Hyppää sisältöön

Kokoomus ja kristillisdemokraatit kummeksuvat Lintilälle kaavailtua tuplasalkkua – "Energiakriisi vaatisi yhden ihmisen keskittymisen"

Keskustan Annika Saarikko esittää, että Mika Lintilä hoitaa alkuvuonna sekä elinkeinoministerin että puolustusministerin tehtäviä, kun Antti Kaikkonen jää isyysvapaalle.

Mykkänen ihmettelee Lintilän tuplasalkkua
Mykkänen ihmettelee Lintilän tuplasalkkua
Jyrki Hara

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen pitää erikoisena järjestelyä, jossa elinkeinoministeri ottaisi kannettavakseen myös puolustusministerin salkun tammi-helmikuuksi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) jää vuoden alussa noin kahdeksi kuukaudeksi isyysvapaalle. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi tiistaina, että hän esittää Kaikkosen tuuraajaksi Mika Lintilää (kesk.), joka hoitaisi samalla myös elinkeinoministerin tehtävää.

Kokoomuksen Mykkäsen mielestä erityisesti elinkeinoministerin vastuulle kuuluva energiakriisin hallinnointi uhkaa kärsiä. 

– Energiakriisi vaatisi nyt kyllä yhden ihmisen keskittymisen täysipainoisesti. Hallitus on hidastellut sähkönhintaa kohtuullistavissa toimissa.

Mykkänen toteaa, että elinkeinoministerin salkkuun kuuluu muutoinkin paljon tehtäviä.

– Niin energia-asiat, tuotekehitys kuin aluekehityskin. Sitten hänelle vielä liimataan yksi tämmöinen pieni asia, kuin Suomen puolustus.

Myös puolustusministerin tehtäväkentässä tapahtuu nyt paljon. Venäjä käy sotaansa ja Suomi viimeistelee Nato-ratkaisuaan.

– Huolta kyllä herättää, jos Lintilä joutuu tässä Nato-sisäänpääsyn keväänä vielä ottamaan puolustusministerin salkun ikään kuin uutena oppikirjana hoidettavakseen. Onkohan tämä nyt ihan järkevin ratkaisu, Kai Mykkänen kysyy.

KD:n Räsänen: Ei vasemman käden homma

Myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen paheksui keskustan salkkuratkaisua lyhyellä tiedotteella.

– Puolustusministerin tehtävä ei ole tänä aikana vasemman käden hommia. Puolustusministeri Kaikkonen ansaitsee täyden tuen vanhempainvapaalleen, mutta tähän tehtävään tarvitaan kokopäiväinen sijainen, Räsänen kirjoitti.

Räsänen totesi, että Suomessa on meneillään ennennäkemätön energiakriisi, sähkön hinta on pilvissä ja talven sähköpula jo näköpiirissä. Samaan aikaan sota Ukrainassa jatkuu ja Nato-prosessi on kesken.

– Nyt leivottu ratkaisu ministeri Lintilän monesta salkusta antaa väistämättä kuvan, että näiden kriisien syvyyttä vähätellään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei halunnut keskiviikkoa kommentoida asiaa Ylelle.

Keskustan ryhmä päättää asiasta torstaina

Kaikkosen sijaistuksesta päättävät keskustan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamenttiryhmä torstaina. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli tai elinkeinoministeri Mika Lintilä eivät halunneet vielä keskiviikkona kommentoida asiaa Ylelle.

Puheenjohtaja Saarikko totesi tiistaina STT:lle, että Lintilä on valmiiksi Kaikkosen virallinen sijainen hallituksessa ja keskustan ministereistä kokenein.

Lisäksi Kaikkosen sijaiseksi on Saarikon mukaan luontevaa valita ministerinä jo toimiva henkilö, koska kyse on verrattain lyhyestä ajanjaksosta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan kertoi STT:lle tehneensä etukäteen töitä pois niin, ettei alkuvuoteen pitäisi jäädä pitkää tehtävälistaa.

Lue lisäksi:

Puolustusministeri Antti Kaikkonen jää kahden kuukauden isyysvapaalle alkuvuodesta

Suosittelemme sinulle