Hyppää sisältöön

Asiantuntija ukrainalaisten sotilaskoulutuksesta Suomessa: Olisi maamme etu että Ukraina pärjää

Presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistaina pitävänsä kouluttamista perusteltuna etenkin, jos kyse on suomalaisesta asekaluston käytön kouluttamisesta.

EU-maiden ulkoministerit sopivat lokakuussa jäsenmaiden kouluttavan 15000 ukrainalaissotilaasta. Presidentti Sauli Niinistö sanoi tiistaina pitävänsä perusteltuna, että suomalaisiin aseisiin koulutusta annettaisiin Suomessa. Kuva: Gustaf Antell
Tulikukka de Fresnes

Ukrainalaisten sotilaiden koulutuksen järjestäminen Suomessa olisi johdonmukainen jatkumo päätökselle antaa Ukrainalle aseapua, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu.

– Suomen näkökulmasta ukrainalaisten kouluttaminen meidän viemien asejärjestelmien käyttämiseen vaikuttaa täysin luonnolliselta osalta Suomen politiikkaa – eli sitä, että Suomi päätti lähteä aseellisen tuen tielle, Pesu sanoo.

Suomi teki päätöksen aseavusta pian helmikuussa sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Pesun mukaan on Suomelle kannattavaa jakaa osaamistaan Ukrainalle.

– Se sopii Suomen kansallisiin intresseihin, koska Suomen etu on että Ukraina pärjää.

Tiistaina presidentti Sauli Niinistö sanoi, ettei hän näe estettä sille, että ukrainalaisille annetaan koulutusta Suomessa. Niinistö sanoi pitävänsä koulutusta perusteltuna muun muassa niiden asejärjestelmien yhteydessä, joita Suomi Ukrainaan luovuttaa. 

– Niin toimitaan kuin on järkevää toimia. Saattaa todella olla, että sellaisen aseistuksen kohdalla jota me luovutamme, niin mehän tiedämme miten niitä käytetään. 

Niinistö kommentoi asiaa Kontio22-sotaharjoituksen yhteydessä tiedotustilaisuudessa Nurmeksessa.

EU sopi 15 000 sotilaan kouluttamisesta

Ukrainalaissotilaiden kouluttamisen käytännön järjestelyt ovat nousseet esille sitä enemmän, mitä pidempää sota on jatkunut. 

Lokakuussa EU-maiden ulkoministerit sopivat 15 000 ukrainalaisen sotilaan kouluttamisesta jäsenmaissa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan sekä Suomen rooli EU:n koulutusoperaatiossa täsmentyy joulukuussa. Myös suunnitelmat ukrainalaisten kouluttamisesta täällä ovat vielä auki.

Syksyllä Suomi on osallistunut Ukrainan asevoimien kouluttamiseen Isossa-Britanniassa. Puolustusministeriö kertoi elokuussa, että Suomi lähettää Iso-Britanniaan noin 20 kouluttajaa. 

Ministeriön mukaan Iso-Britannian johtaman koulutuksen tavoitteena on kouluttaa kuluvan vuoden aikana noin 10 000 ukrainalaiselle vapaaehtoiselle sotilaan perustaidot.

Lisää aiheesta:

Presidentti Niinistö: Suomi voisi kouluttaa ukrainalaisia Suomen omiin asejärjestelmiin

Suomalaisten antama koulutus ukrainalaisille on tiivis – Puolustusministeriö: ei täydellistä taistelijan peruskoulutusta

Suosittelemme sinulle