Hyppää sisältöön
Finlandialla palkittu Iida Rauma nosti palkintopuheessaan esiin huolen lukutaidon rapistumisesta.
Finlandia-palkinto

Iida Rauman Hävitys voitti kaunokirjallisuuden Finlandian

Tietokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä kaunokirjallisuuden palkinnot ovat kukin arvoltaan 30 000 euroa.

Marika Kataja,Jussi Mankkinen,Jyrki Lyytikkä
  • Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut Iida Rauma teoksellaan Hävitys (Siltala). Lue Rauman haastattelu: Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Iida Rauma: "Lasten kokema väkivalta ei ole mikään pikkujuttu"
  • Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittivat Sofia ja Amanda Chanfreau kirjallaan Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S, Suomentaja Outi Menna). Lue voittajien haastattelu tästä.
  • Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla palkittiin Ville-Juhani Sutinen teoksellaan Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain). Lue Sutisen haastattelu tästä.
  • Koko tilaisuuden voi katsoa tallenteena Yle Areenasta tästä.
Jussi Mankkinen

Tässä oli tämänvuotinen jännittävä ja ajatuksia herättävä Finlandia-gaala. Me lopetamme seurannan tähän ja toivotamme kaikille rauhallista keskiviikkoiltaa.

Finlandian ja kirjallisuuden tiimoilta kuitenkin jatkavat vielä chatti ja Kulttuuricocktail Live TV1:ssä ja Areenassa. Vieraina ovat kirjailijat Fiona 'Elōne ja Max Seeck.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Jussi Mankkinen

Iida Rauma: Maailmassa on paljon lapsiin kohdistuvaa vihaa

Rauma kertoo, että häntä on lapsesta asti vaivannut se, että lasten ja aikuisten suhteissa on jotakin mätää. Rauman mukaan maailmassa on paljon lapsiin kohdistuvaa vihaa, mikä näkyy siinä, miten esimerkiksi lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa käsitellään.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Jussi Mankkinen

Kaunokirjallisuuden voittaja Iida Rauma varoittaa lukutaidon heikentymisestä

Iida Rauman mukaan lukutaito on yksi perustavimmista lahjoista, joita aikuiset voivat antaa lapsille. Hän painottaa, että ”eriytynyt” lukutaito, tarkoittaa eriarvoisia ihmisiä.

Lukutaitoinen ihminen on kriittinen ja hankala hallittava, lukutaidoton ihminen taas puolustuskyvytön, huijattavissa ja heikoilla. Rauman mukaan on turha kuvitella, etteikö joku hyötyisi tästä.

Kaunokirjallisuuden Finlandia Iida Raumalle. Kuva: Lehtikuva
Jussi Mankkinen

Kaunokirjallisuuden Finlandia Iida Raumalle

Keskustelua herättänyt Hävitys kuvaa koulussa tapahtuvaa fyysistä ja henkistä väkivaltaa armottomalla tavalla. Jo valitsijalautakunta piti kirjaa tärkeänä yhteiskunnallisena puheenvuorona.

Hävitys kuvaa piinaavalla tarkkuudella koulussa tapahtuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa, joka jatkuu päivästä toiseen, vuodesta toiseen ja murentaa päähenkilön. Iloinen ja tiedonhaluinen lapsi muuttuu traumatisoiduksi nuoreksi aikuiseksi.

Lue Rauman haastattelu: Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Iida Rauma: "Lasten kokema väkivalta ei ole mikään pikkujuttu"

Iida Rauman Finlandia-palkittu romaani paljastaa yhteiskunnan lapsi­vi­ha­mie­li­syyden

Kuva: Marek Sabogal

Lukunäyte:

"Haava on ikkuna ruumiiseen, A sanoi, ja muuhunkin, kokonaiseen ihmisyhteisöön, elämäntapaan ja aikaan."

Iida Rauma: Hävitys – tapauskertomus (Siltala)

Jussi Mankkinen

Kaunokirjallisuuden valitsijaan piispa Mari Leppäseen kaikki kuusi kirjaa jättivät jäljen

Mari Leppäsen mukaan jokainen ehdokaskirja jätti vahvan jäljen. Ne limittyivät toisiinsa, sekoittuivat ja elivät yhdessä. Hän suosittelee tällaista (luku)kokemusta ja matkaa jokaiselle. Leppäsen mukaan sen jälkeen kaikki ei ole ihan niin kuin ennen.

– Voittajateos on kertomus hiljaisesta viikosta, yksinäisyydestä, halusta olla oikea ihminen ja elossa. Se on tarina lapsesta, joka on elossa. Kun kirjan viimeisen sivun kääntää, sen viesti on kirkas, vahva ja vastaansanomaton: suojelkaa lapsia!

Jussi Mankkinen

Kaunokirjallisuuden lukijasuosikki lumosi omaperäisellä kielellään

Kirja on Eeva Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen, jossa kieli rikkoo muotoa, mutta rakentaa samalla tarinaa.

Kuva: Laura Malmivaara
Jussi Mankkinen

Sofia ja Amanda Chanfreau palkinnosta: "Uskomaton kunnia"

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittaneet sisarukset toteavat olevan upeaa, että muutkin arvostavat heidän debyyttikirjaansa.

Sisarusten mukaan heidän yhteistyönsä sujuu hyvin, koska he puhaltavat yhteen hiileen. Molemmilla on nyt omia projekteja, mutta yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa.

Jussi Mankkinen

Lasten ja nuortenkirjallisuuden voittajat Sofia ja Amanda Chanfreau puhuvat luomisen ilosta

Sisarusten mukaan on upeaa, että jokin jonka on pystynyt luomaan aivan itse, omasta näkökulmastaan, resonoi toisiin, monenlaisiin ihmisiin. Sofia ja Amanda Chanfreaun mukaan tämä on todiste siitä, että ihmiset ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

Jussi Mankkinen

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Sofia ja Amanda Chanfreaulle

Kirahvin sydän on tavattoman suuri on fantasiakertomus kaipuusta ja toiveesta tulla rakastetuksi sellaisena kuin on.

Kirja kertoo Kirahvisaarella asuvasta Vegasta, joka kaipaa äitiään. Lohtuna hänellä on liuta mielikuvituseläimiä. Vegan isä seuraa kulmat kurtussa tyttärensä elämää mielikuvitusystävien kanssa.

Lue voittajien haastattelu: Musiikkituottajana ja tatuoijana työskentelevät sisarukset nappasivat lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon Ruotsiin

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Lukunäyte:

"Det kan gå sönder på många olika sätt. Det är lurigt, det där hjärtat. Var glad att du inte är en bläckfisk, de har tre stycken!

Enimmäkseen se oli kivaa. Ainoa, mikä ei ollut kivaa, oli se etteivät muut tuntuneet näkevän samoja asioita."

Sofia Chanfroo, kuvitus Amanda Chanfroo: Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Schildts & Söderströms / S&S) Suomentaja Outi Menna

Suosittelemme sinulle