Hyppää sisältöön

Hallitukselta ei ole herumassa maataloudelle tukea keskiviikon välikysymyksen yhteydessä

Noin sadan miljoonan euron tukipaketista on kaavailtu tukea maatalousyrittäjille, joilla on maksuvaikeuksia lannoitteiden ja sähkön hintojen noustua.

Keskustan Annika Saarikko kertoo toivovansa, että rahat maatalouden tukemiseen vielä löytyvät. Hallitusviisikko pui tulehtuneita välejään keskiviikkoaamuna. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hallituksen välikysymysvastaus ei lupaa maataloudelle aikaisemmin syksyllä kaavailtua lisärahaa, kertovat eri hallituslähteet Ylelle. 

Hallitus vastaa keskiviikkona maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) johdolla opposition välikysymykseen maatalouden kriisistä ja ruuantuotannon turvaamisesta. 

Hallitus on aikaisemmin syksyllä neuvotellut maatalousyrittäjien auttamisesta noin sadan miljoonan euron tukipaketilla, joka ohjattaisiin ruuantuottajille mahdollisesti ensi vuoden lisätalousarvion kautta. 

Ainakaan keskiviikon välikysymysvastauksen yhteydessä ei Kurvinen Ylen lähteiden mukaan aio siitä kertoa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo toivovansa, että rahat tukeen löytyisivät. Välikysymysvastauksen viimeistely on toistaiseksi kesken.

– Toivon, että sellainen tuki löytyisi. Aiemmissa keskusteluissa olemme hyvin yksituumaisesti tunnistaneet maatalouden, suomalaisen alkutuotannon ja sitä kautta meidän kaikkien ruokaturvan tilanteen lannoitteiden ja sähkön hinnan nousun vuoksi, Saarikko vastasi maanantaina Brysselissä EU-kokouksen yhteydessä.

Taustalla hallituskriisi

Maataloustuen hyytymisen taustalla on viime viikon hallituskriisi. Keskusta irtautui luonnonsuojelulain uudistuksessa hallitusrintamasta, ja äänesti oppositioryhmien kanssa nurin uhanalaisten luontotyyppien suojelun laajentamiseen liittyviä pykäliä.

Sen jälkeen vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat, että neuvottelut tulevista hankkeista, kuten keskustalle tärkeästä maatalouspaketista ovat jäissä, kunnes hallituspuolueiden keskinäinen luottamus on palautettu.

Hallituksen puheenjohtajat keskustelevat hallituksen jatkosta keskiviikkona aamupäivällä. 

Saarikko totesi, että puolueen toimintatapa on poikkeuksellinen ja vakuutti, että siitä ei ole tulossa tapaa. 

– Toimintatavasta ei ole tarkoitus tehdä pysyvää tai sitä toisintaa. 

Hän toisti toivomuksen siitä, että yksi muutettu lakiesitys pantaisiin mittasuhteisiin sen kanssa, että hallitus on yksituumaisesti antanut satoja lakiesityksiä eduskunnalle.

– Tämä on varmasti hyvä pohja keskusteluille kun tapaamme, Saarikko sanoi.

Suosittelemme sinulle