Hyppää sisältöön

Koronaprotesti jatkui Pekingissä myöhään yöhön – BBC:n toimittaja pidätettiin ja pahoinpideltiin Shanghaissa sunnuntaina

Protestit alkoivat, kun viime viikon lopulla levisi tieto kymmenen ihmisen kuolemasta tulipalossa Xinjiangissa. Kiinassa raportoitiin maanantaina uusi koronatartuntojen ennätys, 40 052 tartuntaa.

Kiinassa isoja mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan.
Kiinassa isoja mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan.

Shanghaissa viikonlopun yhteenotoiksi poliisin kanssa äityneet mielenosoitukset näyttävät pääosin rauhoittuneen. Poliisi on kuitenkin ottanut kiinni ainakin kaksi ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP. 

Kiinniotot tehtiin lähellä paikkaa, jossa sunnuntaina oli mittavia mielenosoituksia Kiinan kovaa koronapolitiikkaa vastaan. Protestoijat huusivat jopa Kiinan kommunistisen puolueen ja sen johtajan Xi Jinpingin vastaisia iskulauseita, mikä on Kiinassa todella harvinaista.

AFP:n mukaan poliisi on kieltänyt kokoontumisen ja kuvien ottamisen sunnuntaisen mielenosoituksen paikalla. Myös sunnuntaina tehtiin useita pidätyksiä.

BBC:n toimittajaa pahoinpideltiin

Sunnuntaina poliisi otti kiinni ja pahoinpiteli myös Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittajan, joka oli seuraamassa mielenosoituksia. Poliisin kerrotaan panneen toimittaja Edward Lawrencen rautoihin ja pahoinpidelleen tätä kiinnioton yhteydessä lyönnein ja potkuin. 

BBC:n mukaan hänet vapautettiin joitakin tunteja kiinnioton jälkeen.

Pekingissä valkoisia lappuja heilutettiin myöhään yöhön

Pekingissä rauhanomainen mielenosoitus koronarajoituksia vastaan jatkui sunnuntaina myöhään yöhön.

Ihmiset heiluttivat valkoisia lappuja, joista on tullut protestien symboli. 

– Emme halua covid-testejä, haluamme vapautta, mielenosoituksessa huudettiin. 

Maanantaina Kiinassa raportoitiin uusi koronatartuntojen ennätysluku, 40 052 tartuntaa. 

Protestit alkoivat, kun viime viikon lopulla levisi tieto kymmenen ihmisen kuolemasta tulipalossa Xinjiangin maakunnan pääkaupungissa Ürümqissa. Koronarajoitusten epäillään vaikuttaneen kuolemiin.

Kolme vuotta jatkunut niin sanottu "nollalinja", jossa alueita eristetään ja ihmisten liikkumista ja vapauksia rajoitetaan, koettelee ihmisten kärsivällisyyyttä ennennäkemättömällä tavalla.

Suosittelemme sinulle