Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle: Nato-esitys pyritään saamaan eduskuntaan jo ensi viikolla

Nato-esitys tuodaan eduskuntaan, vaikka Turkki ja Unkari eivät vielä ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

Antti Kaikkonen (kesk.) on parhaillaan työmatkalla Yhdysvalloissa. Kuva: Yle

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) arvioi, että Nato-esitys olisi mahdollista antaa eduskunnan käsitteltäväksi jo ensi viikolla. 

– Se on mahdollista. Arvioin, että se on joulukuun alkupuolella tulossa eduskuntaan, Kaikkonen toteaa Ylelle työmatkaltaan.

Kaikkosen mukaan lakiesitys on viimeistelyä vaille valmis.

– Pyrimme siihen, että laki voi tulla jo ensi viikolla eduskuntaan, mutta aikataulu tarkentuu vielä hieman lähempänä, puolustusministeri muotoilee.

Nato-lakiesitys on viimeistelyssä. Lausunnossaan lakiesityksestä myös presidentti Niinistö toivoi, että esitys tuodaan eduskuntaan, vaikka kaikki maat eivät vielä ole hyväksyneet Suomea jäseneksi.

Kaikkonen suuntaa parhaillaan Yhdysvaltoihin, joissa hän vierailee muun muassa Virginiassa Naton koulutusta ja muutosta ohjaavassa transformaatioesikunnassa. Virginiassa ministeri tapaa kahden kesken transformaatioesikunnan komentajan Philiph Lavingen. Komentaja ja suomalaisministeri keskustelevat Venäjän hyökkäyssodasta ja Suomen Nato-jäsenyyden tilanteesta. 

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet on ratifioinut jo 28 Naton jäsenmaata. Jäsenhakemuksien ratifiointia odotetaan vielä Turkilta ja Unkarilta. Unkari on luvannut ratifioida maiden hakemukset helmikuussa.

Aiheesta enemmän:

Suomalaisten näkemys Venäjän uhkasta synkkenee – puolustusmenoja halutaan kasvattaa yhä

Tutkimus: Nato-prosessi on tuonut Suomelle poikkeuksellista huomiota ja vahvistanut Suomen maakuvaa maailmalla

Suosittelemme sinulle