Hyppää sisältöön

Hallituspuolueiden rivit repesivät jälleen eduskunnassa – keskusta lähti omille teilleen luonnonsuojelulaissa

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa keskusta äänesti opposition mukana luonnonsuojelulakiin merkittäviä muutoksia vaativan lausunnon puolesta. Hallitusrintama jakaantui lopulta kolmeen osaan.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) kertoo keskustan äänestäneen oppositiopuolueiden mukana luonnnsuojelulaista. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Hallitusrintama hajosi jälleen eduskunnassa, kun maa- ja metsätalousvaliokunnassa viimeisteltiin lausunto uudesta luonnonsuojelulaista. Laki tiukentaisi uhanalaisen luonnon suojelua.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan lausunnossa ehdotetaan merkittäviä muutoksia eduskunnassa käsiteltävänä olevaan lakiin. Lausunnosta jouduttiin äänestämään. 

Valiokunnan kannassa olivat mukana hallituspuolue keskusta sekä oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.). 

– Valiokunnan lausunto on aika jyrkkä. Vaikka katsomme, että luonnonsuojelu on tärkeä asia ja kuuluu kaikille, niin maanomistajille ei voi sälyttää ilman korvauksia uusia suojelualueita. Tässä esityksessä maanomistajille olisi tullut uutta luontotyyppisuojelua ilman valitusmahdollisuutta ja katsoimme, että entinen malli olisi parempi toimintatapa, Kalmari sanoi Ylelle kokouksen jälkeen. 

Erityisen ongelmallisina valiokunnan lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) nähdään luonnonsuojelulain pykälät 64 ja 65. Valiokunnan mukaan kyseiset pykälät olisi poistettava kokonaan. 

Niiden perusteella valtioneuvoston asetuksella voitaisiin säätää uhanalaisista luontotyypeistä, joiden riski hävitä luonnosta on korkea. Viranomaisten tulisi myös ottaa uhanalaiset luontotyypit huomioon päätöksenteossaan. 

Muut hallituspuolueet jäivät valiokunnan kannan ulkopuolelle. Hallituspuolueilta tuli kaksi erilaista eriävää lausuntoa, eli hallitusrintama jakautui lopulta kolmeen osaan. 

SDP, vasemmistoliitto ja RKP jättivät oman eriävän mielipiteensä, vihreät omansa. Eriävät mielipiteet jättäneet hallituspuolueet olivat muuten yksimielisiä, mutta muilla hallituspuolueilla oli vihreitä suopeampi kanta merimetsojen ja valkoposkihanhien metsästykseen liittyen. 

Kalmari: "Olemme poikkeuksellisessa tilanteessa"

Kalmarin mukaan hallituksen esityksessä on merkittäviä ongelmia liittyen omaisuuden suojaan ja maanomistajien oikeuksiin. 

– Jos yhteiskunta haluaa luonnonsuojelua, niin ehkä voimme kaikki kantaa siitä yhteisen vastuun, Kalmari sanoo. 

Valiokunnan lausunnon mukaan epäselvyyksiä oli myös esityksen rajaamisessa. Kalmari toivoo, että muutokset lakiin valmisteltaisiin ministeriössä uudestaan. 

Kalmari myöntää, että hallituspuolueiden erimielisyys valiokunnassa on poikkeuksellista. 

– Se on tietysti poikkeuksellista, mutta olemme poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa nälänhätä ja energiapula on aivan Euroopan ovella. Meidän tulee kantaa vastuumme huoltovarmuuden turvaamisesta ja tämä lakiesitys olisi vaarantanut muun muassa huoltovarmuuden, Kalmari perustelee. 

Lausunto menee ympäristövaliokuntaan, joka valmistelee suureen saliin tuotavan mietinnön. 

Lausunto itsessään ei sido ympäristövaliokuntaa, mutta keskustan kanta lausuntoa antaessa ennakoi sitä, miten keskustan edustajat tulevat toimimaan myös ympäristövaliokunnassa. 

Normaalikäytännön mukaan valiokunnan hallituspuolueiden edustajat sopivat muutoksista laista vastaavan ministerin kanssa. Tässä tapauksessa muutoksista tulisi sopia sopia ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) kanssa. 

Riitaisten hallituspuolueiden rivit ovat repeilleet syksyn aikana useaan otteeseen eduskunnassa. Hallituspuolueet ovat ottaneet yhteen muun muassa EU:n luonnon ennallistamisasetuksesta ja saamelaiskäräjien uudistamiseen tähtäävästä laista. 

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 26. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Uusi laki tiukentaa uhanalaisen luonnon suojelua, luonnolle aiheutettuja haittoja voi vähentää ekologisella kompensaatiolla

Suosittelemme sinulle