Hyppää sisältöön

Lauantai 25.3.2023 (radio)

Vaaliteemat. Kansanedustajan pahoinpitely. Polttomoottoriautot. Kesäaika. Sääennuste.

Voit lukea uutiset samanaikaisesti alta

Eduskuntavaalit

Vaalikuori
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin 28.3. asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2.4. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Talous ja ilmastonmuutos ovat eduskuntavaaleissa tärkeitä asioita suomalaisille. Näin sanoo politiikan tutkija Hanna Was Helsingin yliopistosta.

Monet äänestäjät valitsevat ehkä ehdokkaan, joka on huolestunut Suomen taloudesta tai ilmastonmuutoksesta. Monille äänestäjille ovat tärkeitä myös ehdokkaan ajatukset Suomen turvallisuuspolitiikasta. 

Politiikan tutkija Hanna Was arvioi, että nämä teemat eli talous, ilmastonmuutos ja turvallisuuspolitiikka, vaikuttavat paljon suomalaisten äänestyspäätöksiin. 

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta.
(Korjausmerkintä 26.3. 0:14: Korjattu tekstiin oikea päivämäärä: 2. huhtikuuta)

Kansanedustajan pahoinpitely

Mies hyökkää Ben Zyskowiczin kimppuun Itäkeskuksessa.
Kansanedustaja Zyskowiczin kimppuun hyökättiin, kun hän odotti metroa. Kuva: Lukijan kuva

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin lauantaina Helsingissä. Zyskowicz odotti metroa Helsingin Itäkeskuksessa. 

Zyskowiczin luokse tuli mies, joka haukkui Zyskowiczin juutalaisuutta ja uhkaili Zyskowiczin henkeä. Mies löi Zyskowiczia kasvoihin ja kaatoi Zyskowiczin maahan. Vartijat ottivat miehen kiinni. 

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on tunnettu kansanedustaja. Hän on ollut kansanedustajana pitkään. On tosi harvinaista, että kansanedustajan kimppuun käydään Suomessa.

Polttomoottoriautojen myyntikielto

Autoja autokaupassa.
EU haluaa kieltää uudet polttomoottoriautot, koska ne saastuttavat. Kuva: Fanega Jorge González / Yle

EU ja Saksa ovat päässeet sopuun polttomoottoriautojen myynnin kiellosta. EU kieltää polttomoottoriautojen myynnin vuonna 2035. Tarkoitus on, että uudet autot kulkevat esimerkiksi sähköllä tai vedyllä.

Saksa ei halunnut kieltää polttomoottoriautojen myyntiä. Saksa on iso automaa. Saksassa on paljon autotehtaita. Siksi polttomoottoriautojen kiellolla on iso merkitys Saksalle. 

EU lupaa Saksalle, että uusissa autoissa saa olla polttomoottori, jos autossa käytetään synteettistä polttoainetta. Synteettinen polttoaine valmistetaan esimerkiksi vedestä ja hiilidioksidista.

Kesäaika

Kello sekaisin.
Kellonaikaa siirretään 1 tunti eteenpäin. Kuva: Yle/Tero Kyllönen

Huomenna sunnuntaina alkaa kesäaika. Kellonaikaa siirretään tunti eteenpäin kello 3 sunnuntaiaamuna. Silloin kello on 4. Tunti kello 3:n ja 4:n välillä hypätään yli. Siksi yöjunat ja yöbussit ovat sunnuntaiaamuna tunnin myöhässä.

Takaisin normaaliaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Kesäaika alkaa ja loppuu samaan aikaan koko EU:ssa. 

Sää

Sunnuntain sääkartta.
Suuressa osassa Suomea on aurinkoista sunnuntaina.

Sunnuntaina etelässä on pilvistä ja paikoin voi sataa lunta. Maan keskiosissa ja pohjoisessa paistaa aurinko. Lämpötila on enimmäkseen 0 ja -5 asteen välillä.