Hyppää sisältöön
Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
LIVEpolitiikka

Marin: Jos pelisääntöjä vielä kerran rikotaan, tätä hallitusta ei enää ole – lue hallituskumppanien reaktiot

Keskusta liittoutui opposition kanssa, kun eduskunta äänesti hallituskriisin aiheuttaneesta luonnonsuojelulaista.

Tekijät
Terhi ToivonenTulikukka Fresnes deTopias PeltonenAnniina LuotonenAnne OrjalaMia GertschTommi Pylkkö
  • Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus pysyy pystyssä, mutta kriisikokouksessa sovittiin tänään, että jos pelisääntöjä rikotaan vielä, hallitus kaatuu.
  • Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo epäilee keskustaa maailmanpoliittisen tilanteen hyödyntämisestä irtiotoissaan.
  • RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan tilanne on vakava ja irtiottoihin nyt "nollatoleranssi".
  • Keskustan Annika Saarikon mukaan puolueen eduskuntaryhmä tukee hallituksen eduskuntaan viemiä esityksiä, mutta keskustallakin on oikeus omiin näkemyksiinsä.
  • Aamupäivän kriisikokouksen jälkeen hallitus joutui nopeasti kokoamaan rivinsä ja vastaamaan eduskunnassa opposition välikysymykseen maatalouden ahdingosta. Yle näytti välikysymyskeskustelun suorana. Kriisiytynyt hallitus ei ole edennyt neuvotteluissa maatalouden uudesta tuesta, eikä ministeri Antti Kurvisella (kesk.) ollut näin uutta kerrottavaa.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Maria Ohisalo kommentoivat hallituksen jatkoa.
Hallitus vastasi opposition välikysymykseen maatalouden kriisistä.
Anne Orjala

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina

Keskustelu maatalouden kriisiä koskevasta välikysymyksestä on päättynyt.

Tiivistettynä oppositio syytti hallitusta toimettomuudesta ja välinpitämättömyydestä maatalouden ahdinkoon puuttumisessa.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi hallituksen tehneen useita toimia maatalouden tukemiseksi ja tunnistaneen maatalouden ahdingon. Hän viittasi muun muassa keväällä päätettyyn 300 miljoonan euron huoltovarmuuspakettiin.

Kurvinen vakuutti hallituksen seuraavan maatalouden tilannetta herkeämättä.

Oppositio taas pitää hallituksen toimia riittämättöminä. Oppositio moitti siitä, että maatalousyrittäjät ovat saaneet turhaan odottaa apua kustannuskriisiin. Tällä viitattiin erityisesti uuteen tukipakettiin, joka on jumissa hallituksen keskinäisen kiistelyn takia.

Niin hallitus- kuin oppositiopuolueista nostettiin esiin, että maatalouden kriisin taustalla ei ole ainoastaan nykyinen lannoitteiden ja sähkön hinnan nousu, vaan maatalouden kannattavuus on jo pitkään ollut heikkoa.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Anne Orjala

SDP:n Lindtman: Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetissa 11 riviä maataloudelle

Eduskunnan keskustelussa välikysymyksestä kristillisdemokraattien Sari Essayah moitti hallitusta toimettomuudesta.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan on väärin oppositiolta väittää, että hallitus ei olisi tehnyt mitään maatalouden tukemiseksi – hän pitää tätä jopa loukkaavana.

Kurvinen luettelee eri toimia sanojensa vakuudeksi.

– Lisäksi minusta on vääristelyä sanoa, että olisin sanonut, että kaikki mahdollinen olisi tehty. Työ jatkuu jokaikinen päivä, ja haastan erityisesti oppositiota mukaan tähän työhön.

Kurvinen nostaa esiin mahdollisen uuden maatalouden tukipaketin. Hänen mielestään kohdennettu sähkö- ja lannoitekustannustuki on paikallaan tiloille.

SDP:n Antti Lindtman kummastelee opposition kritiikkiä. Hän ottaa esimerkiksi perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin.

– Eihän täällä ole euroakaan suomalaiselle maataloudelle. Koko tästä monen sivun vaihtoehtobudjetista te olette uhranneet vain 11 riviä maataloudelle, hän kummastelee perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti käsissään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että perussuomalaiset on julkaissut vastikään uuden maaseutupoliittisen ohjelman.

– Siellä on yli sata erilaista toimenpidettä.

Tulikukka Fresnes de

RKP:n Henriksson: Nyt on nollatoleranssi

Henki hallitusviisikon kriisipalaverissa oli melko rakentava ja kuunteleva, kuvaili RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toimittajille eduskunnassa luonnonsuojelulakiäänestyksen jälkeen.

– Sen lopputulemana oli kuitenkin, että tästä eteenpäin irtiotoille on nollatoleranssi.

– Toivon ja luotan, että puheenjohtaja Saarikon sana pitää, Henriksson sanoi.

Hän sanoo olevansa pettynyt keskustan toimintaan.

– Tilanne on vakava. Jokainen puolue, ja keskusta varsinkin, tietää että irtiottoihin ei ole varaa. Sellaista hallitusta ei ole mahdollista ylläpitää.

Anne Orjala

Hallituspuolueet puolustautuvat välikysymyskeskustelussa: Ei ole seisty tumput suorina

Hallituspuolueet puolustautuvat ryhmäpuheenvuoroissaan opposition moitteita vastaan.

Hallituspuolueiden mukaan huoli maatalouden ahdingosta on yhteinen.

SDP:n Piritta Rantanen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

SDP:n Piritta Rantasen mukaan jokainen maa- ja metsätalousvaliokunnassa istunut edustaja puolueeseen katsomatta tietää, että huoli suomalaisen alkutuotannon tilanteesta on yhteinen.

– Suomalainen maatalous ei hyödy hallituksen horjuttamisesta vaan eteenpäin katsovasta, yhteisesti sovituista ja toimivista ratkaisuista.

Keskustan Mikko Savola. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustan Mikko Savolan mukaan välikysymys antaa ymmärtää, että hallitus olisi seissyt tumput suorina. Se ei pidä hänen mukaansa paikkansa.

– Ei yli 300 miljoonan euron apupaketti keväällä ja kesällä taivaasta tippunut. Ei myöskään maatilojen kiinteistöverouudistus tai maatalouden sähköveron alentaminen. Viljelijöiden puolta on pidetty myös Brysseliin päin.

Savolan mukaan enemmän pitää kuitenkin tehdä.

Vihreiden Jenni Pitkon mukaan myös maatalouden rakenteita ja kannattavuutta pitää parantaa.

Anne Orjala

Kokoomus: Kaikilla pitäisi olla kristallinkirkas tilannekuva maataloudesta viimeistään nyt

Välikysymyskeskustelu maatalouden kriisistä jatkuu eduskunnassa nyt ryhmäpuheenvuoroilla.

Kansanedustaja Ritva Elomaa sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa, että maatalouden ahdinko koskettaa jokaista suomalaista, sillä kotimaisen ruuantuotannon turvaaminen on huoltovarmuuden ytimessä.

Elomaan mukaan monella maatilalla kustannusten räjähdysmäinen kasvu on johtanut akuuttiin rahoituskriisiin, sillä viivan alle ei jää mitään.

Elomaa kuvaa, että maatalouden ahdingon keskeisenä syynä ovat liian matalat tuottajahinnat.

– Jos tähän ei tule ratkaisua elintarvikeketjun toimijoiden välisissä neuvotteluissa, on valtiovallan ryhdyttävä tiukkoihin toimiin.

Kansanedustaja Markku Eestilä kuvaa maatalouden tilaa hälyttävän huonoksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansanedustaja Markku Eestilä sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa, että viimeistään nyt kaikilla pitäisi olla “kristallinkirkas tilannekuva” maatalouden tilasta. Hän kuvaa sitä hälyttävän huonoksi.

Eestilän mukaan maatalousyrittäjien ahdinko ei johdu pelkästään sodan takia kohenneista lannoitteiden ja energian hinnoista vaan kannattavuus on heikentynyt jo pitkään. Tilanteeseen pitää saada kokoomuksen mukaan muutos.

– Muuten maatilojen lopettamistahti vain kiihtyy ja tulevaisuuden kannalta ehdottoman tärkeät investoinnit jäävät tekemättä.

Tulikukka Fresnes de

Saarikko: Keskustalla oikeus omiin näkemyksiinsä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko puhui medialle eduskunnan täysistunnon yhteydessä tänään keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikko sanoo, että puolueen eduskuntaryhmä on nyt tyytyväinen siihen, minkälainen luonnonsuojelulaista pykälämuutosten jälkeen tuli.

– Luonnonsuojelulaki paranee, luonnonsuojelulaki annettiin ja omaisuudensuojaa koskevat pykälät selkiytyivät, Saarikko kertoi äänestyksen jälkeen.

Saarikon mukaan sekin on hyvä, että hallitusviisikko kävi vakavassa pelisääntökeskustelussa läpi viime viikkojen eripuraa.

– Pahaa mieltä on ollut ilmoilla paljon.

Keskusta on Saarikon mukaan sitoutunut siihen, että se hallituspuolueena edistää lakeja jotka hallitus on eduskuntaan tuonut.

– Samalla keskustalla on oikeus omiin näkemyksiinsä ja velvollisuus tuoda niitä esiin, Saarikko lisäsi.

Hän painotti, että keskustalla ei ollut luonnonsuojelulain yhteydessä itsetarkoituksellista tarvetta äänestää hallituksen kantaa vastaan.

– Toimintatapa perustui asiaan, siihen näkemyseroon joka omaisuudensuojaan kytkeytyen hallituksen sisälle muodostui luonnonsuojelulaissa.

Anne Orjala

Essayah: Hallituksen kiistoista kovimman hinnan maksavat suomalaiset ruuantuottajat

Välikysymyksessä ovat mukana kristillisdemokraatit, kokoomus, perussuomalaiset ja Liike nyt.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah moittii hallitusta eduskunnan välikysymyskeskustelussa siitä, että maatalousyrittäjät ovat saaneet odottaa turhaan apua kustannuskriisiin.

– Kun teimme välikysymyksen, toivoimme, että se kirittää hallitusta toimiin. Pääministeri totesikin, että todennäköisesti välikysymys nopeuttaa hallituksen neuvotteluja maatalouden tukipaketista. Päivä toisensa jälkeen on jouduttu pettymään.

Neuvottelut maataloudelle kaavaillusta tukipaketista ovat jumissa hallituksen tulehtuneen tilanteen takia.

– Hallituksen kiistoista kovimman hinnan maksavat suomalaiset ruuantuottajat, Essayah sanoo.

Essayahin mukaan koko Suomen huoltovarmuus on uhattuna hallituksen toimettomuuden takia.

– Moni vielä pystyssä oleva tila valmistelee pinnan alla toiminnan alasajoa lähivuosina, koska alan ennakoitavuus on kadonnut, usko päättäjiin mennyt ja kannattavuus romahtanut.

Suosittelemme sinulle