Hyppää sisältöön

Mikko Savola nousee puolustusministeri Kaikkosen sijaiseksi – Saarikon ehdotus Lintilän tuplasalkusta sai tyrmäyksen kansalta ja keskustalaisilta

Puheenjohtaja Annika Saarikko ehdotti alun perin tehtävään elinkeinoministeri Mika Lintilää. Lintilä kieltäytyi tehtävästä, kun tilanne energiasektorilla muuttui vaativammaksi.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) pitää puheenvuoroaan.
Keskusta päätti valita kansanedustaja Mikko Savolan puolustusministeri Antti Kaikkosen sijaiseksi tämän isyysvapaan ajaksi. Puheenjohtaja Annika Saarikko, Savola ja Kaikkonen kertovat valinnasta lyhyessä tiedotustilaisuudessa.
Matti Koivisto,
Ari Hakahuhta

Keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamenttiryhmän yhteiskokous esittää kansanedustaja Mikko Savolaa puolustusministerin sijaiseksi Antti Kaikkosen isyysvapaan ajaksi. Päätös oli yksimielinen. 

Aiemmin puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti esittävänsä sijaiseksi elinkeinoministeri Mika Lintilää. Lintilä olisi hoitanut Kaikkosen isyysvapaan ajan kahta salkkua. 

Saarikon mukaan hänen mielipiteensä muuttui energiakriisin kärjistyessä. 

Eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Saarikko sanoi, että mielenmuutokseen vaikutti myös hänen ehdotuksensa saama vastaanotto kansalaisten ja keskustalaisten joukossa. 

– Suomalaisten kannalta on tärkeää tietää, että tämän hetken suurinta ongelmaa, energiakriisiä, voidaan hoitaa täysipainoisesti. Nuo aiemmin tehdyt arviot sijaisjärjestelyistä osoittautuivat liian optimistisiksi. Niin kutsuttu yleinen mieliala puolueväessä ja suomalaisten keskusteluissa viitoitti siihen suuntaan, että perhevapaalle tarvitaan kunnon sijainen, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa. 

Mika Lintilä arvioi yhdessä Saarikon kanssa kolme viikkoa sitten, että kaksoisministeriys olisi sopinut kalenteriin. Energiakriisi alkoi painaa tehtäväarviossa uudelleen viikonloppuna.

– Tilanne energiapuolella eskaloitui [laajeni] niin kovasti, että pohdittiin tilanne uusiksi. Energiapuoli vaatii 110 prosentin huomion, Lintilä sanoi Ylelle.

– Totesin, että on parempi hakea puolustusministerin tehtävään uusi ihminen. 

Saarikon ehdotusta Lintilän valinnasta arvosteltiin muissa puolueissa, sillä molemmilla ministeritonteilla tapahtuu tällä hetkellä paljon. 

Elinkeinoministeriä työllistää energiakriisi, puolustusministerin puolestaan pitää kiireisenä Suomen Nato-jäsenyysprosessi ja Ukrainan sota. 

Savola: ”Lähden nöyrillä mielin ministeriksi”

Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.
Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa eduskunnan Valtiosalissa 15. joulukuuta. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Sijaiseksi valittu kolmannen kauden kansanedustaja Mikko Savola tulee Vaasan vaalipiiristä, Ähtäristä. 

– Lähden nöyrillä mielin ministeriksi. Kuulin tänä aamuna, että Mika Lintilä oli ilmoittanut, että ei halua kahta samanlaista tehtävää, Savola sanoi medialle saapuessaan eduskuntaan. 

Hän ilmoitti tavoittelevansa puolustusministerin tehtävää eilen keskiviikkona.

– Isänmaan kannalta kyseessä on yksi merkittävimmistä ja isoimmista tehtävistä. Puolustusministerin tärkein tavoite on tietysti pitää rauhaa Suomessa. 

Savola on pitkäaikainen puolustusvaliokunnan jäsen ja istuu myös ulkoasiainvaliokunnassa, joka on ollut tällä kaudella keskeinen valiokunta Suomen Nato-jäsenyysprosessin kannalta. 

Savola on toiminut myös useissa maanpuolustukseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä luottamustehtävissä, kuten Reserviläisliiton puheenjohtajana. 

Savolan nimi oli esillä puolustusministeriksi jo vuonna 2019. Rinteen ja sittemmin Marinin hallituksen ministeriksi nousi kuitenkin Kaikkonen.

Kaikkonen on isyysvapaalla tammikuun alusta helmikuun loppuun. 

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) pitää puheenvuoroaan.
Keskusta ehdottaa kansanedustaja Mikko Savolaa puolustusministeri Antti Kaikkosen sijaiseksi tämän isyysvapaan ajaksi.

Lisää aiheesta:

Puolustusministeri Antti Kaikkonen jää kahden kuukauden isyysvapaalle alkuvuodesta

Kokoomus ja kristillisdemokraatit kummeksuvat Lintilälle kaavailtua tuplasalkkua – "Energiakriisi vaatisi yhden ihmisen keskittymisen"

Suosittelemme sinulle