Hyppää sisältöön
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuvattiin eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 30. marraskuuta 2022, takana vihreiden Bella Forsgren ja Atte Harjanne. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
politiikka

Hallituksen linjasta lipeäminen oli yksittäistapaus, eikä sellainen tule jatkumaan, sanoo keskustan Annika Saarikko

Pääministeri Sanna Marin (sd.) mukaan keskustalle voi koitua vaikeuksia neuvoteltaessa uusista rahoitustarpeista.

Tekijät
Terhi ToivonenEelis RytkönenMaria StenroosMia GertschJarno VirtanenOlli-Pekka ToivanenJyrki HaraLinnea VirtanenTiina JutilaAnna NäveriTulikukka Fresnes deHannu TikkalaPilvi PitkärantaElli PiirainenJaakko ParkkinenTopias PeltonenJari StrömbergEelis Bjurström
  • Keskusta aiheutti kriisin, kun se äänesti ympäristövaliokunnassa hallituksen esityksen luonnonsuojelulaista nurin yhdessä opposition kanssa. Lue tästä, miten esitys muuttui.
  • Hallituksen sisäinen luottamus on rikottu, sanoo vihreät.
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Marin kommentoi Uudesta-Seelannista keskustan toimintaa luottamusta rapauttavaksi.
  • Hallituspuolueiden viisikon odotetaan neuvottelevan tilanteesta alkuviikosta Marinin palattua viikonloppuna matkaltaan.
  • Muu hallitus pysäytti keskustalle tärkeän maatalouspaketin valmistelun, vastalauseena keskustan irtiotolle.
Tulikukka Fresnes de

Hallitusta pitää kasassa enää lähinnä sota Euroopassa

Hallituksen neuvottelut ovat jäissä, kunnes pääministeri Sanna Marinin (sd.) lupaama viisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien kriisikokous kyetään järjestämään.

Kokouksen aikataulu on auki.

Nyt hallitusta repii luonnonsuojelulaki, mutta keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan irtiottojen tekeminen alkoi viimeistään silloin, kun pääministeri Marin vei saamelaiskäräjälain eduskuntaan riitaisena, ilman keskustan hyväksyntää.

Saarikko itse tiivisti puoluevaltuuston kokouksessa keskustan tunnelman hallituksessa olosta viime viikonloppuna näin.

– Päättyvän hallituskauden ongelma ei taida niinkään olla se, mitä on tehty, vaan kenen kanssa on tehty. Olo ei ole ollut kotoisa.

Puolueet kokevat olevansa toisensa kanssa väärässä seurassa.

Silti etenkin SDP ja keskusta korostavat, että Suomeen tarvitaan kriisiaikana toimintakykyinen hallitus, joka esimerkiksi saattaa Suomen Nato-prosessin loppuun. Se on totta.

Voi kysyä, mihin tarvitaan enemmistöhallitusta, kun nykyinen eduskunta on joka tapauksessa äänestämässä Suomen Natoon.

Terhi Toivonen

Saarikko: Lipeäminen yksittäistapaus, toimintatapa ei jatku

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko eduskunnassa keskiviikkona vaihtoehtobudjettien käsittelyssä. Takana istuu vihreiden ryhmäjohtaja Atte Harjanne. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kommentoi eduskunnassa ennen ryhmäkokousta pääministeri Sanna Marinin (sd.) puheita.

Marin moitti keskustaa keskiviikon infossaan luottamuksen horjuttamisesta hallituksen sisällä.

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan luonnonsuojelunlain pykäliin tehdyt muutokset olivat yksittäinen ja poikkeuksellinen tapaus hallituksen sisällä. Saarikko uskoo, että laista tuli omaisuuden suojan kannalta näin parempi.

– Meille tämä toimintatapa liittyi asiaan ja arvoihimme. Se ei ollut viesti halustamme toimia hallituksessa tai sen toimintakyvystä.

– Toki pääministerillä on oikeus sanoihinsa ja tilannearvioonsa. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus vasten noin 900 hallituksen esitystä ja kaikkia yhdessä koettuja kriisejä, joten toivon että tämä asettuu mittasuhteisiin, vaikka toimintatapamme oli poikkeuksellinen. Sen myönnän.

Saarikko lähtee maanantaina aikaisin valtiovarainministereiden EU-kokoukseen Brysseliin, joten vielä ei ole tarkasti tiedossa, milloin johtoviisikko kokoontuu keskustelemaan pelisäännöistä. Marin taas palaa Australiasta viikonloppuna.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä myös muita yhdessä päätettyjä lakeja, joista osa on keskustalle vaikeita. Tapahtuuko niille samoin kuin luonnonsuojelulaille?

Saarikon mukaan tästä ei ole tarkoitus tehdä laajempaa toimintatapaa loppuvaalikaudeksi.

– Tällä toimintalinjalla jatkaminen ei ole meille itsetarkoitus.

Saarikko sanoo myös, ettei keskusta aio muuttaa mieltään, kun luonnonsuojelulaista äänestetään suuressa salissa.

Vihreät: asiat ei liiku ennen viisikon palaveria

Ryhmäkokoukseen matkalla ollut vihreiden johto kommentoi huhuja, joiden mukaan puolue pohtisi hallituksesta lähtöä keskustan toiminnan takia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan ei pidä mennä asioiden edelle.

– Olen sanonut aiemmin, että me ollaan sitouduttu hallitusyhteistyöhön. Ehkä tämä kysymys kannattaisi esittää niille, jotka eivät ole niin sitoutuneita.

Vihreät pitävät kiinni siitä, että mikään asia ei etene ennen viisikon kokoontumista. Esimerkiksi maataloustukipakettiin tai lisätalousarvioon liittyvien asioiden neuvottelut on keskeytetty.

– Aiemmin sovitusta on pidettävä kiinni, sitten uudet asiat voivat edetä. Viisikko on hyvä nyt saada kasaan ja käydä yhdessä keskustelu, Ohisalo sanoo.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne vakuuttaa, ettei vihreillä ole mitään halua lähteä hallituksesta.

– Me ollaan sitouduttu hallitustyöhön. Tässä on yksinomaan kyse siitä, voiko keskustaan luottaa osana hallitusyhteistyötä. Jos tällä hetkellä ei ole luottamusta siihen, että voidaan sopia oikein mistään, niin vaikea sopia mistään. Odotetaan, että saadaan puheenjohtajat koolle, ja edetään sitten siitä.

Jari Strömberg

Marin: Me tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen – suora keskustelu sen tilasta käydään alkuviikosta

Hallitustyöskentelyn tulevaisuutta pohtiessaan Marin otti esiin Euroopan tukalan poliittisen ja taloudellisen tilanteen, jonka takia hänen mielestään Suomella pitää olla toimintakykyinen hallitus tekemässä poliittisia päätöksiä tarvittaessa nopeastikin.

Jos tilanne olisi toinen, Marin arvioi, että hänellä olisi pääministerinä enemmän liikkumavaraa harkita myös hallituksen toimintaa.

– Olemme ikään kuin puun ja kuoren välissä. Me tarvitsemme toimintakykyistä hallitusta. Itse olen pitänyt hyvin tärkeänä sitä, että meillä on enemmistöhallitus, jolloin voimme varmistaa asioiden läpiviennin eduskunnassa.

– Mutta kyllä hallituskumppani keskustan toiminta pistää tottakai meidät kaikki pohtimaan hallituksen työskentelyn tilaa.

– Tulemme tämän keskustelun käymään hallituskumppanien kanssa ensi viikon alussa. Hyvinkin suoraan, veikkaisin näin.

Hänen mukaansa tilanne herättää suurta turhautumista kaikissa muissa hallituspuolueissa.

Jari Strömberg

Keskustan toiminta aiheuttaa vaikeuksia lisätalousarviosta sovittaessa

Marin antoi keskustalle myös pienen uhkauksen tulevaisuudesta: keskustalle tärkeiden asioiden sopiminen vastaisuudessa ei välttämättä olekaan kovin yksinkertaista.

Marin sanoi, että keskustan toiminta aiheuttaa hallituskumppaneisssa turhautumista ja vaikeuttaa tulossa olevia neuvotteluja esimerkiksi lisätalousarviosta.

– On selvää, että hallituskumppaneilla ei ole halua jatkaa neuvottelua niistä asioista, jotka ovat olleet keskustalle tärkeitä, kun puolue ei itse ole sitoutunut hallituksen yhteisiin pelisääntöihin.

Marinin mukaan avoimia kysymyksiä on nyt hyvin vaikea sopia, kun yksi hallituskumppani toimii keskustan tavalla.

Jari Strömberg

Kysymys on nyt haluaako keskusta toimia hallituspuolueena

– Meillä on nyt kysymys siitä, haluaako keskusta toimia hallituspuolueena vai haluaako se toimia ennemmin oppositiopuolueena ja hakea muilta oppositiopuolueilta tukea ja kaataa hallituksen esityksiä tai tehdä niihin muutoksia ohi hallituskumppaneiden, Marin sanoi.

– Kyllä tilanne on poikkeuksellinen. Pitää toivoa, että löydämme nyt selvyyden siitä, onko keskusta sitoutunut hallitustyöskentelyyn vai onko se ennemmin toinen jalka oppositiossa.

Kyse on Marinin mukaan nyt siitä, minkälaiset johtopäätökset keskusta tekee omasta toiminnastaan. Hän sanoi, ettei hänellä pääministerinä ole mitään keinoa tai mahtikäskyä taivuttaa keskustaa ruotuun – keskustan on tehtävä se itse.

Jari Strömberg

Marin: Ei voi toimia ihan miten lystää

Marin kertoo kysyneensä keskustan Annika Saarikolta useaan otteeseen kantaa luonnonsuojelulakiin, ja kaiken piti olla järjestyksessä.

Ongelmakohtia kysyttiin viikkoja ennen esitystä eikä silloin ilmaantunut hankaluuksia.

Marin viittasi keskustan heikentyneeseen kannatukseen ja kipuiluun siitä.

– Se ei oikeuta sitä, että voi toimia miten lystää.

Kun asioista jotain sovitaan, niin se on pidettävä. Muuten luottamus rapautuu, Marin sanoi.

Jari Strömberg

Hallitustilanne kriisiytyi vasta, kun Marin oli jo lentokoneessa.

Kysyttäessä Uuden-Seelannin-matkan tarpeellisuutta juuri tässä tilanteessa, Marin sanoi matkan olevan hyvin tarpeellinen.

Marinin mukaan pääministerin tehtävään kuuluvat matkat ja mukana on useita yritysmaailman edustajia.

Marin sanoo matkan olevan hyvin tärkeä ja hänen mukaansa hallitustilanne kärjistyi vasta, kun hän oli itse jo lentokoneessa.

– Kun olen Suomessa, palaamme hallituksen kysymyksiin.

Jari Strömberg

Marin: Tilanne on hyvin kimurantti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla Uudessa-Seelannissa ja kommentoi hallituksen tilannetta viedoyhteydellä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– En sanoisi, että hallitus on poikkeuksellisessa kriisissä, mutta tilanne on hyvin erikoinen, Marin kommentoi tilannetta heti tiedotustilaisuuden alussa.

Erikoisena Marin pitää tapaa, jolla on haettu oppostitiosta tukea. Se nakertaa hänen mukaansa luottamusta.

Tulevissa keskusteluissa haetaan luottamusta ja keskustelu käydään yhdestä puolueesta, keskustasta.

– Mikäli hallituskumppanin sanaan ei voi luottaa, niin tilanne on hyvin kimurantti.

Jaakko Parkkinen

Saarikko: Teko ei ollut sellainen, että se veisi pohjan hallitukselta

Marja Sannikka kysyi Annika Saarikolta A-studiossa, pettikö keskusta Saarikon mielestä hallituskumppanien luottamuksen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ohjasi kysymykset hallituksen sisäisestä luottamuksesta muille hallituspuolueille.

– Minulla on luottamus toimia heidän kanssaan, tätä kysymystä pitää kysyä heiltä. Oman arvioni mukaan tämä teko ei ollut sellainen, että se veisi pohjan hallituksen työskentelyltä, Saarikko vastasi.

Saarikko totesi ymmärtävänsä, että luonnonsuojelulain muutokset ovat saaneet muut hallituskumppanit antamaan voimakasta kritiikkiä keskustalle. Silti puheenjohtaja penäsi asian asettamista mittasuhteisiin.

– Ymmärrän periaatteellisen tuohtumuksen ja voimakkaat tunteet. Mutta toivon, että ne asetetaan nyt mittasuhteisiin.

Saarikon mukaan keskustan kanta lakiin tehtiin selväksi vuosien valmistelun aikana.

– Vielä kun laki valtioneuvostossa hyväksyttiin, me jätimme sinne lausuman, jossa halusimme varmistaa omaisuudensuojan ja luonnonsuojelun kestävän suhteen. Tämä asia ei voinut tulla hallituskumppaneille yllätyksenä.

Suosittelemme sinulle