Hyppää sisältöön

Poliitikot eivät niele VM:n ennakoimia miljardileikkauksia – SDP:n Mäkynen: ”tuskin yksikään puolue kaikkea siitä allekirjoittaa”

Ylen A-talkissa poliitikot keskustelivat torstaina siitä, millaiset sopeutustalkoot Suomella on ensi vaalikaudella edessä.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi, ettei yksikään puolue allekirjoittaisi täysin valtiovarainministeriön virkamiesten puheenvuoroa, jonka mukaan Suomen valtiontaloutta pitäisi kahdella seuraavalla vaalikaudella vahvistaa yhteensä yhdeksän miljardin euron edestä erilaisilla sopeutustoimilla.
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi, ettei yksikään puolue allekirjoittaisi täysin valtiovarainministeriön virkamiesten puheenvuoroa, jonka mukaan Suomen valtiontaloutta pitäisi kahdella seuraavalla vaalikaudella vahvistaa yhteensä yhdeksän miljardin euron edestä erilaisilla sopeutustoimilla.
Hinni Aarninsalo

Kaikki poliitikot A-talkissa olivat yhtä mieltä siitä, että Suomen taloudellinen tilanne tulee ottaa vakavasti. Yhdelläkään puolueella ei kuitenkaan ollut esittää VM:n lukuja vastaavia sopeutustoimia seuraavalle vaalikaudelle.

Valtiovarainministeriön virkamiehet esittivät tänään julkaistussa puheenvuorossaan, että Suomen valtiontaloutta pitäisi kahdella seuraavalla vaalikaudella vahvistaa yhteensä yhdeksän miljardin euron edestä erilaisilla sopeutustoimilla. Ensi vaalikaudella pitäisi valtiovaranministeriön mukaan tehdä sopeutustoimia kuuden miljardin euron edestä. 

– Kuusi miljardia yhden vaalikauden aikana kuulostaa niin kovalta, että en ole kuuluut, että sitä kukaan oppositiostakaan tukisi, sanoi Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Myös SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen muistutti, että valtiovarainministeriön raportti on poliittinen paperi. 

– Tuskin yksikään puolue kaikkea siitä allekirjoittaa, Mäkynen arvioi. 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kritisoi nykyhallitusta siitä, ettei se ollut muuttanut suunnitelmiaan talouden suhteen, vaikka tämän hallituskauden ”kaksi mustaa joutsenta”, korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan muuttivat vaalikauden tilannetta. Valtiovarainministeriön esittämät sopeutustoimet heijastelivat Purran mukaan näitä päätöksiä. 

Purra kertoi, että Perussuomalaiset leikkaisi maahanmuutosta ja kehitysavusta. 

– Lisäksi meillä on myös sopeutuksia Yleen, Ilmastorahastoon, Sitraan ja julkishallintoon. Nämä ovat varsin matalalla roikkuvia hedelmiä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah listasi leikkauksiksi muun muassa ansiosidonnaisen porrastamisen ja asumistukimenojen pienentämisen. 

Sosiaalidemokraattien Mäkynen taas sanoi, että julkisista hankinnoista ja toimitilakuluista voitaisiin säätää joitakin kymmeniä tai satoja miljoonia euroja. 

– Lisäksi meidän täytyy saada sote-kulujen kasvu seis, Mäkynen sanoi. 

Mäkysen mukaan on käytäntöjä, joilla sote-kuluja saadaan pienemmiksi. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja ja kakkostyypin diabetesta on Mäkysen mukaan saatava vähennettyä.

Ohisalo korosti, että sopeutustoimissa täytyi miettiä kokonaisuutta. Esimerkiksi työn tuottavuuden parantaminen oli Ohisalon mukaan keskeisessä asemassa. Säästökohteiksi hän nimesi fossiilisen energian tukemisen.

–Julkisia varoja ei pitäisi käyttää ympäristön ja ilmaston kannalta haitalliseen toimintaan. 

Ohisalon mukaan nyt pitäisi myös olla mahdollisuus tehdä investointeja vihreään siirtymään. 

Virkamiesten ehdottamista toimista esimerkiksi arvonlisäveron nosto sai kylmän vastaanoton niin oppositiolta kuin hallitukseltakin. Purra piti sitä mahdottomana ajatuksena aikana, jolloin ihmisillä on muutenkin niukkaa. 

– Siis tämä tilanne, jossa suomalaisilla, monilla työssäkäyvilläkin, on rahat tällä hetkellä loppu, sähkön hinta, liikkuminen, ruoan hinta - niin ei. Valitettavasti esimerkiksi ruoan hintaa ei voida nostaa korottamalla veroja, tämä on aivan selvää, Purra sanoi.

Mäkynen oli samaa mieltä. 

– Varsinkin näiden nousevien hintojen aikana arvonlisäverojen nostaminen on haitallista.

”Normaaleina aikoina hallitus olisi hajonnut Keskustan toimiin”

Torstain A-talkissa keskusteltiin myös hallituksen toimintakyvystä.

Ohisalon mukaan hallitus olisi normaaleina aikoina jo hajonnut Keskustan toimien vuoksi. Keskusta lipesi hallituksen linjasta ja vaati viime hetkellä muutoksia hallituksen esitykseen luonnonsuojelulaista.

– Kyllä Keskustan lähtö opposition kelkkaan luonnonsuojelulaki -asiassa olisi kaatanut hallituksen muuna aikana, mutta maailmanpoliittisen tilanteen kannalta on tärkeää, että meillä on toimintakykyinen hallitus.

Purra ja Essayah kritisoivat hallituksen riitelyä voimakkaasti.

– Jos ajatellaan maatalouden kannalta aivan välttämätöntä energiatukipakettia, niin se on jäänyt panttivangiksi hallituksen riitelyn takia. Tämä on vastuutonta toimintaa hallitukselta, Essayah täräytti. 

Mäkynen muistutti, että hallitus oli linjannut, ettei hallituksen linjasta enää saanut livetä. 

– Nyt on linjattu, että enää ei hallituksen linjasta saa lipsua. Tärkeitä asioita on vielä pöydällä ennen vaaleja. Ne on pakko pystyä hoitamaan, Mäkynen sanoi. 

Katso keskustelu suorana klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Lue Lisää:

Tässä talousvirkamiesten madonluvut seuraaville hallituksille: Edessä 9 miljardin euron kulukuuri, tarvitaan sekä säästöjä että veron kiristyksiä

Ministeriön virkamiehet ehdottavat suomalaisten arjessa tuntuvaa kulukuuria – ”Aluksi kirpaisee”, sanoo ekonomisti

Suosittelemme sinulle