Hyppää sisältöön

Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden äänin 184–7 – katso, miten edustajasi äänesti

Eduskunta viimeisteli osaltaan Suomen Nato-jäsenyyden. Nato-jäsenyys voi toteutua, kun Turkki ja Unkari vielä ratifioivat sen.

Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden selvin luvuin.
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta on viimeistellyt osaltaan Suomen Nato-jäsenyyden. 

Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-sopimuksen äänin 184–7. Tyhjiä ääniä annettiin yksi, poissa oli seitsemän edustajaa.

Vastaan äänesti kuusi vasemmistoliiton edustajaa: Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Anna Kontula, Markus Mustajärvi, Matti Semi ja Johannes Yrttiaho sekä Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen

Suomen Nato-jäsenyyden vastustajien määrä jäi ennakoidusti vähäiseksi. Ulkoasiainvaliokunnan mietintö asiasta oli yksimielinen ja eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenhakemuksen viime toukokuussa äänin 188–8.

Natoon hakemista vastaan äänestivät toukokuussa vasemmistoliiton Markus Mustajärvi, Johannes Yrttiaho, Katja Hänninen, Veronika Honkasalo, Anna Kontula ja Merja Kyllönen, perussuomalaisten Mika Niikko sekä Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen.

Nyt Kyllönen oli äänestyksestä poissa ja Niikko äänesti tyhjää. 

Istunnossa äänestettiin myös Mustajärven lausumaehdotuksista, jotka liittyivät muun muassa ydinaseisiin. Voit katsoa Ylen erikoislähetyksen Nato-äänestyksestä alta:

Ylen erikoislähetys Nato-äänestyksestä.

Haavisto tyytyväinen selvään äänestystulokseen

Suomen Nato-jäsenyys voi toteutua, kun Turkki ja Unkari vielä ratifioivat sen. 28 Nato-maata on jo hyväksynyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Vaikka Turkki ja Unkari eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin hakemusta puolustusliiton jäseneksi, eduskunta halusi viimeistellä osuutensa ennen eduskuntavaaleja.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tyytyväinen, että Nato-jäsenyyden puolesta äänestettiin eduskunnassa selvin luvuin.

Hän uskoo, että sekä Suomi että Ruotsi ovat molemmat puolustusliiton jäseniä Naton ensi kesän Vilnan-huippukokoukseen mennessä. 

– Kyllä Natossakin kello tikittää tämän asian suhteen. Jos ei tule tilannetta, että Suomi ja Ruotsi olisivat Vilnan huippukokouksessa Naton jäseniä, niin kyllähän se heittää varjon Naton avointen ovien politiikan ylle. Uskon, että Nato-maiden 28 maan suuri enemmistö, joka on jo ratifioinut tehnyt, ajattelee samoin. 

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei uskalla lähteä ennustamaan. 

– Me emme tiedä, milloin Turkki aikoo ratifioida Suomen ja Ruotsin tai jommankumman jäsenyyden. Unkarin suunnalta on kuultu puolen vuoden mittaan erilaisia lupauksia ja vihjauksia siitä, milloin tämä prosessi ehkä siellä tapahtuisi, mutta päivämäärillä on ollut taipumus siirtyä aina eteenpäin.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa, miten kansanedustajasi äänesti:

Taulukkoa ladataan

* Voit keskustella aiheesta torstaihin 2. maaliskuuta 2023 kello 23:een saakka.

* Uutiseen korjattu 1.3.2023 kello 14.30 Yrttiahon etunimi toukokuun äänestystä koskevaan kohtaan

Suosittelemme