Hyppää sisältöön

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 99–73 välikysymysäänestyksessä maatalouden ahdingosta

Oppositio syytti välikysymyksessä hallitusta välinpitämättömyydestä ja toimettomuudesta maatalouden tukemisessa. Hallitus sai kuitenkin odotetusti eduskunnan luottamuksen.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen välikysymysäänestyksessä perjantaina. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 99–73. Luottamusäänestys liittyi opposition tekemään välikysymykseen maatalouden kriisistä. 

Poissa oli 27 edustajaa. Tyhjää ei äänestänyt kukaan.

Oppositio syyttää välikysymyksessä hallitusta välinpitämättömyydestä ja toimettomuudesta maatalouden tukemisessa. Oppositio katsoo, että hallitus ei ole ajan tasalla alan ahdingosta.

Maatalouden kannattavuus on ollut heikko jo pitkään. Nyt ennen kaikkea Ukrainan sota nostaa lannoitteiden ja sähkön hintoja. 

Oppositio pitää hallituksen toimia riittämättöminä

Välikysymyskeskustelu käytiin eduskunnassa keskiviikkona. 

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi hallituksen tehneen useita toimia maatalouden tukemiseksi ja tunnistaneen maatalouden ahdingon. Hän viittasi muun muassa keväällä päätettyyn 300 miljoonan euron huoltovarmuuspakettiin. Hänen mukaansa alan tilannetta seurataan koko ajan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Oppositio moitti, että maatalousyrittäjät ovat saaneet turhaan odottaa apua kustannuskriisiin. 

Tällä viitattiin erityisesti kaavailtuun uuteen tukipakettiin, joka on ollut jumissa hallituksen keskinäisen kiistelyn takia. 

Välikysymyksessä ovat mukana kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, kokoomus ja Liike nyt. 

Maanviljelijä Mika Tervo kuvaa kustannustensa nousua lähitulevaisuudessa, kun lannoitteet tulevat maksuun ja sähkösopimus vaihtuu

* Voit keskustella aiheesta lauantaihin 10. joulukuuta 2022 kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Mika Tervo maksaa lannoitteista ja sähköstä kymmeniä tuhansia euroja aiempaa enemmän – maatalouden kriisiin tivataan eduskunnassa ratkaisuja

Suosittelemme sinulle