Hyppää sisältöön

Poliisia uhannut pyysi anteeksi ja oikeudenkäynti peruttiin – tutkinta Ano Turtiaisen rikosepäilystä jatkuu yhä

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisariota uhannut mies välttyi oikeudenkäynniltä. Uusi poliisitutkinta kansanedustaja Ano Turtiaisen (VKK) ylikomisariota loukanneista tviiteistä on vielä kesken.

Ylikomisario Jari Taponen ei aio poistua sosiaalisesta mediasta häirinnän vuoksi. Taponen sanoo, että poliisin on katujen lisäksi oltava läsnä ja tehtävä työtä myös muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taposeen kohdistunutta laitonta uhkausta oli määrä käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Oikeudenkäynti peruttiin, sillä Taponen peruutti rangaistus- ja korvausvaatimuksensa.

Syyttäjä nosti syytteen Taposeen kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta tammikuussa. Syyttäjä katsoi, että virkamiehen ei tarvitse sietää väkivallan käytöllä uhkaamista.

Taponen kertoo, että hän otti yhteyttä uhkailijaan. 

– Puhuin hänen kanssaan. Hän pahoitteli uhkausta ja pyysi anteeksi.

– Vakuutuin, ettei hän enää uhkaile ketään ja päätin, että luovun rangaistusvaatimuksesta ja korvausvaatimuksesta

Tutkittavana kaksi Turtiaisen tviittiä

Helsingin poliisin ennalta estävää poliisitoimintaa johtava Taponen teki yhteensä kahdeksan rikosilmoitusta sosiaalisessa mediassa julkaistuista viesteistä. 

Hän katsoi joutuneensa viestien vuoksi maalittamisen ja uhkausten kohteeksi. Laiton uhkaus oli ainoa, josta nousi syyte.

Poliisi tutkii vielä kahta epäiltyä kunnialoukkausta.

Aluesyyttäjä päätti lopettaa Valta kuuluu kansalle -puolueen kansanedustaja Ano Turtiaisen tviittien esitutkinnan. 

Valtakunnansyyttäjä kumosi päätöksen maaliskuussa ja määräsi uuden tutkinnan, joka on yhä kesken.

Turtiainen arvosteli Taposen toimintaa ja nimitti häntä "munattomaksi nillittäjäksi”.

Aluesyyttäjä piti ilmaisua Taposen kunniaa loukkaavana. Hänen mukaansa kyse oli kuitenkin kansanedustajan osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Valtakunnansyyttäjä katsoi, että epäiltyjä tekoja ei voida pitää vähäisinä ja asiassa oli tullut esiin maalittamiseen viittaavia piirteitä.

Häirintä kiihtynyt uudelleen

Jari Taponen sanoo, että parin viime viikon aikana somehäirintä on lisääntynyt uudelleen.

Hän arvioi, että kärjistynyttä kielenkäyttöä ruokkivat lähestyvät eduskuntavaalit ja Twitterin omistajan vaihtuminen.

Osa Twitterin käyttäjistä halunnee Suomessakin testata uusia moderointikäytäntöjä ja sananvapauden rajoja, arvioi Taponen.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-kirjoituksista – epäiltyjä kunnianloukkauksia ei voida pitää vähäisinä

Syyttäjä: poliisin on kestettävä loukkaavaakin arvostelua – tutkinta kansanedustaja Ano Turtiaisen somekirjoituksista lopetettiin

Poliisijohtaja sai tappouhkauksia ja joutui maalittamisen kohteeksi, teki 8 rikosilmoitusta – "Jossain menee raja, mitä poliisin pitää sietää"

Suosittelemme sinulle