Hyppää sisältöön

Katso, kuinka valtava LNG-laiva rantautui satamaan Inkoossa – turvaa Suomen maakaasunsaantia

Suomen kaasun käyttö on puolittunut tänä vuonna. Gasgridin mukaan alus on silti huoltovarmuuden kannalta edelleen kriittinen.

LNG-alus saapui Inkoon satamaan
LNG-alus saapui Inkoon satamaan
Miina Väisänen

Nesteytettyä maakaasua kuljettava Exemplar-terminaalilaiva on saapunut tänään Inkoon satamaan. 

Lähes 300 metrinen alus lähti liikkeelle Gibraltarilta joulukuun 19. päivä. Alus saapui tapaninpäivänä Suomenlahdelle, jossa se odotteli sääolosuhteiden vuoksi pari päivää ennen saapumistaan Inkoon terminaaliin. 

Grafiikka näyttää Inkoon sataman sijainnin kartalla Suomen etelärannikolla Helsingin ja Turun välillä, hieman lähempänä Helsinkiä kuin Turkua.
Kuva: Samuli Huttunen / Yle, Mapcreator.io | OSM.org

LNG-laiva tilattiin paikkaamaan venäläisen kaasutuonnin jättämää aukkoa. Venäjän kaasutuonti loppui toukokuussa. Laiva höyrystää kuljettamansa nesteytetyn maakaasun (LNG) ja syöttää sen maakaasuverkostoon. 

Valtionyhtiö Fortumin omistamassa Inkoon satamassa on valmis laituri, joka sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea. Sitä kautta maakaasua viedään myös Viroon. Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid vastaa terminaalilaivahankkeesta.

Inkoon syväsatama.
Kuvassa Inkoon satama, jonne terminaalialus sijoitettiin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tästä jutusta voit lukea tarkemmin LNG-terminaalista ja miksi se on Suomeen hankittu.

Alus on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys

Suomen valtio on vuokrannut aluksen seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Sen hintalappu on noin puoli miljardia euroa. 

Voiko sen kautta syntyä kannattavaa liiketoimintaa? 

Kaasuyhtiö Gasgridin toimitusjohtajan Olli Sipilän mukaan se nähdään seuraavan parin vuoden sisään. Kaikki riippuu siitä, miten terminaalin käyttö lähtee kehittymään.

– Ennen kaikkea tämä on kuitenkin huoltovarmuus- ja turvallisuuskysymys ja energiajärjestelmän toimivuutta varmistava asia, Sipilä sanoo.

Exemplar anländer till Ingå-hamn
LNG-alus on liki 300 metriä pitkä ja 43 metriä leveä. Se on Ruotsin-laivaa suurempi. Kuva: Lehtikuva

Suomen kaasunkäyttö on puolittunut kuluneen vuoden aikana. Onko LNG-alukselle silti vielä tarvetta?

Energiateollisuuden kaasuasiantuntijan Heikki Lindforsin mukaan Suomen oman LNG-terminaalin käyttö on edelleen perusteltua. Suomeen on omaa LNG-alusta odotellessa tuotu maakaasua erityisesti Liettuan vastaavasta LNG-terminaalista. 

– Tämä mahdollistaa sen, että kaasunhankinta on meidän omissa käsissä eikä meidän enää tarvitse nojata Baltian maiden tuontiin, Lindfors sanoo. 

Lue lisää:

Järkälemäinen kaasulaiva saapui tänään satamaan Inkoossa – tästä kiireellä käynnistyneessä terminaalihankkeessa on kyse

Suomi ehti ennen Viroa: Järkälemäinen kaasulaiva sijoitetaan Inkooseen – näin "kaasumuunnin" eli kelluva LNG-terminaali toimii

Kun Venäjä sulki putket, Suomeen päätettiin tilata kelluva kaasuterminaali – joutilas satama valtavalle alukselle löytyi Inkoosta

Suosittelemme sinulle