Hyppää sisältöön

Toriyrittäjät ehdottavat kauppatorille uutta paikkaa – toriareenaan liittyvä ehdotus on heistä liian pimeä, pieni ja piilossa

Toriyhdistys lähetti oman ehdotuksensa torin paikaksi valtuutetuille. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee toriareenaa maanantain kokouksessaan.

Havainnekuva rakennuksesta kaupunkikuvassa.
Kisakenttä oy:n havainnekuvassa vetykojut sijaitsisivat nykyisen kauppatorin parkkipaikan perällä. Kuva: Kisakenttä oy
Elli Sormunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toriyhdistys on lähettänyt Lappeenrannan kaupunginvaltuutetuille oman suunnitelmansa torin paikasta, jos toriareenaa aletaan toden teolla kaupunkiin suunnitella. 

Toriyrittäjät eivät ole tyytyväisiä Kisakenttä oy:n suunnitelmiin kauppatorin osalta. Kisakentän suunnitelmissa kauppatori siirrettäisiin kauppatorin parkkipaikan tuntumaan, ja tori olisi kooltaan hieman isompi kuin nykyinen parkkipaikka.

– Missä kaupungissa tori sijaitsee niin pienellä paikalla ja kuusikerroksisten talojen ympäröimänä, toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysing ihmettelee.

Lisäksi toriyrittäjien mielestä maanpäällisiä parkkipaikkoja olisi liian vähän ja tori olisi liian pimeä. Pyysingin mukaan myös vaarana on myös se, ettei toria enää löydetä korkeiden talojen keskeltä.

– Kuka sinne löytää? Ehkä hardcore-fanit ja lappeenrantalaiset, mutta iso osa myynnistä tulee kuitenkin turisteilta. 

Toriyrittäjien suunnitelmista kertoi aiemmin jo Etelä-Saimaa

Antti Pyysing esittelee ruttuista paperia, jossa toriyhdistyksen suunnitelmat uudeksi torin paikaksi ovat.
Toriyhdistyksen suunnitelmissa tori sijaitsisi, joko Kievarinkadun 3 ja 5 paikalla tai sitten tien toisella puolella entisen Kelan talon paikalla. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Toriyrittäjät ehdottavat kauppatoria Kievarinkadun varteen

Jos toriareenasuunnitelmat toteutuu, toriyhdistys haluaisi uuden kauppatorin Kievarinkadun pohjoispäähän, Kauppakadun ja Kievarinkadun kulmaukseen – joko Kievarinkatu 3:n ja 5:n asuinkerrostalojen paikalle tai Kievarinkadun toiselle puolelle vanhan Kelan talon paikalle.

– Näissä meidän sijaintivaihtoehdoissa tori pysyisi avarampana ja aurinko paistaisi paljon pidempään kuin Kisakentän tekemässä suunnitelmassa, Pyysing ynnää.

Lisäksi torimyyjät näkevät etuna sen, että Kievarinkadulla tori olisi lähempänä kauppakeskus Iso-Kristiinan ja hotelli Lappeen asiakasvirtoja. 

– Lisäksi turistit näkisivät torin paremmin, kun ajavat Kauppakatua pitkin. 

Yhtä ongelmaa Kievarinkadunkaan sijainti ei ratkaise.

– Meidän suunnitelmassa ei olla vielä ratkaistu parkkipaikkaongelmaa eli maanpäällisiä parkkipaikkoja. Onhan suunnitelmassa parkkihalli, mutta lappeenrantalaiset ovat kyllä näyttäneet, mitä he tuumaavat parkkihalleista.

Toriyhdistyksen puheenjohtaja: "Ei ole realismia, että asiakkaat kantaisivat torilta vihannekset ja marjat parkkihalliin asti"
Havainnekuva rakennuksesta kaupunkikuvassa.
Kisakenttä esitteli havainnekuvat toriareenasta marraskuun lopussa. Kuva: Kisakenttä oy

Miksei tori voisi siirtyä Marian aukiolle tai Kansalaistorille?

Lappeenrannan keskustassa on vapaita aukioita, jonne kauppatori voitaisiin siirtää. Esimerkiksi kaupungintalon edustalla olevan Kansalaistorin etu on se, että se sijaitsee Iso-Kristiinan ja hotelli Lappeen vieressä.

– Siellä oltaisiin pelkästään parkkihallien varassa. Ei olisi yhtään maanpäällistä parkkipaikkaa vieressä, Pyysing tyrmää Kansalaistorin kauppatorin paikaksi. 

Iso-Kristiinan parkkihalli olisi kuitenkin Kansalaistorin vieressä, jonne lappeenrantalaisetkin osaavat ajaa.

– Ei ole realismia, että asiakkaat kantaisivat torilta vihannekset ja marjat parkkihalliin asti. Torilla piipahdetaan yleensä nopeasti. 

Uusin aukio Lappeenrannassa on Marian aukio. Voisiko kauppatorin siirtää sinne?

– Se on aivan liian pieni ja sama parkkipaikkaongelma on sielläkin. Maanpäällisiä parkkipaikkoja on liian vähän, toteaa toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysing.

Lappeenrannan kauppatorilla on joulukuussa joulutori.
Joulutori on tänä vuonna kauppatorilla. Aiemmin joulutoria on kokeiltu myös Vapaudenaukiolla ja Marian aukiolla. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Torimyyjät paikalla eri aikaan kuin SaiPan pelit pelataan

Toriareenaa on markkinoitu toriyrittäjille sillä, että areenalla olevat tapahtumat voisivat vilkastuttaa myös torielämää. Esimerkiksi jäähallissa pelattavat SaiPan kotiottelut voisivat tuoda uusia asiakkaita torikauppiaille. 

– Kun meillä oli toriareenasuunnitelmista esittely, siellä perunakauppias kysyi, kuinka monta kauppaa ihmiset käyvät ostamassa perunaa, kun he menevät SaiPan peliin, naurahtaa Pyysing.

Torimyyjät ovat paikalla myymässä tuotteitaan pääsääntöisesti aamuvarhaisesta iltapäiväviiteen. Jääkiekon liigaottelut alkavat arkisin kello 18.30 ja viikonloppuisin useimmiten hieman aikaisemmin.

Toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysing seisoo piirakkakojujen edessä Lappeenrannan kauppatorilla.
Toriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Pyysingin perhe on toiminut pitkään kauppatorilla. Hän jatkaa piirakoiden myyntiä äitinsä Marja-Liisa Pyysingin ja isoäitinsä Sirkka Peitsamon jalanjäjissä. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Toriyhdistys ei enää ole vastahankaan

Toriyhdistyksen puheenjohtajana Antti Pyysing otti aiemmin vahvasti kantaa toriareenasuunnitelmiin. Elokuisessa avauksessaan Pyysing kirjoitti Facebookissa, kuinka "grynderit yrittävät taas lopettaa Lappeenrannan kauppatorin".

Nyt mies ei enää täysin vastusta jäähallin tuloa kauppatorille. 

– Meidän ykkösvaihtoehto edelleen on kehittää nykyistä toria. Kaupungissa on nyt kuitenkin hyvin vahva tahtotila siihen, että areenahanke toteutetaan. Sehän on hieno suunnitelma, ei sitä kukaan kiistä. Eikä kiistä sitäkään, että tarvitaan uusi jäähalli, Pyysing sanoo.

Toriyhdistys halusi lähestyä valtuutettuja jo nyt ennakkoon. Valtuutetuille lähetyssä kirjeessä toriyhdistys painottaa uuden kauppatorin tärkeimmiksi kulmakiviksi avaran tilan, valoisuuden ja maanpäälliset parkkipaikat.

– Meidän pelko on se, jos ollaan pelkän parkkihallin varassa, että kauppatori kuolee pois. Ei se tietysti suoraan kuole, mutta pikkuhiljaa.

Pyysing uskoo, että toriareena toteutuu.

– Näyttää varsin todennäköiseltä, että se toteutuu. Numerot ja suunnitelmat näyttävät todella hyvältä. Sen takia me torikauppiaat haluamme olla mukana jo nyt suunnittelussa, että saamme tuotua meille olennaisia asioista esille.

Toriareenan toteuttamisesta ei ole tehty päätöstä. Tähän mennessä toriareenan taustalla olevat henkilöt ovat vain kertoneet suunnitelmistaan. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina esitystä lisäselvitysten aloittamisesta.

10.12.2022 klo 18:39 Jutussa mainittiin aiemmin Vapaudenaukio. Aukiolla tarkoitettiin kaupungintalon edustalla olevaa Kansalaistoria. Virhe korjattu.

Lue lisää:

Kaupunkikeskustojen puolesta liputtava järjestö hehkuttaa Lappeenrannan toriareena-esitystä: ”Olisi karhunpalvelus lisätä autoriippuvuutta

Lappeenrannan toriareenan yhteyteen on suunniteltu hotellia ja torikin säilyisi – tämä kaikki SaiPan mahdollisesta uudesta kodista tiedetään

Suosittelemme