Hyppää sisältöön

Porojen teurasjätteitä menee paljon hukkaan – hyödyntäminen vaatisi mittavia investointeja

Viime aikoina myös lemmikkien ruuat ovat kallistuneet. Lapin pohjoisimmissa paliskunnissa mietitään, miten porojen teurasjätettä voisi hyödyntää paremmin ja vaikkapa jalostaa koiranruuaksi.

Veikko Feodoroff katselee poronsisäelimiä Sevettijärven teurastamolla 18.11.2022.
Susanna Guttorm

Vuosittain porojen teurastamisesta ja lihojen jalostamisesta jää paljon eläimille ruuaksi kelpaavaa liha- ja luujätettä. Pohjoisimman Suomen paliskuntien teurastamoissa ei ole säilytystiloja teurasjätteille. 

Sevettijärveläisen poromiehen Veikko Feodoroffin mielestä on sääli, ettei teurasjätteille ole muuta käyttöä kuin heittää ne roskiin. 

– Poroista on perinteisesti käytetty kaikki, ehdottomasti pitäisi kehittää jätteiden hyödyntämistä paremmin, sanoo Feodoroff. 

Parista tuhannesta porosta jää pari kuorma-autolastillista teurasjätettä. Tämä tarkoittaa sitä, että monta tonnia hyvää ruokajätettä sekä myös käsitöihin kelpaavaa materiaalia menee hukkaan. 

– Verta menee kaivoon, maksat, koparat [poron sorkat], ja muut menevät roskiin, surkuttelee Feodoroff. 

Suomessa on nykyään noin 200 000 poroa. Niitä teurastettiin viime talvena Paliskuntain yhdistyksen arvion mukaan vajaat 60 000 poroa. Joissakin paliskunnissa leikkuujätteet hyödynnetään muun muassa koirien ruuaksi, mutta arviolta leikkuujätettä menee jätteeksi tuhansia tonneja. 

Poron teurasjätteet sopisivat ruuaksi koirille

Lemmikkieläinten ruokamenot ovat kasvaneet. Hintoja nostaa raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten nousu. Varsinkin lemmikkieläinten kuivamuonan hinta on kallistunut viimeisen vuoden aikana. 

Lue lisää: Lemmikkien ruokamenot ovat kasvaneet – silti vain harva tinkii lemmikin ruoan laadusta

Eteläsuomalainen lemmikkieläinkauppias Tiina Rantanen haluaisi mielellään tarjota enemmän kotimaassa tuotettua koiranruokaa. Tällä hetkellä hyllyssä on tarjottavana lähinnä hevosen ja lampaan lihasta tuotettua ruokaa. 

– Kyllähän niille kysyntää jonkin verran löytyisi, varsinkin allergisille eläimille ne olisivat hyvä vaihtoehto. Poronsarvia ja potkaluita on ollut, mutta vähemmän keuhkoja tai sisäelimiä, kertoo Rantanen. 

Veikko Feodoroffin mielestä porojen teurasjätteistä voisi jalostaa laadukasta koiranruokaa. Koirien omistajat voisivat näin myös tarjota lemmikilleen parempaa ja puhtaampaa ruokaa. 

– Hyvin vähän on tullut kyselyjä teurasjätteiden perään. Saattaahan olla, etteivät ihmisillä ole tarpeeksi tietoa siitä, arvelee Feodoroff. 

Teurasjätteiden hyödyntäminen vaatisi kuitenkin mittavia investointeja. 

– Pitäisi rakentaa teurastamoihin lisätiloja, joissa säilyttää teurasjätteitä, Feodoroff sanoo. 

Aiheesta lisää: Verestä ruokaa lapsille ja vanhuksille, luut kelpaavat lääkkeeksi – poron roippeista haetaan kunnon lisätienestiä poromiehille

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 29. marraskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle