Hyppää sisältöön

Analyysi: Kiinalaiset liikehtivät nyt ennennäkemättömällä tavalla – loppumaton koronakuri sai mitan täyteen

Covid19-rajoitukset ovat herättäneet kansalaistottelemattomuuden ja protestimielialan aivan uudelle tasolle autoritaarisessa Kiinassa.

Kiinan Xinjiangissa on puhjennut mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan.
Kirsi Crowley
Avaa Yle-sovelluksessa

PEKING Kiinassa yhteisöllinen raivo koronarajoituksia vastaan on leimahtanut läpi laajojen kansanrivien ennennäkemättömällä tavalla. 

Moni syyttää viranomaisten jyrkkiä koronavirusrajoituksia kymmenen kerrostaloasukkaan kuolemasta tulipalossa torstaiyönä läntisessä Xinjiangissa. 

Foxconnin tehtaalla Keski-Kiinan Zhengzhoussa taas parikymmentä tuhatta iPhone-kännyköitä valmistavaa työläistä löi äskettäin hanskat tiskiin ja lähti kotiin. Syynä olivat koronarajoitukset ja palkka. 

Pekingissä lattekahvia litkivä keskiluokka sopii keskusteluryhmissään auttavansa toisiaan, jos naapuria tullaan hakemaan vastoin tahtoaan keskitettyyn karanteeniin spartalaistyylisiin parakkikyliin.

Mielipiteen ilmaisu ei ole yksinvaltaisessa Kiinassa harvinaista, mutta liki kolme vuotta jatkuneet covidrajoitukset ovat yhdistämässä kansaa poikkeuksellisella siteellä. Stressi on yhteinen etnisestä tai maantieteellisestä taustasta riippumatta. 

Kaikki ovat samassa veneessä ja vene keikkuu.

Kymmenen henkeä vaatinut tulipalo tapahtui Urumqissa, valtion vainoaman uiguurivähemmistön kotiprovinssissa Xinjiangissa. Palokunta ei ehtinyt sammuttaa viidennestätoista kerroksesta alkaneita liekkejä ajoissa, ja uhrit kuolivat häkämyrkytykseen. 

Kiinan Twitter-tyylisessä Weibossa levisi videoita, joissa kuului epätoivoisia avunhuutoja liekkien keskeltä. Sensuroijat poistivat myös hiki hatussa videoita, joissa näkyi laaja mielenosoitus öisessä Urumqissa. Hallinnon toimia vastustavat mielenosoitukset ovat autoritaarisessa Kiinassa harvinaisia.

Netissä kiinalaiset alkoivat kiistellä siitä, vaikeuttivatko koronarajoitukset auttamista.

Xinjiang on ollut koronasulussa kolme kuukautta. Viranomaisten mukaan kyseisessä talossa oli vain vähäisiä rajoituksia ja uhrit olisivat päässeet pakenemaan kodeistaan. "Joidenkin asukkaiden kyky pelastautua oli heikko", arvioi Urumqin pelastuslaitoksen johtaja Li Wensheng tiedotustilaisuudessa. 

Nettikansa pimahti raivosta. Eivätkö ihmiset olisi paenneet tulta, jos siihen olisi ollut tilaisuus? Viranomaisten puolusteluja ei uskota herkästi, sillä kolmen vuoden aikana on nähty lukuisia surullisia tapauksia, joissa koronarajoitukset ovat estäneet avun saannin ajoissa. 

Rajoitukset olivat olleet voimassa Urumqissakin jo kolme kuukautta. Autot olivat seisoneet katujen varsilla koko sen ajan. Talon ympärillä oli karanteeniaita. Rajoitusten vaikutus pelastustyön hitauteen näyttää arvostelijoille ilmeiseltä.

Ihmiset väittelevät terveydenhuoltohenkilön kanssa koronatestipaikalla Kiinassa.
Kovat koronatoimet ärsyttävät. Kuvassa pekingiläiset väittelivät vapaaehtoisen terveydenhuoltohenkilön kanssa marraskuun lopussa. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Kiinassa riitti pitkään ymmärrystä nollatoleranssille. Elämä on ollut ajoittain normaalia – pandemia-aaltojen aikaan joskus jopa helpompaa kuin Euroopassa. Mutta taka-alalla on lymynnyt koko ajan uhka karanteenista, jos yksikin tartunta löytyy.

Ja nyt niitä löytyy. Uusin omikronvariantti leviää raivolla. Sitä löytyy lähes joka provinssista. 

Pandemian aiemmissa vaiheissa kiinalaiset seurasivat kauhuissaan, kun valtion propagandakoneisto kertoi länsimaissa sairastuneiden ja kuolleiden määrästä. Eräs kiinalainen kysyi minultakin aidosti ihmeissään, miksi eurooppalaiset eivät pidä huolta heikoimmistaan vaan levittävät virusta ilman maskeja ja liikkuen julkisilla paikoilla. 

Kiinassa viruksen pelättiin tappavan. Laajan pandemian pelätään kuormittavan sairaanhoitojärjestelmä uuvuksiin. Viranomaiset muistuttavat, että liian moni vanhus ei ole saanut rokotetta, vaikka noin 90 prosenttia kansasta on saanut kaksi rokotetta.

Aina edessä on kuitenkin häämöttänyt toive ajasta, jolloin rajoitukset puretaan, arki ja oma talous palaavat uomiinsa ja kiinalaiset pääsevät taas matkaamaan maailmalle. 

Edellinen merkkipaalu oli lokakuussa pidetty kommunistisen puolueen puoluekokous. Mutta maan johto päätyi vain vannomaan nollatoleranssin jatkumista.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoo, millaista on tällä hetkellä koronakaranteenissa Kiinassa.

Rajoitukset ovat tiukentuneet pääkaupungissa Pekingissä ennennäkemättömän jyrkiksi. Kaupungissa pelätään Shanghain kevään sulun kaltaista laajaa arestia, jossa mahdollisesti ruokakin loppuu.

Qatarin jalkapallokisoja televisiosta seuraava väki ihmettelee samalla, miten on mahdollista, että muualla maailmassa eletään terveen näköistä arkea ilman maskeja. Yksi Weibon käyttäjä veisteli luulleensa, että muualla maailmassa olisi kuoltu jo covidiin, mutta kisalähetykset osoittivat luulon vääräksi. 

Kiinassa on osattu protestoida ennenkin, mutta nyt nousevat yhteisölliset protestit ovat uusi askel Kiinassa. Nyt kansan rivit nousevat vastustamaan maan ydinpolitiikkaa niin tehtaissa, uiguurialueilla kuin Pekingin vauraissa tornitaloissa.

Covid-politiikka on saamassa kansan yhdistymään aivan uudella tavalla, johon kuuluu kansalaistottelemattomuus. Tämä ei varmasti miellytä maan johtoa.

Lue myös:

“Eivätkö Kiina ja Qatar ole samalla planeetalla?” Kiinalaiset ihmettelevät kuvia maskittomista ihmisistä

Kiinalaiset työntekijät pakenivat Iphone-tehtaalta, johon heidät oli suljettu koronaepäilyjen vuoksi

Kirjeenvaihtajalta: Xi Jinping jatkaa Kiinan ja sen asevoimien johtajana – tie yhden miehen valtaan on auki

Mitä ajatuksia Kiinan nollatoleranssi koronavirukselle herättää? Keskustelu on auki 27.11. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle