Hyppää sisältöön

Tuomioistuin esti ulkopuolista selvitysmiestä jatkamasta Trumpilta takavarikoitujen asiakirjojen tutkimista

Päätöksen myötä Yhdysvaltain oikeusministeriö voi jatkaa rikostutkintaansa entisen presidentin Donald Trumpin epäillyistä toimista.

Arkistokuva. Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump kuvattuna 10. elokuuta Trump Towerin edustalla New Yorkissa. Kuva: AOP
Kai Jääskeläinen

Yhdysvalloissa liittovaltion valitustuomioistuin päätti torstaina, että Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta takavarikoitujen asiakirjojen riippumaton tutkinta loppuu. Päätöksen myötä oikeusministeriö voi jatkaa rikostutkintaansa Trumpin epäillyistä toimista.

Syyskuussa käräjäoikeuden tuomari Aileen Cannon päätti, että liittovaltion poliisin FBI:n takavarikoimia papereita tutkimaan nimitetään riippumaton ulkopuolinen selvitysmies. Päätös on toistaiseksi estänyt oikeusministeriötä hyödyntämästä asiakirjoja tutkinnassaan.

Valitustuomioistuimen mukaan käräjäoikeuden tuomarilla ei ollut valtuuksia rajoittaa oikeusministeriön toimia asiakirjojen tutkimiseksi.

Oikeusministeriö vastusti selvitysmiehen määräämistä ja perusteli, että se voisi vaarantaa kansallisen turvallisuuden ja hidastaa tutkimuksia siitä, miksi Trumpin hallusta löytyi salaista materiaalia.

Trump pyrki selvitysmiehen avulla mahdollisesti estää tutkijoita selvittämästä, mitä asiakirjoja Trump oli vienyt Valkoisesta talosta mukanaan virkakautensa tultua päätökseen.

Trumpin Floridan kartanosta Mar-a-Lagosta takavarikoitiin elokuussa noin 11 000 asiakirjaa, joista noin sata on luokitukseltaan salaisia. Oikeusministeriö on sanonut, että asiakirjat ovat valtion omaisuutta.

Trump voi valittaa päätöksestä

Jos valitustuomioistuin ei olisi oikeusministeriön pyynnöstä keskeyttänyt ulkopuolisen selvitysmiehen tekemää tutkintaa, olisi asia todennäköisesti päätynyt vielä korkeimman oikeuden päätettäväksi.

Trump saattaa vielä valittaa tuomioistuimen päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, sillä valitustuomioistuimen mukaan päätös astuu voimaan seitsemän vuorokauden kuluttua.

Trumpin tiedottajan mukaan Trump aikoo jatkaa taisteluaan "aseeksi muutettua" oikeusministeriötä vastaan.

Uutista on täydennetty kello 4:47 tiedolla päätöksen astumisesta voimaan sekä Trumpin tiedottajan kommentilla.

Aiheesta lisää:

Oikeus suostui Trumpin pyyntöön: Ulkopuolinen asiamies käy läpi takavarikoidut asiakirjat (5.9.)

Trumpin varastohuoneen laatikot tutkinnan ytimessä – oikeusministeriö: Top secret -asiakirja lojui matolla (31.8.)

FBI teki kotietsinnän Donald Trumpin kartanoon – ex-presidentin kannattajat pitävät kohtelua törkeänä: "He pelkäävät, että hän voittaa taas" (9.8.)

Suosittelemme sinulle