Hyppää sisältöön

Israelin ääriortodoksit pukeutuivat natsivainojen uhreiksi

Israelissa sadat ääriortodoksijuutalaiset ovat marssineet sitä vastaan, että Israelissa on alettu puuttua heidän hyökkäyksiinsä naisia vastaan. Jotkut marssijoista korostivat asiaansa pukeutumalla keskitysleirivangeiksi tai kantamalla keltaista tähteä, jollaisia natsi-Saksa vaati juutalaisilta.

Anniina Wallius

Mea Sharimin kaupungin ääriortodoksijuutalaisten miesten ja poikien mielenosoituksen nimellinen tarkoitus oli vaatia vapaaksi heidän vangittuja tovereitaan, joita syytetään hyökkäyksistä liian maallisina pitämiinsä uskonnollisiin kirjakauppoihin.

Ääriortodoksiyhteisön verkkosivun mukaan päätarkoitus oli kuitenkin vastustaa "kiihotusta ultraortodokseja vastaan". Marssijoiden asujen viittaukset natsien vainoihin painottivat sitä, miten vakavalla asialla mielenosoittajat olivat, verkkosivulla kirjoitetaan.

Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat tönivät marssia kuvannutta kameraryhmää. Poliisin mukaan yhteenottoja ei kuitenkaan sattunut eikä ketään pidätetty.

Äärijuutalaisten tempaus on suututtanut natsi-Saksan vainoista selvinneitä ja heidän edustajiaan. Tempausta on arvostellut muun muassa Jerusalemissa sijaitseva joukkomurhan uhrien muistomuseo Yad Vashem.

Ulkoministeri käytti kovia sanoja

Ultraortodoksit ovat pitkään pyrkineet pitämään naiset ja miehet erillään julkisilla paikoilla ja vaatineet naisilta peittävää pukeutumista. Heidän toimensa kuitenkin ylittivät muiden kansalaisten sietokyvyn, kun tiedotusvälineissä kerrottiin, miten kahdeksanvuotiaalle tytölle oli huudettu herjauksia koulutiellä.

Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi perjantaina Yediot Aharonot -lehdessä, että naisten pakottaminen miesten joukosta kadun vastapuolelle on sietämätöntä barbarismia.

On käsittämätöntä, että valtio rahoittaa joukkoa, joka vaatii moista, ja tarjoaa vieläpä ilmaisen uskonnollisen koulutuksen heidän lapsilleeen, Lieberman sanoi.

Suosittelemme sinulle