Hyppää sisältöön

Eduskunta on hyväksynyt uuden translain – katso miten kansanedustajasi äänesti

Osa hallituspuolue keskustan edustajista äänesti hallituksen esitystä vastaan, mutta oppositiopuolue kokoomuksen äänillä laki hyväksyttiin.

Eduskunta hyväksyi uuden translain
Eduskunta hyväksyi uuden translain
Terhi Toivonen,
Voitto-robotti

Eduskunta on hyväksynyt keskiviikkona uuden translain. Laki sukupuolen vahvistamisesta meni läpi äänin 113–69.

Äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa, tyhjiä ääniä ei annettu. 

Hallituspuolue keskustan edustajista 13 äänesti hallituksen esitystä vastaan, mutta oppositiopuolue kokoomuksen äänillä laki hyväksyttiin.

Toimittaja Sara Salmi tiivistää minuutin videolla, mikä tarkalleen muuttuu lain astuttua voimaan.

Kuvakombo: vasemmalla pride-kulkuetta, ihmisillä translakia kannattavia kylttejä. Oikealla studiokuva toimittaja Sara Salmesta.
Translain uudistus on mennyt eduskunnassa läpi. Kansanedustajista 113 äänesti puolesta ja 69 vastaan. Toimittaja Sara Salmi kiteyttää, mikä muuttuu.

Transsukupuolisilla ihmisillä syntymässä kirjattu sukupuoli ei vastaa heidän omaa sukupuoli-identiteettiään.

Lain suurimmat muutokset liittyvät sukupuolenkorjausprosessiin ja lisääntymiskyvyttömyyden vaatimukseen. Jatkossa juridinen ja lääketieteen mukainen sukupuoli erotetaan toisistaan.

Uuden sukupuolen vahvistamiseen riittää kirjallinen hakemus. Aiemmin sukupuolen muuttamiseen vaadittiin psykiatrinen arvio ja pitkä lääketieteellinen prosessi. 

Uuden sukupuolensa voi vahvistaa täysi-ikäisenä. Sukupuolen vahvistamisen voi tehdä vuoden päästä edellisestä kerrasta, jos uudelle muutokselle ei ole painavia syitä.

Myös vaatimus transihmisen lisääntymiskyvyttömyydestä poistuu.

13 hallituspuolue keskustan kansanedustajaa äänesti translakiesitystä vastaan, 12 puolesta. Viisi edustajaa oli poissa äänestyksestä. Keskustan edustajat äänestivät jo sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallituksen lakiesitystä vastaan.

Keskusta katsoo, että translaki kuuluu asioihin, joissa sen edustajat voivat äänestää omantuntonsa mukaan.

Lakiesityksen hyväksymisen ja hylkäämisen lisäksi edustajat äänestivät valiokunnan mietintöön tehdyistä useista lausumaehdotuksista. Ne liittyvät esimerkiksi naisten kilpaurheiluun ja alaikäisten mahdollisuuteen vahvistaa sukupuolensa.

Läpi meni lausuma, jossa eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa. Äänet jakautuivat 93–83.

Katso tästä, miten kansanedustajat äänestivät:

Taulukkoa ladataan

Lue enemmän

”Ei ole sopivaa demonisoida sorrettua ryhmää” – translaki kuumensi tunteita eduskunnan kyselytunnilla, Marin pyysi anteeksi keskustelua seuraavilta

Translakiin liittyvillä uhkakuvilla ei ole juuri pohjaa, sanovat asiantuntijat – kävimme läpi, kuinka laki muuttuu

Marin ihmettelee keskustan irtiottoa translain käsittelyssä: Ei hallituksen sääntöjen mukaista

Suosittelemme sinulle