Hallituksen esitys luonnonsuojelulaista joutui vastatuuleen keskustan mielenmuutoksen takia.
Ympäristövaliokunnan mietintö luonnonsuojelulaista valmistui tiistaina, ja keskusta liittoutui valiokunnassa kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.
Hallitusrintamasta livennyt keskusta äänesti opposition kanssa muutosten puolesta äänin 9–8. Muut hallituspuolueet, SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP pysyivät alkuperäisen esityksen takana.
– Tässä hallituksessa on ollut selvästi sellaiset ajat jo jonkun aikaa, että on tullut irtiottoja. Tämä oli keskustan ryhmän mielestä välttämätön irtiotto, jotta omaisuuden suoja tulee laissa toteutumaan, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) perustelee puolueen kantaa.
Keskusta ja oppositiopuolueet haluavat vahvistaa omaisuuden suojaa poistamalla laista pykälät 64 ja 65.
Hallituksen esityksessä oli uhanalaisten luontotyyppien luettelo ja siihen liittyvä asetuksenantovaltuus. Kososen mukaan nämä poistettiin laista, koska asiantuntijat katsoivat kuulemisissa, että ne voisivat vaikuttaa välillisesti metsien käyttöön.
Lakiesityksessä muutettiin myös vesilakia koskevaa kohtaa. Alkuperäisessä esityksessä uhanalaiset lähteiköt ja purot oli suojeltu tiukemmin.
– Halusimme huolehtia tästä omaisuuden suojasta, luonnonsuojelusta tässä ei väännetty ollenkaan, Kosonen kertoo.
Ylen tietojen mukaan keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmät ovat koolla vielä tiistaina iltapäivällä.
Hallituskumppanit järkyttyneitä keskustan petoksesta
On poikkeuksellista, että keskusta toimii näin hallituksessa yhdessä päätetty vastaan.
Valiokunnat voivat toki tehdä muutoksia hallituksen esityksiin vielä käsittelyn aikana, mutta hallitus antoi lain keväällä yksimielisenä eduskuntaan.
Muut hallituspuolueet kertovat Ylelle, että ne pitävät keskustan toimintaa törkeänä.
Puolueen ministerit Annika Saarikko ja Jari Leppä sekä eduskuntaryhmä hyväksyivät lain keväällä, kun sen annettiin eduskunnalle.
Muut hallituspuolueet katsovat, että keskustan johto on menettänyt otteensa eduskuntaryhmäänsä, kun se lähtee opposition kanssa säätämään lakeja.
Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskustan toiminta on johtanut siihen, että sille tärkeän maataloustukipaketin neuvottelut on keskeytetty.
SDP:n edustajat ympäristövaliokunnassa ovat närkästyneitä siitä, että keskusta petti hallituskumppaninsa ja vesitti luonnonsuojelulain.
Katja Taimela, Niina Malm, Hussein al-Taee ja Johan Kvarnström ovat erittäin huolestuneita keskustan toimintakyvystä tällä hetkellä.
– Näinä aikoina kansalaisilla on oikeus odottaa vakaata ja ennakoitavaa päätöksentekoa. Valitettavasti keskustan toiminta luonnonsuojelulain päätöksenteossa osoittaa keskustan epävakauden, katsovat valiokunnan demarijäsenet tiedotteessa.
Myös vihreät on tyrmistynyt keskustan päätöksestä äänestää luonnonsuojelulakia vastaan.
– Keskustan eduskuntaryhmän toiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että keskusta on yksipuolisesti irtautunut hallitusyhteistyöstä, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo tiedotteessa.
Keskustan ryhmä yksimielinen muutoksista
Keskustan eduskuntaryhmä oli koolla maanantaina päättämässä kannastaan luonnonsuojelulakiin. Ryhmä oli lain muutostarpeesta yksimielinen, Ylelle kerrotaan.
Keskusta on kipuillut alhaisen kannatuksen kanssa, ja yrittänyt terävöittää linjaansa kannattajille mieluisilla irtiotoilla.
Hallituksen rivit repesivät jo viime viikolla maa- ja metsätalousvaliokunnassa, jossa keskusta äänesti oppositiopuolueiden mukana merkittävien muutosten puolesta. Maa- ja metsätalousvaliokunta antoi lausunnon ympäristövaliokunnan mietintöön.
Valiokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) kertoi tuolloin, että maanomistajille ei voi sälyttää uusia suojelualueita ilman korvauksia. Kalmarin mukaan hallituksen esityksessä maanomistajille olisi tullut uutta luontotyyppisuojelua ilman valitusmahdollisuutta. Tämä ei käy keskustalle, koska se heikentää maanomistajien oikeuksia.
Keskustan irtiottoaikeista kertoi aamulla ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).
Päivitetty kello 12.30: Luonnonsuojelulain mietinnön valmistumisen jälkeen uusilla tiedoilla ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hanna Kososen kommenteilla.
Päivitetty kello 13.20: Vihreiden ja SDP:n kannanotto keskustan toimintaan ja tieto, että maatalouspaketin neuvottelut keskeytetty.
Voit keskustella aiheesta 30.11. kello 23:een saakka.
Lue lisää: