Hyppää sisältöön

Jos sähköpula iskee, tiettyjen asiakkaiden sähkönsaanti turvataan ensin – tässä lista paikoista, joissa valot eivät äkkiä sammu

Hallitus antoi asetuksen, jolla säädetään kriittisisistä sähkönkäyttöpaikoista sähköpulan iskiessä. Etusijalla ovat esimerkiksi sairaaloiden ja hätäkeskusten toiminnan turvaaminen.

Kriittisten sähkönkäyttöpaikkojen joukkoon luetaan turvallisuuden kannalta keskeisiä toimijoita. Kuva: ullstein bild/ All Over Press
Matti Koivisto

Hallitus päätti kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista, joiden sähkönsaanti on etusijalla sähköpulan iskiessä. Tavoitteena on pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä myös erilaisissa häiriö-, sähköpula- ja kriisitilanteissa. Asiasta säädetään valtioneuvoston asetuksella. 

Etusijalla ovat esimerkiksi sairaalat, poliisi- ja pelastuslaitokset sekä erilaiset yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset viranomaiset. Listauksella on merkitystä esimerkiksi tilanteissa, joissa joudutaan turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin sähkön riittävyyden varmistamiseksi. 

Sähkön jakelusta vastaavien sähköverkkoyhtiöiden on päivitettävä varautumissuunnitelmansa uuden luokittelun pohjalta. 

Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Tatu Pahkala sanoo verkkoyhtiöiden päättäneen aiemmin itse, mitkä asiakkaista on luokiteltu kriittisiksi, mutta nyt kaikkia verkkoyhtiöitä koskevat samat linjaukset. Valtioneuvoston antamalla asetuksella säädetään sähkönkäyttöpaikkojen kriittisyydestä aiempaa täsmällisemmin.

– Listan kriittisistä toimijoista pitää lähtökohtaisesti olla hyvin rajattu. Jos lista on liian pitkä, se menettää merkityksensä. Listassa ovat nyt johtamisen ja turvallisuuden kannalta välttämättömäksi katsotut toiminnot, Pahkala sanoo. 

Työ- ja elinkeinoministeriöstä korostetaan, että myös listalle päätyneiden toimijoiden sähkönsaanti voi joissain tilanteissa katketa ja niiden on vastattava omasta varautumisestaan.

Työ kriittisten sähkönkäyttöpaikkojen listaamisesta päätettiin aloittaa varautumisen ministerityöryhmässä, joka perustettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Listauksen kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista näet alta: 

Suosittelemme sinulle