Hyppää sisältöön
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi toimittajien kysymyksiin Suomen ja Ruotsin Nato-prosessista eduskunnassa.
Nato

Haavisto rauhoitteli Nato-lausunnostaan noussutta kohua – Halla-ahon mielestä "kaikenlaisiin skenaarioihin" pitää varautua

Haavisto arvioi Ylen aamussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä yhdessä Ruotsin kanssa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.

Anne Orjala,Anniina Luotonen

Mistä on kyse?

  • Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo keskustelleensa Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival jatkuu. Varasuunnitelmaa ei Haaviston mukaan ole.
  • Haavisto uskoo, että Nato-prosessiin tulee vähintään viikkojen lykkäys turkkilaisten suututtua koraanin polttamisesta mielenosoituksessa Ruotsissa.
  • Haavisto tapasi toimittajia eduskunnassa sen jälkeen kun hän oli Ylen aamussa arvioinut, että Suomi voi joutua harkitsemaan Nato-hakemuksen edistämistä samassa tahdissa Ruotsin kanssa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.
  • Yle näytti tilaisuuden suorana ja seurasi sen keskeisen annin tähän artikkeliin.
Anne Orjala

Haavisto lievensi lausuntojaan – Orpo: Varasuunnitelmien aika ei ole nyt

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) lievensi lausuntojaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista aamupäivän tiedotustilaisuudessa.

Haavisto vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa sen jälkeen kun hän oli Ylen aamussa arvioinut, että Suomi voi joutua harkitsemaan Nato-hakemuksen edistämistä samassa tahdissa Ruotsin kanssa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.

Ruotsissa nousi huoli Haaviston kommenteista. Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström halusi Suomen aikeista lisätietoja.

Haavisto kiirehti vakuuttamaan, että Natoon pyritään yhä yhdessä Ruotsin kanssa. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival jatkuu eikä varasuunnitelmaa ole.

Haavisto kertoi keskustelleensa Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

– Billströmin kanssa olemme todenneet, että kaikista näistä vastuksista huolimatta Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival jatkuu.

Tavoite on yhä, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät Natoon yhdessä.

– Stoltenberg edelleen vahvisti sen, että Naton ehdoton oma prioriteetti on se, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät yhtä aikaa Naton jäseniksi, Haavisto sanoi.

Halla-aho ei pidä Haaviston aamuisia kommentteja "dramaattisina"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) huomauttaa, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa on useita tekijöitä, jotka eivät ole maiden omissa käsissä.

– Me emme voi vaikuttaa siihen, missä tahdissa Turkki ja Unkari ratifioivat Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, emmekä voi vaikuttaa myöskään siihen, ratifioivatko ne Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet samanaikaisesti.

Halla-ahon mukaan Suomen pitäisi varautua kaikenlaisiin skenaarioihin.

– Ei niitä tarvitse julistaa kovaan ääneen julkisuudessa, mutta on toivottavaa, että meillä on erilaisia mahdollisesti eteen tulevia tilanteita varten olemassa suunnitelma.

Kun Suomi päätti keväällä Nato-jäsenyyden hakemisesta, ei ehtona ollut se, että Ruotsinkin tulisi hakea jäsenyyttä, Halla-aho lisää.

– Siinä mielessä olisi mielestäni hiukan ristiriitaista, jos Suomi tällaisessa hypoteettisessa tilanteessa [että Ruotsin jäsenyyttä ei ratifioitaisi] ilmoittaisi Natolle, että emme olekaan kiinnostuneita liittymään.

Halla-aho ei pidä Haaviston aamuisia lausuntoja “kovin dramaattisena” .

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi ulkoministeri Haaviston Nato-lausuntoa Ylelle eduskunnassa.

Orpo: Nyt täytyy olla malttia

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo mukaan Suomen on pidettävä kiinni siitä, että Natoon mennään yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.

– Se on myös Naton toive, että näin tehdään. Nyt täytyy olla myös malttia. Tässä ei pidä hötkyillä.

Orpon mukaan jokin varasuunnitelma on hyvä olla, jos Ruotsin tie nousisi täysin pystyyn.

– Mutta sellaisen aika ei ole nyt.

Myös puolustuministeri Mikko Savolan (kesk.) mukaan on Suomen, Ruotsin ja Naton etu, että maat tulevat Naton jäseniksi yhdessä.

– Pää on nyt tärkeää pitää kylmänä. Olemme hakeneet Naton jäsenyyttä yhtäaikaisesti Ruotsin kanssa, Savola kirjoittaa Twitterissä.

Petteri Orpon mukaan Suomella on hyvä olla varasuunnitelma, jos Ruotsin tie Natoon nousisi pystyyn.
Anne Orjala

Haavisto: Ruotsissa herännyt huoli Turkin voimakkaista reaktioista

Haaviston mukaan Ruotsissa on herännyt syvä huoli Turkin voimakkaista reaktioista Tukholman tapahtumiin. Turkki on suuttunut muun muassa koraanin polttamisesta mielenosoituksessa Ruotsissa.

– Sellainen yhteinen käsitys meillä ulkoministeri Billströmin kanssa oli, että tässä saattaa olla ainakin viikkojen viivästyksestä kysymys, hän kertoo keskustelustaan Ruotsin ulkoministerin kanssa.

Haaviston optimistisin arvio oli, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet hyväksyttäisiin Turkissa ennen maassa pidettäviä vaaleja toukokuun puolivälissä.

– Että Yhdysvaltain asekauppa Turkin kanssa voisi omalta osaltaan vauhdittaa tilannetta. Nyt näiden tapahtumien jälkeen en rehellisesti usko, että tilanne edistyisi ennen Turkin vaaleja.

Haaviston mukaan seuraava aikaikkuna ratifioinnille on Turkin vaalien ja Naton huippukokouksen välissä.

Hän sanoo, että Naton huippukokous heinäkuussa on tärkeä siksi, että Nato on korostanut avoimien ovien politiikkaa.

Haaviston mukaan yllättävät tapahtumat voivat vaikuttaa Nato-keskusteluun.

– Kaikkia tällaisia haasteita voi tulla jatkossakin, hän sanoo viitaten Ruotsissa nähtyihin mielenosoituksiin.

Anne Orjala

Haaviston mukaan Naton viesti ei ole muuttunut

Haavisto jatkaa, että Naton päästä viesti Turkille on ollut hyvin selvä.

Toiveena on, että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet käsiteltäisiin samaan aikaan.

– Turkki on tämän noteerannut.

Muutosta asiaan ei ole tapahtunut Ruotsissa tapahtuneiden asioiden jälkeen, Haavisto kertoo.

Häneen mukaansa myös Natossa on nähty tapahtumat Tukholmassa ja huoli on herännyt siitä, miten ne vaikuttavat jäsenyysaikatauluun.

– Olen tietysti vahvistanut, että meillä on sama pyrkimys Ruotsin kanssa yhtä aikaa Natoon.

Haaviston mukaan juuri nyt ei ole tarpeen spekuloida sillä, mitä tapahtuisi, jos Suomelle tai Ruotsille tulisi pysyvä este Natoon pääsylle.

– Molemmilla mailla on mahdollisuuksia siihen, että jäsenyyshankkeet etenevät yhtä aikaa.

Anne Orjala

Haavisto: Tavoite on yhä, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät Natoon yhdessä

Haaviston tiedotustilaisuus on alkanut.

Hän muistuttaa, että Suomi ja Ruotsi ovat hakeneet yhdessä Nato-jäsenyyttä.

Haavisto on keskustellut tuoreista käänteistä niin Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kuin Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa.

– Billströmin kanssa olemme todenneet, että kaikista näistä vastuksista huolimatta Suomen ja Ruotsin yhteinen Nato-taival jatkuu. Pyrimme toimimaan yhdessä niin, että molemmat maat saavat jäsenyytensä ratifioiduksi ja tulisimme yhtä aikaa Naton jäseniksi.

Tavoite on yhä, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät Natoon yhdessä.

– Hän [Stoltenberg] edelleen vahvisti sen, että Naton ehdoton oma prioriteetti on se, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät yhtä aikaa Naton jäseniksi, Haavisto sanoi.

Tämä tavoite liittyy muun muassa Naton puolustussuunnitteluun.

Turkin kanssa on käyty pitkin matkaa "intensiivisiä keskusteluja".

Lykkäystä ratifiointiin on kuitenkin odotettavissa Ruotsissa tapahtuneiden asioiden takia, Haavisto arvioi.

Haavisto uskoo, että viivästys on vähintään viikkoja.

Anne Orjala

Haavisto vastaa toimittajien kysymyksiin eduskunnassa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää aamupäivällä tiedotustilaisuuden eduskunnassa Suomen ja Ruotsin Nato-prosessista.

Tilaisuudessa Haavisto kertoo Suomen ja Ruotsin Nato-prosessista ja vastaa toimittajien kysymyksiin.

Haavisto kommentoi ajankohtaista tilannetta Ylen aamussa tänä aamuna.

Haaviston mukaan Suomen ja Ruotsin turvallisuuden kannalta ykkösvaihtoehto on edelleen se, että maat pyrkivät Natoon yhtä aikaa. Hän kuitenkin totesi, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa.

Haaviston mukaan asiaan on silti vielä liian aikaista ottaa kantaa.

Ruotsissa on viime viikkoina ollut laajoja Turkin-vastaisia protesteja, jotka ovat kiristäneet maiden välejä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi maanantai-iltana, ettei Ruotsin tule odottaa, että Turkki tukisi maan Nato-jäsenyyttä.

Lisää aiheesta:

Ruotsissa nousi huoli Haaviston Nato-vihjauksesta – ulkoministeri Billström Ylelle: ”Pitää selvittää, mitä tämä tarkoittaa”

Turkki veti tukensa Ruotsin Nato-jäsenyydeltä poltetun koraanin vuoksi – USA sanoi Suomen ja Ruotsin olevan valmiita jäsenyyteen

Suosittelemme sinulle