Hyppää sisältöön

Torstai 24.11.2022 (radio)

EU valmistelee uusia pakotteita Venäjälle. Eduskunta hyväksyi ylimääräisen lapsilisän. Malala Yousafzai tulee Suomeen ensi vuonna. Kaamos alkoi Pohjois-Lapissa. Sää on pilvinen.

Voit lukea uutiset samanaikaisesti alta

Ursula Von der Leyen

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vieraillut Suomessa. 

Von der Leyen tuomitsee Venäjän ohjusiskut Ukrainaan. Hän sanoo, että iskut ovat julma ihmisoikeusrikos.

Von der Leyen vakuuttaa, että Euroopan unioni jatkaa tukea Ukrainalle. Hän kertoo, että EU valmistelee parhaillaan uusia pakotteita Venäjälle. Tämä on jo EU:n 9. pakotepaketti Venäjälle.

Uusien pakotteiden kohteena on erityisesti Venäjän öljynvienti. Von der Leyen kertoo, että venäläiselle öljylle laitetaan hintakatto. Tämä haittaa Venäjän kykyä sotia Ukrainassa, sanoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Ylimääräinen lapsilisä

Eduskuntatalo 20. syyskuuta 2022.
Eduskuntatalo. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunta on hyväksynyt, että joulukuussa maksetaan ylimääräinen lapsilisä. Lapsilisä maksetaan kaksinkertaisena normaalina maksupäivänä, joka on perjantai 23. joulukuuta. Ylimääräinen lapsilisä ei vaikuta toimeentulotukeen. 

Lapsilisää maksetaan kaikista alle 17-vuotiaista lapsista, jotka asuvat vakituisesti Suomessa.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai. Kuva: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Malala Yousafzai tulee Suomeen ensi syksynä. Yousafzai puhuu Nordic Business Forum -tapahtumassa Helsingissä syyskuun 2023 lopussa. 

Pakistanilaiselle Malala Yousafzaille annettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2014. Hän oli vain 17-vuotias. Yousafzai on nuorin ihminen, joka on saanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Yousafzaista tuli tunnettu vuonna 2012. Yousafzai puolusti tyttöjen oikeutta käydä koulua. Tämän takia talibanien asemies ampui Yousafzaita bussissa, kun hän oli koulumatkalla. Yousafzai loukkaantui vakavasti.

Malala Yousafzai asuu Birminghamissa Britanniassa.

Kaamos

Nuorgamin uusi koulu
Kuva Nuorgamista. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Kaamos alkaa Suomen pohjoisimmassa osassa. Kaamos tarkoittaa sitä aikaa talvella, kun aurinko ei nouse ollenkaan. 

Utsjoella Nuorgamin kylässä aurinko nousee seuraavan kerran yli 50 päivän päästä. Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta. Siellä kaamos kestää kauemmin kuin etelämpänä Lapissa

Sää

Talvinen maisemanäkymä Penikoiden huipulta.
Talvinen maisema. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Vielä sääennuste. Sää on perjantaina koko maassa pilvinen. Lännessä voi sataa vähän lunta. Muualla maassa on poutaa. Lämpötila on etelärannikolla noin 0 astetta. Muualla Suomessa lämpötila on pakkasen puolella.