Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin puuttuisi katurikollisuuteen myös koventamalla rangaistuksia – hallitusta yritetään kaataa taas välikysymyksellä

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin kiivasta keskustelua alaikäisten lisääntyneestä rikollisuudesta.

Pääministeri Sanna Marin puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 24. marraskuuta 2022.
Eduskunta kokoontuu kyselytunnille jokatorstaiseen tapaan. Yle näyttää kyselytunnin suorana.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan katurikollisuuden kaltaisiin ilmiöihin olisi puututtava myös rangaistuksia koventamalla. Aihe nousi esiin kyselytunnilla perussuomalaisten kysyessä hallitukselta toimia katurikollisuuden suitsimiseksi. 

– Ilmiöihin on puututtava rangaistuksia koventamalla, katsomalla tämä koko rangaistusasteikko kuntoon ja puuttumalla väkivaltaan poliisien toimesta nopeasti, Marin luetteli.

Lisäksi Marinin mukaan on pidettävä huoli siitä, että oikeusjärjestelmä toimii ja ongelmaan puututaan esimerkiksi sosiaalityön ja kouluissa tehtävän työn keinoin. 

Ennen kyselytuntia perussuomalaiset ilmoitti tekevänsä välikysymyksen katurikollisuuden kasvusta. Keskustelu aiheesta kävi kiivaana kyselytunnilla

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan ongelmat löytyvät hallituksen ajamasta maahanmuuttopolitiikasta. 

– Kyse ei ole teidän lisäämistänne poliisien resursseista, kyse on teidän ja koko eduskunnan ajamasta maahanmuuttopolitiikasta. Olette sanoneet, että me maalaamme uhkakuvia, mutta me seuraamme tismalleen Ruotsin ja muiden maiden jalanjäljissä, Purra sanoi.

Pääministeri Marin kantoi huolta siitä, että keskustelu leimaa maahanmuuttajat rikollisiksi. 

– Jokainen maahanmuuttaja e ole rikollinen. Välillä tuntuu siltä kun tätä keskustelua seuraa, että täällä halutaan sellainen mielikuva antaa, Marin sanoi.

Kokoomus lähtee mukaan välikysymykseen

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) oli opposition kanssa samaa mieltä siitä, että alaikäisten väkivaltarikokset ovat lisääntyneet huolestuttavasti. 

Mikkosen mukaan hallitus on vastannut ongelmiin palkkaamalla lisää poliiseja sekä lisäämällä resursseja oikeuslaitokselle ja ennaltaehkäisevään työhön. 

Mikkonen myös huomautti, että perussuomalaisten ollessa hallituksessa poliisien resursseja sen sijaan leikattiin. 

– Silloin kun te olitte hallituksessa, poliisien määrää vähennettiin. Poliisien määrä kääntyi kasvuun silloin kun perussuomalaiset lähti hallituksesta, Mikkonen sanoi.

Kyselytunnilla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti myös kokoomuksen lähtevän mukaan välikysymykseen. Orpo viittasi viikonlopun uutisiin Turussa tapahtuneista alaikäisten puukotuksista.

– Ihmiset ovat äärettömän huolissaan. Vakavia asioita on tapahtunut ja tähän on puututtava, Orpo sanoi. 

Mikkosen mukaan uusia toimia mietitään tällä hetkellä työryhmässä, jossa on eri ministeriöiden edustajia. 

* Juttua päivitetty kyselytunnin päättyessä.

Lisää aiheesta:

Laittomat aseet pois kaduilta, rikollisten autot valtiolle ja rahaa nuorten ongelmien ehkäisyyn – näin poliitikot taittaisivat katujengien nousun

Suosittelemme sinulle