Hyppää sisältöön

Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä

Ennusteiden mukaan Suomen talous luisuu ensi vuonna taantumaan. Suomen Yrittäjien mukaan tilanne on monille yrityksille valoisampi kuin mitä otsikoista voisi päätellä. Vahvat taseet ja puskurit suojaavat yhtiöitä vaikeina aikoina.

matkailuauto, Asuntoauto, asuntoautojen vuokraus,  asuntoautojen myynti, Touring Cars, petikko, helsinki , matkailu, leirintämatkailu
Matkailuautoyrityksen tulevaisuus näyttää lupaavalta.
Miina Väisänen

Päättyvä vuosi on ollut matkailuautoyhtiö Touring Carsille erinomainen. 

– Vuosi oli ihanteellinen niin autojen myynnin kuin vuokraustoiminnan kannalta, sanoo Touring Cars yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Tanja Saarnio

Touring Cars on suomalainen perheyritys, joka maahantuo, myy, vuokraa ja huoltaa matkailuautoja. Yhtiö perustettiin Kuopiossa 40 vuotta sitten. 

Saarnio on tehnyt matkailuautojen parissa liki koko työuransa. Hän siirtyi yrityksen leipiin vuonna 1989 työskenneltyään ensin tulkkina Siperiassa. Nyt hän johtaa 18 hengen yhtiötä Vantaalta käsin, missä nykyinen päämaja sijaitsee. 

Pandemia toi kotimaisten asiakkaiden ryntäyksen

Koronapandemia oli koitua Touring Carsin kohtaloksi. Se pyyhkäisi hetkeksi pois suurimman vuokraajaryhmän, ulkomaiset matkailijat. 

– Siinä mietittiin, että tässäkö tämä oli, Saarnio sanoo. 

Autojen vuokraajista suunnilleen neljä viidestä on Suomen ulkopuolelta. Heistä valtaosa tulee Saksasta, Sveitsistä ja Hollannista. 

matkailuauto, Asuntoauto, asuntoautojen vuokraus,  asuntoautojen myynti, Touring Cars, petikko, helsinki , matkailu, leirintämatkailu
Tanja Saarnio aikoo tulevaisuudessa siirtää lisää yrityksen vastuita tyttärelleen Elle Tickille, joka opiskelee tällä hetkellä kauppatieteitä. Kuva: Markku Rantala / Yle

Pelastus olivat kotimaiset asiakkaat, joita tuli yhtäkkiä “ovista ja ikkunoista”. Pandemia-aikana kotimaan matkailu kasvoi ja samalla matkailuautojen suosio. 

Saarnion tyttären, yrityksen osaomistajan Elle Tickin mukaan karavaanielämästä eli "van lifesta" tuli katu-uskottavaa. 

Tick on vasta 20-vuotias, mutta hän omistaa jo liki puolet yrityksestä. Touring Carsilla on nimittäin käynnissä sukupolvenvaihdos. Lähivuosina viestikapula siirtyy äidiltä tyttärelle. 

Ekonomisti: yrityksillä on monta suojaa taantumaa vastaan

Yritysten vaikeudet eivät loppuneet pandemiaan. Tänä vuonna kiusana ovat olleet inflaatio, korkeat korot ja kohonneet energiakustannukset. 

Ensi vuosi ei juuri tuo yrityksille helpotusta. Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö ennustavat talouden luisuvan taantumaan, ainakin alkuvuodesta. Inflaatio hidastuu, mutta energiakustannukset ja sähkön hinta pysyttelevät todennäköisesti edelleen korkealla. 

Yksityinen kulutuskin näyttää hiipumisen merkkejä, kun koronasäästöt hupenevat ja inflaatio syö ostovoimaa. Myös kuluttajien luottamus on ennätysalhaalla. 

Mika Kuismanen. Suomen yrittäjät.
Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen arvioi, että vuoden ensimmäinen puolikas on talouden kannalta haastavin. Sen jälkeen lähdetään loivaan nousuun. Kuva: Pekka Koli / Yle

Myös elinkeinoelämän puolella huolta on ilmassa. Elinkeinoelämän keskusliitto (siirryt toiseen palveluun) ja Keskuskauppakamari (siirryt toiseen palveluun) maalailevat tuoreissa arvioissaan synkähköjä pilviä pk-yritysten ylle. 

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ei kuitenkaan sortuisi liikaan synkistelyyn. Hänen mielestään haasteita tulee, mutta moni asia puoltaa sitä, että ensi vuodesta selvitään. Hän muistuttaa, että ydintalven taantuma jäänee lyhyeksi. 

– Yritysten taseet ja tuloskunto ovat edelleen melko hyviä. Monissa yrityksissä on taloudellisia puskureita, Kuismanen sanoo. 

Nordean pk-yrityksistä vastaavan johtajan Aleksi Lehtosen mielestä syytä paniikkiin ei ole. Hänen mukaansa tilanne näyttää keskimäärin rauhalliselta. 

– Aktiviteettia on nollakasvunkin aikaan, eikä tässä mitään talouden töpseliä ole irrotettu, Lehtonen sanoo. 

Hän muistuttaa, että yritysten luotonhoitoon liittyvät indikaattorit, kuten lainanlyhennyspyynnöt sekä maksuviiveet ja -häiriöt ovat varsin vakaalla tasolla. 

Aleksi Lehtonen, liiketoimintajohtaja, yrityspankit, Nordea.
Nordean pk-yrityksistä vastaavan johtajan Aleksi Lehtosen mukaan tilanne näyttää yritysten osalta keskimäärin rauhalliselta taantumaennusteista huolimatta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lehtonen arvioi, että pandemia saattoi olla monelle yritykselle tärkeä oppi siitä, miten vaikeista ajoista selvitään. 

– Eihän sellaisiin skenaarioihin oltu osattu varautua. Varmasti kokemus siitä, että siitäkin selvittiin, auttaa monia nyt sietämään paremmin ensi vuoden epävarmuutta. 

Matkailuautoilubisneksessä näkymät ovat valoisat

Matkailuautoja peittää vielä paksu lumikerros, mutta kesä siintää jo mielessä. 

Saarnio ja Tick näyttävät osuneen kultasuoneen. Suomen raikas ja viileä kesä on nyt vetonaula. Matkailu on murroksessa ja yhä useampi etsii pakopaikkaa Etelä- ja Keski-Euroopan tukalista helteistä. Saarnio puhuu "ilmastopakolaisista". 

Myös kotimaan matkailijat ovat tulleet jäädäkseen. Ensi vuodesta odotetaankin ennätyskovaa: tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa 10 miljoonasta 15 miljoonaan euroon. 

Lue lisää:

Vahva talouskasvu hiipuu taantumaksi, arvioi valtiovarainministeriö

Kuluttajien arvio omasta taloudesta on koko mittaushistorian heikoin

Suosittelemme sinulle