Hyppää sisältöön

Sixten Korkman: Taantumia tulee ja menee, mutta Putin ei saa voittaa – taloustieteilijä pelkää taantuman uhkaavan Euroopan yhtenäisyyttä

Torstain A-talkissa keskusteltiin maailmantalouden tilanteessa. Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on vähintäänkin talouden kasvun hidastuminen tai lyhytkestoinen taantuma.

Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.
Taloustieteilijä Sixten Korkmania ei huoleta talouden taantuma itsessään, vaan suhteessa Ukrainan sotaan.

Useita talouden kupruja nähnyt taloustieteilijä Sixten Korkman uskoo, että taantuma on edessä, mutta se itsessään ei häntä huolestuta. Sen sijaan häntä huolettaa taantuma suhteessa Ukrainan sotaan. 

– Me elämme paljon vaarallisempaa aikaa, kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Meillä on käsillä energiakriisi ja ruokariisi ja inflaation kiihtyminen näissä vaikeissa oloissa, Korkman listasi.

Korkman sanoi torstain A-talkissa, että Ukrainan sodan taustalla on laajempi ideoiden taistelu.

– Ei ole kyse siitä, että joukot taistelevat keskenään jostain maaperästä, vaan siellä on taustalla ideoiden taistelu. Elämme jonkinlaista kylmän sodan kautta uudestaan.

Korkmanin mukaan pelkona on, että taantuma uhkaa Euroopan yhtenäistä tukea Ukrainalle.

– Suuri pelko on se, että säilyykö tämä yhtenäisyys Euroopassa, kun tulee kylmä talvi ja ostovoima heikkenee ja energiasta on pulaa ja sähkö ei toimi. Tuleeko sitten laajoja protestiliikkeitä, joita olemme nähneet jo joissain maissa. Uskon, että tässä maassa ei tule, Korkman sanoi. 

Korkman sanoi toivovansa, että Euroopassa ymmärretään laajasti mistä Ukrainan sodassa taistellaan. 

– Tässä taistellaan sen arvomaailman puolesta, joka on meille tärkeä.

A-talkissa olivat korkmanin lisäksi keskustelemassa valtionvarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Kaikki keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että edessä on jonkin asteinen talouden kasvun hidastuminen. Mikäli taantumaan mennään, keskustelijat ennakoivat siitä kuitenkin lyhytkestoista.

Katso koko A-talkin lähetys Areenasta.

Suosittelemme sinulle