Nesteytettyä maakaasua kuljettava Exemplar-terminaalilaiva on saapunut tänään Inkoon satamaan.
Lähes 300 metrinen alus lähti liikkeelle Gibraltarilta joulukuun 19. päivä. Alus saapui tapaninpäivänä Suomenlahdelle, jossa se odotteli sääolosuhteiden vuoksi pari päivää ennen saapumistaan Inkoon terminaaliin.
LNG-laiva tilattiin paikkaamaan venäläisen kaasutuonnin jättämää aukkoa. Venäjän kaasutuonti loppui toukokuussa. Laiva höyrystää kuljettamansa nesteytetyn maakaasun (LNG) ja syöttää sen maakaasuverkostoon.
Valtionyhtiö Fortumin omistamassa Inkoon satamassa on valmis laituri, joka sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea. Sitä kautta maakaasua viedään myös Viroon. Kaasuverkkoyhtiö Gasgrid vastaa terminaalilaivahankkeesta.
Tästä jutusta voit lukea tarkemmin LNG-terminaalista ja miksi se on Suomeen hankittu.
Alus on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys
Suomen valtio on vuokrannut aluksen seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Sen hintalappu on noin puoli miljardia euroa.
Voiko sen kautta syntyä kannattavaa liiketoimintaa?
Kaasuyhtiö Gasgridin toimitusjohtajan Olli Sipilän mukaan se nähdään seuraavan parin vuoden sisään. Kaikki riippuu siitä, miten terminaalin käyttö lähtee kehittymään.
– Ennen kaikkea tämä on kuitenkin huoltovarmuus- ja turvallisuuskysymys ja energiajärjestelmän toimivuutta varmistava asia, Sipilä sanoo.
Suomen kaasunkäyttö on puolittunut kuluneen vuoden aikana. Onko LNG-alukselle silti vielä tarvetta?
Energiateollisuuden kaasuasiantuntijan Heikki Lindforsin mukaan Suomen oman LNG-terminaalin käyttö on edelleen perusteltua. Suomeen on omaa LNG-alusta odotellessa tuotu maakaasua erityisesti Liettuan vastaavasta LNG-terminaalista.
– Tämä mahdollistaa sen, että kaasunhankinta on meidän omissa käsissä eikä meidän enää tarvitse nojata Baltian maiden tuontiin, Lindfors sanoo.
Lue lisää: