Hyppää sisältöön

Yksi hallituksen riidanaiheista päättyi sopuun – EU:n ennallistamisasetuksesta laaja yhteisymmärrys, vain perussuomalaiset omilla teillään

Ennallistamisasetuksessa Suomi vaatii EU:lta kohtuullistamista kustannuksiin ja omaa tulkinnanvaraa.

Enallistamisessa ympäristöä palautetaan luonnontilaan. Esimerkiksi soita ennallistetaan ojia tukkimalla. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Yle–STT

Hallitus on saanut sovittua yhden tämän syksyn kiistoistaan, kantansa EU:n ennallistamisasetukseen.

Suomi lähtee neuvottelemaan EU:n ennallistamisasetuksesta. Päätös sai eduskunnan suuressa valiokunnassa suuren enemmistön taakseen, ja vain perussuomalaiset vastusti päätöstä. 

Sopu syntyi, kun puolueet sopivat ennakkoon esitettyä tiukemmista sanamuodoista. 

Suomi ja muut EU-maat ovat sitoutuneet huolehtimaan luonnon monimuotoisuudesta. Asiasta kuitenkin tuli keskustan ja muun hallituksen välille erimielisyyksiä, kun ennallistettavien kohteiden kustannukset ja laajuus alkoivat selvitä. 

Valiokunta edellyttää ehdotettuun asetukseen merkittäviä muutoksia, kansallisen metsäpolitiikan huomiointia ja Suomelle aiheutuvien kustannusten merkittävää kohtuullistamista. Lisäksi valiokunta edellyttää, että asetuksen toimeenpanossa pitää olla suuri kansallinen liikkumavara, joka ottaa huomioon Suomen olosuhteet. 

– Lähtökohta on koko ajan ollut, että Suomi vaatii muutoksia, mutta kuitenkin Suomi katsoo, että luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeää ja siihen tarvitaan myös EU:n toimia, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.). 

Hassin mukaan suuren valiokunnan kannassa tuotiin esille pitkälti samoja huolia kuin hallituksen kannassa. 

– Olen iloinen, että hyvin suurella enemmistöllä hyväksyttiin tämä päätös. Jos Suomi olisi kieltäytynyt neuvottelemisesta niin kuin perussuomalaiset vaati, sehän olisi tarkoittanut, että sitten muut neuvottelevat, mutta lopputulos myös sitoo Suomea, hän sanoi eduskunnassa toimittajille. 

Suuri valiokunta vastasi Suomen linjauksesta. Asiaa on käsitelty jo useissa valiokunnissa hallituksen kirjelmän pohjalta.

Hallitus kiisteli asiasta, ja puolueiden kannat hajosivat valiokunnissa. 

Lue myös:

Oletko ihan pihalla siitä, mitä metsien ennallistaminen tarkoittaa? Testaa tietosi visassa

Oja tukkoon, kiviä koskeen – tätä tarkoittaa EU:n ennallistamisasetus, josta hallitus riitautui

Suosittelemme sinulle