Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Haavisto kiri presidenttikyselyn kakkoseksi

Vihreiden Pekka Haaviston kannatus on nousussa YLE Uutisten presidentinvaalitutkimuksessa. Samalla äänestäjien epävarmuus on edelleen kasvanut. Joulu-tammikuussa tehdyn kyselyn mukaan 29 prosenttia ei osannut nimetä ehdokastaan. Marraskuussa epävarmoja oli 15 ja joulukuun alussa 25 prosenttia.

Taulukko
Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Ville Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen Sauli Niinistö on edelleen selvästi suosituin ehdokas, mutta hänen kannatuksensa on pudonnut alle 40 prosentin. Kaikista vastanneista Niinistöä kannatti marraskuussa 49, joulukuun alkupuolella 40 ja uusimmassa kyselyssä 37 prosenttia.

Kisa kakkossijasta jatkuu tasaisena. Vihreiden Pekka Haavistolle ja keskustan Paavo Väyryselle mitattiin kahdeksan ja perussuomalaisten Timo Soinille seitsemän prosentin kannatus. Haavisto sai 8,3 ja Väyrynen 8,2 prosentin kannatuksen, joten he ovat käytännössä lähes tasoissa.

Taloustutkimus mittasi tällä kertaa myös ehdokkaiden kannattajien äänestysvarmuutta. Haaviston kannattajista aivan varmasti aikoi äänestää 84, Väyrysen kannattajista 74 ja Soinin kannattajista 72 prosenttia.

Huomion arvoista on, että ehdokkaastaan vielä epävarmoista 49 prosenttia aikoo äänestää aivan varmasti ja 30 prosenttia melko varmasti.

Lipponen liukuu alaspäin

Niinistön haastajista SDP:n Paavo Lipponen on pudonnut jälkijoukkoihin.

Lipposelle mitattiin neljän prosentin kannatus ja samoihin lukemiin ylsi myös vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. RKP:n Eva Biaudet sai kahden ja kristillisdemokraattien Sari Essayah yhden prosentin kannatuksen.

Joulukuun alkupuolen mittaukseen verrattuna Haaviston ja Arhinmäen suosio on nousussa, Soinin kannatus on pysynyt ennallaan ja Niinistön, Väyrysen, Lipposen, Biaudet’n ja Essayahin suosio on laskussa.

Niinistön takana Haaviston kannatus nousi kuudesta prosentista kahdeksaan prosenttiin ja muilla muutokset jäivät yhteen prosenttiyksikköön.

Niinistölle varmoista yli puolet

Kun mukaan lasketaan vain ehdokkaastaan varmat äänestäjät, niin Niinistöä äänestäisi 52, Haavistoa 12, Väyrystä 11, Soinia 9, Lipposta 6, Arhinmäkeä 5, Biaudet’ta 3 ja Essayahia 2 prosenttia.

Joulukuun alkupuolen mittauksessa Niinistö sai varmoista äänistä 53, Väyrynen 12, Soini 10, Haavisto ja Lipponen 7, Arhinmäki 5, Biaudet 4 ja Essayah 2 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli vuodenvaihteen mittausta varten yhteensä 1 464 henkilöä, joista ehdokkaansa nimesi 1 049. Haastattelut tehtiin 19.12.2011–3.1.2012. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haavistolle tukea vasemmalta

Joulukuun lopulla eniten kannatustaan nostaneen Haaviston asema on vahvistunut vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien piirissä.

Vasemmistoliiton kannattajista 39 prosenttia kannattaa Arhinmäkeä, 20 prosenttia Haavistoa ja 17 prosenttia ei osaa nimetä ehdokastaan.

SDP:ssä Lipposen vaikeudet syvenevät. Demareista 36 prosenttia kannattaa Niinistöä, 28 prosenttia ei osaa nimetä ehdokastaan ja vain 20 prosenttia tukee Lipposta. Joulukuun alkupuolella Niinistö sai demariäänistä 34, Lipponen 30 ja epävarmoja oli 24 prosenttia.

Keskustan riveissä Väyrysen kannatus polkee paikallaan ja tuki perussuomalaisilta on vähentynyt. Keskustan kannattajista 46 prosenttia tukee Väyrystä, 28 Niinistöä ja epävarmoja on 18 prosenttia.

Perussuomalaisten joukosta Soini on saanut vähän lisää tukijoita. Soinia kannattaa 41 prosenttia perussuomalaisista, mutta Niinistö kerää sielläkin 26 prosentin kannatuksen.

Soinilla eniten vastustajia

Taloustutkimus teki YLE Uutisille vuodenvaihteessa myös toisen mielipidekyselyn, jossa selvitettiin ehdokasvalinnan varmuutta, äänestämisen todennäköisyyttä ja ketä ehdokkaista ei voisi äänestää.

Tässä kyselyssä Taloustutkimus haastatteli 978 henkilöä. Haastattelut tehtiin 27.12.2011-3.1.2012. Mittauksen virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Eniten ei-ääniä keräsi perussuomalaisten Timo Soini. 26 prosenttia kaikista vastanneista ilmoitti, että ei missään tapauksessa äänestäisi Soinia.

Vähiten kielteisiä tunteita herättää kokoomuksen Niinistö. Vain neljä prosenttia piti Niinistön äänestämistä mahdottomana.

Soinin ja Ninistön ääripäiden välissä Väyrynen (12), Arhinmäki (11), Haavisto (10), Lipponen (9), Essayah (8) ja Biaudet (7 prosenttia) olivat tasavahvoja. Kaikista vastanneista 13 prosenttia ei osannut sanoa, ketä ei voisi äänestää.

Varmasti äänestäisi 68 prosenttia

Taloustutkimus mittasi myös äänestysvarmuutta. Kaikista vastanneista 68 prosenttia sanoi äänestävänsä aivan varmasti ja 23 prosenttia melko varmasti. Vain neljä prosenttia ilmoitti, että ei varmasti äänestä ja neljä prosenttia arvioi, että ei luultavasti äänestä.

Varmimpia ovat RKP:n Eva Biaudet’n kannattajat, joista kaikki ilmoittivat äänestävänsä aivan varmasti. Myös vihreiden Haaviston tuki on vankkaa, sillä 84 prosenttia Haaviston kannattajista sanoi äänestävänsä aivan varmasti.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tukijoista aivan varmoja äänestäjiä on 79, Paavo Lipposella 77, Paavo Väyrysellä 74, Sauli Niinistöllä 73 sekä Timo Soinilla ja Sari Essayahilla 72 prosenttia.

Ehdokkaastaan vielä epävarmoista 49 prosenttia aikoo äänestää aivan varmasti ja 30 prosenttia melko varmasti. Epävarmoista joka viides arvioi, että ei aio myöskään äänestää.

Omasta ehdokkaastaan varmimpia ovat Sauli Niinistön, Paavo Lipposen ja Paavo Väyrysen kannattajat. Niinistön ja Lipposen tukijoista 44 prosenttia ja Väyrysen kannattajista 40 prosenttia vastasi, että on aivan varma ehdokkaastaan.

Haavistolla aivan varmoja on 31, Soinilla 28, Biaudet’lla 26, Arhinmäellä 23 ja Sari Essayahilla selvästi vähiten eli vain 12 prosenttia.

Suosittelemme