Hyppää sisältöön

RKP haluaa satoja uusia poliiseja: “Tällä hetkellä poliisi ei ehdi tehdä kaikkea, mitä sen pitäisi”, sanoo Anna-Maja Henriksson

RKP:n vaaliohjelmassa korostetaan vakautta ja turvallisuutta. Hintalappua tavoitteille ei ole laskettu.

SFPS partiordfröande och partisekreterare presenterar valprogram.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja puoluesihteeri Fredrik Guseff esittelivät puolueen vaaliohjelman tänään Helsingissä. Kuva: Bengt Östling / Yle
Kirsi Heikel

Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP tavoittelee puolueen historian parasta vaalitulosta eduskuntavaaleissa.

– Tavoitteena on vähintään viiden prosentin kannatus ja lisäpaikkojen saaminen, sanoi puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolueen vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa tänään Helsingissä. 

Viime eduskuntavaaleissa puolueen kannatus ei kasvanut, vaan puolue ylsi 4,5 prosentin kannatukseen ja yhdeksään kansanedustajapaikkaan. 

Ylen tänään torstaina julkaisemassa viimeisimmässä mittauksessa RKP:n kannatus on 4,6 prosenttia. 

Vaaliohjelman nimi on “Yhdessä eteenpäin”. Ohjelma sisältää lukuisia tavoitteita, mutta niille ei ole laskettu hintalappuja. 

– Se ei ole minusta oikeastaan tarpeellista. Tärkeämpää on kertoa siitä, millaista Suomea puolueemme haluaisi, Henriksson perusteli. 

Ohjelmassa mainitaan kuitenkin, että Suomen julkisen talouden velkaantuminen on saatava loppumaan.

Vaaliohjelmassa korostetaan turvallisuutta ja vakautta. Niillä puolue tarkoittaa laajasti vakautta tuovia asioita, kuten koulutusta, terveydenhoitoa ja työllisyyttä.

Konkreettinen sisäisen turvallisuuden esitys on nostaa poliisien määrää. Puolue haluaa Suomeen 8200 poliisia. Tällä hetkellä maassa toimii noin 7500 poliisia. 

– Määrä ei ole riittävä. Poliisi ei ehdi tehdä kaikkea sitä työtä, mitä sen pitäisi. Lisävoimia tarvitaan varsinkin ennalta ehkäisevään työhön, Henriksson sanoi. Hän toimii myös oikeusministerinä tällä hetkellä.

Työn verotusta alennettava

RKP tavoittelee paikkaa hallituksessa. Puolue jätettiin oppositioon vuoden 2015 vaalien jälkeen, jolloin sen 36 vuoden mittainen hallitustaival katkesi. 

Perussuomalaiset on ehdottanut heikennyksiä ruotsin kielen asemaan. Henriksson sanoi Ylen haastattelussa, että RKP ei tietenkään suostuisi tähän. 

RKP haluaa nostaa työllisyysasteen ensi vaalikaudella vähintään 80 prosenttiin. 

Puolue haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Henrikssonin mukaan koulutetun hoitohenkilöstön saatavuus on kohtalonkysymys Suomelle.

RKP muuttaisi myös työttömyysturvaa kannustavammaksi. Puolue kannattaa mallia, jossa työttömyyskorvaus on korkeampi työttömyyden alussä. 

Julkista taloutta puolue tasapainottaisi kahden vaalikauden aikana. 

– Velkaantumista tulee vähentää siten, että yhteiskuntarauha säilyy.

RKP perustelee työllisyyden parantamisella useita useita veronkevennyksiä, esimerkiksi koskien työn verotusta. 

Suosittelemme sinulle