Hyppää sisältöön

Eurooppa-kirje: Ihmisoikeuksia polkeva kisaisäntä halutaan boikottiin, mutta EU:n kauppakumppaniksi Qatar on enemmän kuin tervetullut

Entä päättävätkö EU-maat tukea komission esitystä Unkarin tukimiljardien jäädyttämisestä? Aiheesta lisää kirjeen lopussa.

Elli-Alina Hiilamo kertoo, miksi Qatarin merkitys Euroopalle kasvaa koko ajan.
Elli-Alina Hiilamo kertoo, miksi Qatarin merkitys Euroopalle kasvaa koko ajan.

Jalkapallon MM-kilpailujen alkulohkojen viimeiset ottelut pelataan tänään, mutta pelihuuma on poissa. Qatar sai kisat korruptiolla ja rakensi stadionit riistotyöllä. Maa polkee naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Viitsiikö tällaisia kisoja edes katsoa?

Moni penkkiurheilija on kertonut boikotoivansa Qatarin MM-kisoja. On myös pohdittu, miksi Yle edes näyttää otteluja

Samaan aikaan Qatarin merkitys on Euroopalle kuitenkin entistä suurempi ja suhteita halutaan yhä vain syventää. 

Qatar on yksi maailman suurimmista kaasuntuottajamaista. Keskellä energiakriisiä EU-johtajat ovat kolkutulleet tiuhaan juuri Qatarin ovea. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vieraili Dohassa syyskuussa. Vierailun viesti oli selvä: EU ja Qatar haluavat tiivistää välejään — erityisesti nyt kun kilpailu kaasusta on maailmanmarkkinoilla kovaa.

Viime viikolla Qatarin ja Kiinan kerrottiin solmineen 27 vuoden pituisen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n toimitussopimuksen. Tämä tulkittiin Euroopan suurena tappiona. Mutta on sopimuksia solmittu täälläkin. Tiistaina Saksan talousministeri hehkutti Qatarin kanssa tehtyä 15 vuoden LNG-sopimusta.

Miksi kaupankäynti Qatarin kanssa on hyväksyttävää, mutta urheilukilpailuja siellä ei tulisi järjestää? 

Euroopan unioni ei ole päättänyt jalkapallon MM-kisojen järjestäjästä, vaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa. Kysymys on EU:lle silti kiusallinen. Juuri ihmisoikeuksien pitäisi olla keskeisessä asemassa EU:n ulkosuhteissa, myös kauppapolitiikassa. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Jos ihmisoikeusrikkomukset todella olisivat kaupan este, olisiko Eurooppa koskaan tullut niin riippuvaiseksi esimerkiksi venäläisestä energiasta?

Eurooppalaisten on paljon helpompi arvostella Qatarin MM-kisoja kuin tuoreita energiakauppoja. Jos Qatarille sanotaan ei, mistä kaasua sitten saadaan ja millaisella hinnalla? Mikäli EU-maat eivät nimittäin saa solmittua uusia LNG-sopimuksia ja korvattua venäläistä kaasua, jäävät eurooppalaisten kodit lopulta kylmiksi. 

Elli

P.S. Jalkapallon MM-kisat ovat puhuttaneet myös Euroopan parlamentissa. Parlamentti haluaa, että Qatar maksaa korvauksia tuhansille siirtotyöläisten perheille, jotka menettivät kisojen rakennushankkeissa henkensä.

P.P.S. Kirjeen loppupuoli koostuu tuttuun tapaan Eurooppa-aiheisista poiminnoista. Tärpit kokosi kollega Alina Mäkynen.

ENSI VIIKOLLA:

MAANANTAINA Brysselissä kokoontuvat valtiovarainministereiden euroryhmä (siirryt toiseen palveluun) ja liikenneministerit (siirryt toiseen palveluun). Suomalaisia kiinnostanee se, nousevatko liikenneministerien kokouksessa esille kysymykset raideleveyksistä. EU-komissio on esittänyt, että Suomeen pitäisi rakentaa uudet, eurooppalaisen standardin mukaiset junaradat. Suomi taas on toivonut asiaan poikkeusta.

TIISTAINA EU:n valtiovarainministereillä on ministerikokous. Kannattaa seurata, millaista keskustelua ministerit käyvät komission historiallisesta esityksestä, jonka mukaan Unkarilta halutaan pidättää miljardien EU-tuet oikeusvaltiorikkomusten vuoksi. Jäsenmailla on päätöksessä keskeinen asema, sillä niiden pitää hyväksyä komission ehdotukset määräenemmistöllä.

EU:N JA LÄNSI-BALKANIN maiden johtajat kokoontuvat tiistaina huippukokoukseen Albanian pääkaupunkiin Tiranaan. Suomesta paikalla on pääministeri Sanna Marin.

TORSTAINA kokoontuvassa oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa on tarkoitus äänestää Bulgarian, Romanian ja Kroatian täysimääräisestä osallistumisesta Schengen-alueeseen. Komissio kehotti marraskuussa neuvostoa hyväksymään maat "viipymättä" alueeseen. Suomi on antanut tukensa (siirryt toiseen palveluun) päätökselle.

Tässä oli vain osa Eurooppa-kirjeen sisällöstä. Voit tilata koko kirjeen suoraan sähköpostiisi tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Mitä ajatuksia kirje herätti? Voit keskustella aiheista lauantai-iltaan klo 23:een asti tässä alla.

Suosittelemme sinulle