Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kiilasi SDP:n ohi kakkoseksi

Kokoomus pitää yhä kärkipaikkaa selvällä erolla seuraaviin, mutta sen kannatuksesta on sulanut prosenttiyksikkö. Keskustan kannatus piristyi.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oppositiopuolue perussuomalaiset on noussut SDP:n ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi, selviää Ylen tuoreimmasta puoluekannatusmittauksesta.

Perussuomalaisten kannatus nousi 1,9 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta ja on nyt 19,3 prosenttia.

– Perussuomalaisilla näkyy ensinnäkin, että kannatus nousee nyt naisten keskuudessa. Oikeastaan koko kannatusnousu tulee naisista. Toiseksi, perussuomalaiset saa tällä hetkellä kannatusta nukkuvien puolueesta. Lisäksi perussuomalaisille tihkuu jonkin verran kannatusta muilta porvaripuolueilta ja vähän myös vasemmalta, kertoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Perussuomalaiset on nostanut kannatustaan pikkuhiljaa.

Kannatusmittaus tuo helpotusta myös keskustalle. Se on nostanut suosiotaan perussuomalaisten tapaan 1,9 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatus on nyt 10,9 prosenttia.

Ylen edellisessä mittauksessa keskustan kannatus laski ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana alle kymmeneen prosenttiin. Nyt puolue kipuaa takaisin vihreiden ohi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

– Keskusta on nyt onnistunut pitämään paljon paremmin kiinni omista vanhoista äänestäjistään kuin viime mittauksessa. Keskustalla kannatuksen kasvu painottuu naisiin ja lapsiperheisiin. Saattaa olla, että ylimääräinen lapsilisä on jonkin verran vaikuttanut keskustan kannatukseen, Turja arvioi.

Turja kuitenkin huomauttaa, ettei lukema ole puolueelle varsinaisesti hyvä. Se asettuu nyt takaisin kesältä ja syksyltä tuttuihin lukemiin. 

– Se, että jatkuuko nousu vai jääkö kannatus pyörimään 11–12 prosentin tienoille, jää nähtäväksi. 

Mittausjaksolle mahtuvat lapsilisän lisäksi muun muassa opposition välikysymykset maatalouden ahdingosta ja katurikollisuudesta. Lisäksi hallitus on joutunut päättämään uusista tukitoimista, joilla auttaa kansalaisia suurten sähkölaskujen kanssa.

Kokoomuksen kannatuksesta suli prosenttiyksikkö

Kannatusmittauksessa kärkipaikkaa pitää yhä kokoomus, mutta sen kannatus on laskenut prosenttiyksikön. Kokoomusta äänestäisi nyt 23 prosenttia.

Kokoomuksen kaula toisena olevaan perussuomalaisiin on kuitenkin selvät 3,7 prosenttiyksikköä.

– Kokoomuksen kannatuksen laskulle ei löydy mitään selkeää selitystä. Prosenttiyksikkö on aika maltillinen lasku. Kokoomus pitää hyvin kiinni vanhoista äänestäjistään, Turja sanoo.

Kolmantena perussuomalaisten jälkeen tulee pääministeripuolue SDP, jonka kannatus pysyy kutakuinkin samana ja on 18,8 prosenttia.

– SDP:n tilanne päähallituspuolueeksi on edelleen erittäin hyvä. Jos miettii aikaisempia tilanteita tässä vaiheessa ennen vaaleja, päähallituspuolue on ollut selkeästi heikommassa asemassa, Turja huomauttaa.

Keskustan perässä viidentenä on vihreät, jonka kannatus on pysynyt niin ikään käytännössä samana. Vihreitä äänestäisi 9,6 prosenttia.

Kuudetta paikkaa pitää vasemmistoliitto 8,6 prosentin kannatuksella. Sen kannatus laski 0,3 prosenttiyksikköä.

Pienempien puolueiden kannatus laski

Pienemmistä puolueista RKP:n kannatus on 4 prosenttia, kristillisdemokraattien 2,9 prosenttia ja Liike nytin 1,3 prosenttia. Niiden kaikkien kannatus laski. Kristillisdemokraateilla laskua oli 1,1 prosenttiyksikköä.

– Keskusta hyötyy nyt kristillisdemokraattien kannattajista enemmän kuin esimerkiksi edellisellä mittausjaksolla,Turja sanoo.

Hän ei näe kristillisdemokraattien kannatuksen laskussa dramatiikkaa.

– Kristillisdemokraatit nousi viime mittauksessa yhden prosenttiyksikön. Oikeastaan voi sanoa, että kannatus palautui sille tasolle, mitä se on ollut pidemmän aikaa.

Eduskuntavaaleihin on aikaa noin kolme kuukautta. Vielä ennen eduskuntavaaleja Yle julkaisee kolme kannatusmittausta, 2. helmikuuta, 2. maaliskuuta ja 30. maaliskuuta.

* Mitä ajatuksia puolueiden kannatus herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 6. tammikuuta 2023 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle