Hyppää sisältöön

Suomeen suuntautuva matkailu hyytyi, mutta Lapissa porskutetaan kohti ennätystalvea

Aasialaisturistien väheneminen teki ison loven Suomen matkailutuloihin. Uudet reittilennot tuovat nyt ennätyspaljon eurooppalaisia Lappiin.

Matkailijat hakevat pohjoista eksotiikkaa ja talven kylmyyden kokemista
Matkailijat hakevat pohjoista eksotiikkaa ja talven kylmyyden kokemista
Miina Väisänen

Kaksi miljardia euroa. Näin paljon Suomen matkailutulot uhkaavat pienentyä tänä vuonna verrattuna aikaan ennen koronaa. 

Asia selviää Palvelualojen työnantajien Palta ry:n tiedotteesta, jonka mukaan kuluneen vuoden tammi-lokakuun välillä Suomen hotelleihin ja muihin majoituskohteisiin saapui yli miljoona matkailijaa vähemmän kuin vastaana ajankohtana vuonna 2019. Pudotusta on liki kolmannes. 

Ulkomaiset matkailijat eivät siis tänä vuonna suunnanneet Suomeen, kuten ennen koronaa. Tätä selittää pitkälti aasialaisturistien väheneminen, mikä johtuu pääosin Kiinan tiukoista koronarajoituksista. 

Palta ry:n pääekonomistin Martti Pykärin mukaan matkailu on Suomessa toipunut korona-ajasta huonommin kuin monissa muissa maissa. 

Martti Pykäri, Palta ry:n ekonomisti.
Palta ry:n pääekonomistin Martti Pykärin mukaan Suomeen kohdistuva matkailu on vähentynyt kaikista maista. Kuva: Palta ry

– Kun verrataan ulkomaisten matkailijoiden määrää pandemiaa edeltäneisiin lukuihin, niin kyllä täällä ollaan selvästi takamatkalla verrattuna moniin muihin maihin, Pykäri arvioi. 

Vuoden 2019 heinä-syyskuuhun verrattuna aasialaismatkailijoita tuli Suomeen tänä vuonna 70 prosenttia vähemmän, mikä selittää yli puolet koko ulkomaisten yöpymisten vähenemisestä. 

Venäläisturistien määrän väheneminen on Pykärin mukaan vaikuttanut Suomen matkailutuloihin vähemmän kuin voisi luulla. Venäläisten matkailijoiden määrä nimittäin lähti kuihtumaan jo ennen pandemiaa. Muun muassa heikko rupla vähensi venäläisten matkustusintoa jo ennen Ukrainan sotaa. 

Vaikka kotimaan matkailu on parina viime vuonna ollut ennätysvilkasta ja osittain paikannut muualta tulevien matkailijoiden aukkoa, ei se riitä kompensoimaan menetettyjä rahavirtoja. Pykärin mukaan ulkomaiset matkailijat nimittäin käyttävät palveluihin keskimäärin enemmän rahaa kuin kotimaan matkailijat. 

Suurin osa matkailijoista tulee Suomeen nyt Euroopasta. Aiemmin eurooppalaisten osuus oli alle puolet, nyt se on jo yli puolet matkailijoista. 

Suomi menetti matkailijoita Norjalle ja Ruotsille

Muut Pohjoismaat ovat toipuneet matkailun osalta Suomea paremmin korona-ajasta. Tanskassa ja Islannissa pandemiaa edeltävä taso on jo ylittynyt selvästi.

Suomi on tänä vuonna hävinnyt markkinaosuuksia muille Pohjoismaille. Siinä missä ennen koronaa ulkomaisista matkailijoista noin 15 prosenttia valitsi Pohjoismaista kohteekseen Suomen, suuntaa nyt vain joka kymmenes matkalle Suomeen Ruotsin ja Norjan sijasta. 

Onko Ukrainan sota vaikuttanut suomen houkuttelevuuteen matkailumaana? 

Pykäri ei vielä osaa arvioida Ukrainan sodan vaikutuksia Suomen houkuttelevuuteen.

– Luvuista voidaan kuitenkin nähdä, että Suomeen on saapunut tänä vuonna vähemmän matkailijoita, Pykäri sanoo. 

Lapissa odotetaan ennätystalvea

Lapissa joulusesonki on alkanut vilkkaana. Koronavuosien pudotuksesta ollaan nousemassa kohti kiireistä talvikautta, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen

Tänä talvena saatetaan rikkoa ennätyksiä. 

– Vuosi 2022 on hyvin ottamassa kiinni ennätysvuotta 2019, mikä oli Lapin kovin matkailuvuosi. Elpyminen on ollut nopeampaa ja kovatahtisempaa kuin mitä toimijat osasivat odottaa, Kärkkäinen sanoo. 

Kärkkäinen muistuttaa kuitenkin, että moni lunastaa nyt ennen pandemiaa ostetut matkat, kun matkustaminen on taas mahdollista. Se lisää osaltaan vierailijoiden määrää tänä talvena. 

Lappiin on perinteisesti suunnannut paljon aasialaisia ja erityisesti kiinalaisia turisteja. Kuka heidät paikkaa tänä vuonna?

Matkailulle runsaasti tuloja MM-rallista.
Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mukaan Lapin vetovoima on kova ja kasvaa koko ajan. Lapista halutaan nyt tehdä ympärivuotinen matkailukohde. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Kärkkäisen mukaan tänä vuonna Lappiin matkataan paljon Euroopasta, erityisesti Ranskasta, Saksasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Myös Yhdysvalloista tulee aiempaa enemmän matkaajia. 

Suorat reittilennot Keski-Euroopasta Lappiin lisääntyvät koko ajan – viimeisimpänä Air Francen suora reittilento Pariisista Kittilään, joka aukesi joulukuun alussa. 

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 13.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Lapin matkailu ennustaa supertalvea – ”On tätä odotettukin”, huokaa matkailuväki

Venäläisten viisumien rajoittamisella ei ole isoa vaikutusta Lapin matkailuun

PAM antoi lakkovaroituksen hiihtokeskuksiin joulunpyhiksi – työnantajapuoli pitää uhkausta vastuuttomana

Suosittelemme sinulle