Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Asuntoa haetaan netissä kuin treffikumppania

Vuokra-asunnoista käydään niin kovaa kilpailua etenkin pääkaupunkiseudulla, että vuokranantajiin yritetään tehdä vaikutus valokuvallisella, kaikkien nähtävissä olevalla netti-ilmoituksella. Vuokralaisten etujärjestö on huolissaan vuokralaisten asemasta asuntomarkkinoilla.

Oikotien nettisivut
Kuva: Yle / oikotie.fi
Laura Savolainen
Avaa Yle-sovelluksessa

19-vuotias nuori nainen poseeraa asunnonhakuilmoitukseen liitetyssä kuvassa. Hän mainitsee työnantajakseen tunnetun päivittäistavarakauppaketjun ja kertoo harrastavansa kuntosalia ja runojen kirjoittamista. Työhistorian vuokranantaja voi vielä halutessaan tarkistaa myöhemmin ansioluettelosta.

Vuokra-asuntoa kaikille avoimessa netin Oikotie-palvelussa hakevat avaavat elämäänsä enemmän kuin mitä vuokranantajalle yleensä on tapana kertoa. Vuokralaisten etujärjestön koulutus- ja järjestöpäällikkö Pia Lohikosken mukaan tämä kertoo ainakin osittain siitä, että paineet asunnonhaussa ovat kasvaneet.

- Asuntojonot ovat hirveän pitkät varsinkin pääkaupunkiseudulla. Voi olla, että kun kaikki muut keinot on käytetty, kokeillaan vielä tepsiikö nätti naama, Pia Lohikoski sanoo.

- Kyllä minua itseäni huolestuttaa mihin suuntaan tämä on menossa. Jos ilmoittaja on 18-vuotias vieraaseen kaupunkiin muuttava opiskelijatyttö, on siinä todella se mahdollisuus, että siellä voi toisessa päässä olla joku sellainen henkilö katselemassa näitä ilmotuksia, joka käyttää tilannetta hyväkseen, hän jatkaa.

Oikotie tunnistaa riskit

Oikotien Vuokralaiset-palvelussa asunnonhakuilmoitukset ovat kaikkien nähtävillä, mutta hakijoiden yhteystiedot aukeavat vain vuokra-asunnon ilmoittaneille vuokranantajille. Oikotien liiketoimintavastaava Riikka Kouhi ei usko palvelun johtavan hyväksikäyttötapauksiin.

- Tunnistimme riskit, mutta näemme, että olemme vielä turvallisilla vesillä. Ainakaan tähän mennessä ei ole tullut ilmoituksia mistään väärinkäytöksistä, Riikka Kouhi sanoo.

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva pitää vuokralaisten kasvogalleriaa tulevaisuuden palveluna, sillä vuokranantajiksi on hyvää vauhtia vaihtumassa uusi nettisukupolvi.

- Vuokranantajakanta on pääsääntöisesti iäkästä. Aika harva heistä on löytänyt internetiä sillä tavoin, että he sieltä osaisivat vuokralaisia etsiä. Tällainen palvelu onkin tulevaisuuden juttu, hän sanoo.

Vuokra-asunnon etsijän asema on vaikea etenkin suurimmissa kaupungeissa. Vuokrat ovat nousseet pilviin ja esimerkiksi pääkaupunkiseudun asuntojonoissa on tällä hetkellä yhteensä kymmeniä tuhansia hakijoita.

Suosittelemme sinulle