Hyppää sisältöön

Tiistai 21.3.2023 (radio)

Sähköntuotanto toimii nyt hyvin Suomessa. Taloyhtiöiden yhtiövastikkeet nousevat keväällä. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Ranskassa on ollut mielenosoituksia eläkeläain takia. Sääennuste.

Voit lukea uutiset samanaikaisesti alta

Sähköntuotanto

Tuulivoimaloita järven ja metsän takana.
Suomeen on rakennettu jo paljon tuulivoimaloita. Kuva: Jesper Alm / Yle

Sähköntuotanto toimii nyt hyvin Suomessa. Suomen sähkövoimalat tuottivat lauantaina sähköä paljon enemmän kuin sähköä kului Suomessa. Siksi sähköä myytiin ulkomaille täydellä teholla, eli niin paljon kuin sähköä pystyttiin siirtämään Suomesta johtoja pitkin. Tilanne oli historiallinen, eli koskaan ennen Suomi ei ole pystynyt tuottamaan niin paljon sähköä yli oman tarpeen. 

Myös tänään tiistaina Suomen voimalat ovat tuottaneet sähköä enemmän kuin Suomessa kulutetaan sähköä. Siksi myös tänään sähköä on riittänyt Suomesta myyntiin. 

Suomessa tuotetaan nyt paljon sähköä, koska uusi Olkiluoto 3 ydinvoimala on toiminnassa ja koska Suomeen on rakennettu paljon tuulivoimaloita. 

Yhtiövastikkeet

Kerrostaloja kaupunkiympäristössä.
Talojen kulut ovat nousseet. Siksi vastikkeita pitää nostaa. Kuva: Anna Polo / Yle

Monien taloyhtiöiden yhtiövastikkeet nousevat keväällä. Taloyhtiöitä ovat esimerkiksi kerrostalot ja rivitalot. 

Talojen kulut ovat nousseet, koska energian hinta on noussut ja lainojen korot ovat nousseet. Monilla taloyhtiöillä on lainaa esimerkiksi korjausten takia. 

Uusissa taloissa voi olla paljon lainaa talon rakentamisesta. Siksi taloyhtiön pitää nostaa yhtiövastikketta tai rahoitusvastiketta, jota asukkaat maksavat. 

Isännöintiliitto arvioi, että monissa taloissa vastikkeet nousevat 10-20 prosenttia. 

Ennakkoäänestys

Käsi laittaa vaalilippua uurnaan.
Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta. Kuva: Pertti Huotari / Yle

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna keskiviikkona. Ennakkoäänestys kestää 7 päivää eli ensi viikon tiistaihin asti. 

Suomessa on noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa. Ennakkoäänestyspaikkoja on esimerkiksi kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja kunnantaloissa. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri maassa. 

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

Ranskan eläkeuudistus

Demonstranter håller upp en banderoll där det står "Pensioner, offentliga tjänster, löner, sysselsättning. Vi ger inte upp, vi tar tillbaka allt" .
Mielenosoittajat vastustavat eläkeuudistusta. Kuva: Lehtikuva

Ranskassa on ollut isoja mielenosoituksia uuden eläkeläain takia. Mielenosoituksia on ollut pääkaupungissa Pariisissa ja muissa Ranskan kaupungeissa. 

Mielenosoittajat ovat suuttuneet eläke-uudistuksesta, jonka presidentti Emmanuel Macronin hallitus on tehnyt. Hallitus ei vienyt lakia parlamentin alahuoneen päätettäväksi vaan hallitus päätti laista itse. 

Siksi monet ranskalaiset suuttuivat. Uusi laki nostaa eläkeikää Ranskassa. Myös työuran pitää olla aiempa pidempi, että saa eläkettä.

Sää

Keskiviikon sääkartta.
Sää vahtelee Suomen eri alueilla.

Keskiviikkona Etelä-Suomessa sataa vettä ja Keski-Suomessa sataa lunta. Pohjoisessa ei sada, ja siellä paistaa myös aurinko. Lämpötila on etelässä +3 astetta ja maan keskiosassa nolla astetta. Pohjoisessa on vähän pakkasta.