Hyppää sisältöön

Miten Suomeen iskevä myräkkä vaikuttaa sähkön tuotantoon ja hintaan? Kantaverkkoyhtiö Fingridin asiantuntija kertoo

Tuulivoimaa on jälleen ydinvoimaa enemmän, mutta hinnat eivät nyt kuitenkaan halpene. Tuulivoimatuotanto ei aivan yllä huippulukemiin.

Kaksi tuulivoimalan roottoria mäntymetsän yläpuolella.
Monet tuulivoimaloista antavat täyden tehonsa jo 15 metrin sekuntinopeudella puhaltavissa ilmavirtauksissa. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paukkuva pakkanen ja navakka tuuli ovat perinteisesti olleet energiankulutuksen kannalta hankala yhdistelmä. Tuuli lisää pakkasen purevuutta ja sitä kautta lämmön kulutusta. 

Tuulivoimaloiden yleistymisen myötä tuulisuudesta on kuitenkin myös hyötyä. Voimalat kiertävät virtaa myös pakkasessa, joskin täyden tehonsa monet laitoksista antavat jo 15 metriä sekunnissa puhaltavissa ilmavirtauksissa. 

Varsinaisissa myrskyissä useat laitoksista joudutaan pysäyttämään, jotteivät voimalan rakenteisiin kohdistuvat mekaaniset rasitukset kävisi liian suuriksi. Mutta, ensi yöksi näyttäisi olevan luvassa varsin mukavia tuulivoiman tuotantolukuja. 

Myrskyä, purevaa tuulta ja tuntuu kuin 20 astetta pakkasta – luvassa ”aika häijyä” säätä

– Ennusteen mukaan ensi yönä saavutettaisiin useamman tunnin aikana 3500 megawatin keskituntitehoja, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin asiantuntija Mika Laatikainen.

Hänen mukaansa luku on noin kolme kertaa Loviisan ydinvoimalan teho. 

Uusia tuulivoiman huippulukemia ei silti odoteta. 

– Ei näytä tällä hetkellä, että päästäisiin ennätyksiin, jotka tehtiin aikaisemmin syksyllä. Tuolloin tuulivoimantuontannon keskituntiteho oli hieman yli 4 000 megawattia. 

Mutta miten käy pörssisähkön hinnan?

– Vaikka tänään tuulee kovaa, sähkön hinnat ovat koko Euroopassa olleet todella korkeita. Normaalimmassa tilanteessa korkeat tuulituotannon määrät tarkoittaisivat alhaisempia sähkön hintoja, mutta nykyisessä energiakriisin tilanteessa sähkön hinta on korkea, toteaa Laatikainen.

Lue myös:

Yle seuraa talvimyrskyn etenemistä

Tästä jutusta löytyy reaaliaikainen sähkön hinta ja erilaisia laskureita – koostimme yhteen tietoa sähköstä

Suosittelemme sinulle