Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan energiayhtiöiden ylisuurille voitoille tulee lisävero

Sähkön saatavuuden ja hinnan lisäksi kyselytunnilla puhuttiin valtion velkaantumisesta ja hyvinvointialueiden riittämättömästä rahoituksesta.

Energiayhtiöiden ylisuurille voitoille tulee lisävero
Energiayhtiöiden ylisuurille voitoille tulee lisävero
Terhi Toivonen

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo eduskunnan kyselytunnilla, että energiayhtiöiden ennätysvoitoille on tulossa määräaikainen lisävero. 

Tämä vero koskee ensi vuoden ylimääräistä sähkömarkkinoiden toiminnasta koitunutta voittoa.

– Energiakriisi on tuottanut ansaitsemattomia voittoja energiayhtiöille. Yritystoiminnasta kuuluu ja saa tulla voittoja ja yrityksillä pitää olla pääomaa investoida vaikkapa vihreään energiaan. Mutta tämä ansaitsematon voitto. Siihen toteutamme määräaikaisen lisäveron, joka valmisteltiin pika-aikataululla. Sen taustalla ovat myös EU:n yhteiset päätökset, Saarikko sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut sähkön hintaa, mikä on kasvattanut energiayhtiöiden voittoja tuntuvasti.

Perussuomalaiset on huolissaan energian hinnan lisäksi myös sen riittävyydestä. Riikka Slunga-Poutsalo (ps.) kysyy, onko hallitus tehnyt kaikkensa, että sähköä riittää talvella jokaiselle suomalaisille? 

Slunga-Poutsalon mukaan hallitus on satsannut paljon uusiutuvaan tuulivoimaan, mutta pakkasessa voimaloiden lavat seisovat nyt jäässä. 

– Energiakriisi ei kohtele kaikkia suomalaisia samalla tavalla, mitä hallitus aikoo tehdä asialle? 

Saarikon mukaan tänään astuu voimaan hallituksen päätös sähkön arvonlisäveron alentamisesta ja eduskunta käsittelee parhaillaan myös kotitalouksien sähköavustusta ja verovähennystä. 

– Myönnän avoimesti, että hallitus ei voi paikata koko kotitalouksien riskiä ja harmia energiakriisistä, mutta hallitus tulee suomalaisia vastaa tänä poikkeuksellisena talvena. 

Slunga-Poutsalo ei ole tyytyväinen. Määräaikainen arvonlisäveron alennus ja tuet eivät auta kaikkia, miten hallitus takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden tässä asiassa? hän tivaa.

– Meillä ei ole mahdollisuus tilkitä kaikkia niitä talouden aukkoja, joita inflaatio eli hintojen nousu suomalaisille aiheuttaa, ministeri Saarikko myöntää.

Saarikko huomauttaa myös, että hallituksen valitsema linja uusiutuvan energian kanssa on ainoa keino taata energian saatavuus pitkällä tähtäimellä. Hän kutsuu perussuomalaisten energialinjaa kivihiilen mustaksi.

Kristillisdemokraatit haluaa tietää, milloin korkeista sähkönhinnoista kärsivät maatilat ja pienyritykset saavat oman energiatuen?

Saarikko kertoo, että hallitus seuraa yritysten tilannetta, mutta toistaiseksi virkamiehet eivät ole tunnistaneet selvityksessään suoran tuen tarvetta. Hallitus on kuitenkin valmiudessa reagoimaan asiaan, valtiovarainministeri vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että hallitus on auttanut maatiloja tuplaamalla energiaveron palautuksen tänä vuonna.

Annika Saarikko pitää puhetta eduskunnassa.
Katso tästä koko kyselytunti.

Lue lisää:

Marin: Keskustan toiminta ei herätä luottamusta – keskustalle luvassa vaikeuksia neuvoteltaessa uusista rahoitustarpeista

Oppositio jätti välikysymyksen maatalouden kriisistä ja ruuantuotannon turvaamisesta – "Maataloudesta on tullut hallituksen riitelyn uhri"

Pääministeri Marin puuttuisi katurikollisuuteen myös koventamalla rangaistuksia – hallitusta yritetään kaataa taas välikysymyksellä

Suosittelemme sinulle