Hyppää sisältöön

THL:n kaksoisrooli koronarokotteiden tutkijana ja suosittelijana oikeuskanslerin syyniin – syynä kiistely neljännen rokotteen antamisesta

Oikeuskansleri tutkii, tekeekö THL rokotetutkimusta lain ja hyvän hallintotavan puitteissa. Oikeuskanslerille on kanneltu muun muassa THL:n asiantuntijoiden mahdollisesta esteellisyydestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos katsoo, että uusia laajoja rokotuskierroksia ei tarvita. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Oikeuskansleri selvittää Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) roolia koronataudin tutkijana ja rokotusten suosittelijana.

THL tutkii koronarokotteista ja rokotteen ja tartunnan yhteisvaikutuksesta seuraavan vastustuskyvyn kestoa. THL myös ohjaa kuntia siinä, keille tehosterokoteannoksia annetaan.

Yksityishenkilö on pyytänyt oikeuskansleria selvittämään, ovatko tutkimuksen tekijät esteellisiä antamaan suosituksia niiden rokotteiden käytöstä, joiden synnyttämän vastustuskyvyn kestoa he selvittävät.

Kantelijan mielestä THL:n roolit immuniteettitutkimuksen tekijänä ja toisaalta rokotteiden suosittelijana aiheuttavat eturistiriidan.

THL: velvollisuudet perustuvat lakiin

THL on katsonut, että sen lakiin perustuva velvollisuus on sekä tehdä rokotetutkimusta että antaa rokotuksista suosituksia.

Kantelija on pyytänyt oikeuskansleria ottamaan kantaa myös useisiin muihin THL:n toimiin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ilmoittanut Ylelle, että kantelu tutkitaan. Lisäksi hän selvittää asiaa myös omasta aloitteestaan laajemmin. 

Selvitys ei valmistu ennen joulua. 

Kunnilla päätösvalta neljännen rokotteen antamisessa

THL on katsonut, että laajoja uusia rokotuskierroksia ei tarvita. 

Se suosittelee riskiryhmien lisäksi neljättä rokotusta 60 vuotta täyttäneille ja syksyn tehosterokotuksia 65 vuotta täyttäneille.

THL on ilmoittanut, että sen suositukset ole juridisesti velvoittavia. Sen antamia suosituksia on kuitenkin pääsääntöisesti noudatettu. 

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi marraskuun puolivälissä, että kunnat voivat päättää, tarjoavatko ne tehosterokotuksia kaikille.

Lapin sairaanhoitopiiri ryhtyi rokottamaan terveydenhuollon henkilökuntaa jo lokakuussa THL:n suosituksesta poiketen.

Esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat linjanneet, että eivät laajenna neljänsiä koronarokotuksia, vaan noudattavat THL:n suositusta.

Lue myös:

THL tyrmää "salaliittoteorian omaiset" väitteet, että sen tutkijat pyrkisivät tahallaan vähentämään rokottamista, 80 infektiolääkäriä asettui THL:n tueksi

Ainakin kuusi sairaanhoitopiiriä jatkaa THL:n koronarokotesuosituksen noudattamista ministeriön ohjauskirjeestä huolimatta

Koko kansalle halutaan tarjota uutta koronarokotuskierrosta: kunnat päättävät, aloittavatko neljännen kierroksen

Ylen uutisia koronarokotteesta

Koronavirus lukuina

Suosittelemme sinulle