Hyppää sisältöön

Ylen puoluekannatusmittaus: Keskustan kannatus ensimmäistä kertaa alle kymmenen prosenttia

Hallituspuolue keskustan kannatus on poikkeuksellisen matalalla ja hallituskumppani vihreiden alapuolella. Perussuomalaisten ja SDP:n kannatus on noussut.

Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
Eelis Rytkönen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallituspuolue keskustan kannatus on laskenut ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana alle kymmeneen prosenttiin. Puolueen kannatus on nyt yhdeksän prosenttia, selviää Ylen tuoreesta puoluekannatusmittauksesta.

Laskua edellisestä kannatusmittauksesta on lähes kaksi prosenttiyksikköä.

Kannatusmittauksen haastatteluiden ajalle sijoittuvat hallituksen kiistat luonnonsuojelulaista, luonnon ennallistamisesta ja saamelaiskäräjälaista.

Kaikissa näissä kiistoissa keskusta on ollut keskiössä.

– Eikä se näytä ainakaan nostaneen keskustan kannatusta, pikemminkin päinvastoin, taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Erityisesti vihreillä on ollut viime aikoina nokkapokkaa keskustan kanssa.

Nyt Annika Saarikon johtama keskusta on jäänyt suosiossa Maria Ohisalon luotsaaman vihreiden taakse. Vihreitä äänestäisi 9,7 prosenttia suomalaisista, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.

Keskusta on nyt vasemmistoliiton tasolla. Vasemmistoliittoa äänestäisi 8,9 prosenttia.

Keskustan kannattajia valunut eri suuntiin

Keskustan kannatus on nyt vähentynyt työikäisten 35–64 -vuotiaiden, ja erityisesti naisten keskuudessa.

Keskusta menettää kannattajia useisiin eri suuntiin.

– Kokoomus on suurin hyötyjä tästä keskustan kannatuksen laskemisesta, taloustutkimuksen Tuomo Turja sanoo.

Keskustalta kannattajia siirtyy myös perussuomalaisiin, jossain määrin Sdp:hen sekä niin kutsuttuun nukkuvien puolueeseen eli niihin, jotka aikovat jättää äänestämättä.

Sen sijaan oppositiopuolue perussuomalaiset on onnistunut pitämään omat kannattajansa takanaan.

Perussuomalaisten kannatus on noussut vuoden 2019 eduskuntavaalien tasolle. Puoluetta äänestäisi 17,4 prosenttia. Viime mittauksesta nousua on 0,7 prosenttiyksikköä.

Eduskunnan pieniin puolueisiin lukeutuvan kristillisdemokraattien kannatus on ottanut prosenttiyksikön harppauksen ylöspäin.

– Kristillisdemokraatit on saanut pitkästä aikaa omat vanhat äänestäjänsä hyvin taakseen, Turja sanoo.

Kokoomus porskuttaa, SDP:n kannatus noussut

Petteri Orpon johtaman kokoomuksen kannatus on korkein. Puoluetta äänestäisi 24 prosenttia vastaajista, kun eduskuntavaaleihin on aikaa jäljellä alle neljä kuukautta.

Pääministeri Sanna Marinin johtama SDP pitää yhä toista sijaa. Puolueen kannatus on noussut 0,7 prosenttiyksikköä. Puoluetta äänestäisi 18,9 suomalaisista. 

– Yleensä päähallituspuolueet joutuvat ottamaan iskua aika paljon, mutta SDP:llä tilanne näyttää kohtalaisen hyvältä, kun aletaan valmistautua vaalikamppailuun, Turja sanoo.

RKP:n kannatus on 4,6 prosenttia. Liike Nyt -puolueen kannatus on 1,6 prosenttia. Muita puolueita äänestäisi 1,9 prosenttia vastaajista.

Suosittelemme sinulle