Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Pandemrix-narkolepsiasta maksettiin ensimmäiset korvaukset

Ensimmäiset korvaukset sikainfluenssarokotteen aiheuttaman narkolepsian hoitokuluista ja haitoista on maksettu maanantaina. Lääkevahinkovakuutuspooli on päättänyt maksaa korvauksia 78 sairastuneelle. Heistä runsaat puolet on jo saanut rahaa tililleen.

Samuli Harala
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvena 2009 - 2010 sikainfluenssaepidemian aikana käytetyn Pandemrix-rokotteen on todettu aiheuttaneen narkolepsian yli sadalle lapselle ja nuorelle. Sairastuneille on nyt maksettu ensimmäiset korvaukset.

Korvauksen suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti. Lääkevahinkovakuutuspoolin esimerkkitapauksen mukaan 10-vuotias saa nyt ennakkokorvausta 11 700 euroa ja 18 vuotta täytettyään uuden korvauksen senhetkisen haitan perusteella.

- Narkolepsiaan sairastuneen 18-vuotiaan ennakkokorvaukset ovat nyt 22 300 euroa, kertoo yksikönjohtaja Asko Nio Lääkevahinkovakuutuspoolin tiedotteessa.

Toistasataa korvaushakemusta

Lääkevahinkovakuutuspooliin on tehty 111 vahinkoilmoitusta. Korvauspäätöksen on saanut 78 sairastunutta. Heistä runsaalle puolelle korvaus on nyt maksettu. Loput saavat ensimmäisen korvauksen lähiaikoina. Yli 30 vahinkoilmoitusta selvitetään yhä.

Nyt maksetaan korvausta hoitokuluista sekä tilapäisestä tai pysyvästä haitasta. Mahdollisesta työkyvyttömyydestä maksetaan kuukausittaista ansionmenetyskorvausta, joka tänä vuonna noin 3 000 euroa.

Lääkevahinkovakuutuspoolin mukaan harva sairastunut jää pysyvästi kokonaan työkyvyttömäksi.

- Se edellyttää pysyvää työkyvyttömyyttä, jota tällä hetkellä ei kenestäkään heistä tiedetä olevan, kertoo viestintäpäällikkö Veikko Valkonen.

Kolmen vakuutusyhtiön muodostama Lääkevahinkovakuutuspooli maksaa korvauksia 30 miljoonaan euroon asti. Sen ylittävistä korvauksista on luvannut huolehtia valtio.

Valkosen mukaan valtio joutuu maksamaan korvauksia arviolta parinkymmenen vuoden kuluttua.

Suosittelemme sinulle