Hyppää sisältöön

Unkarissa valtava mielenosoitus hallituksen tueksi

Unkarin pääkaupungissa Budapestissa jopa 100 000 ihmistä on osoittanut mieltään hallituksen ja pääministeri Viktor Orbanin tueksi. Unkarin oikeistolainen hallitus on joutunut EU-maissa kovan kritiikin kohteeksi, koska sen on katsottu ajavan autoritaarista hallintoa.

Ihmiset osoittavat mieltään hallituksen puolesta Budapestissa.
Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään hallituksen puolesta Budapestissa lauantaina. Kuva: Peter Lakatos / EPA
Yrjö Kokkonen

Mielenosoituksen olivat kutsuneet koolle Orbanin Fidesz-puoluetta lähellä olevat toimittajat. Rauhanmarssiksi nimetyn kansankokouksen tarkoituksena oli vakuuttaa Fideszin poliittiset vastustajat, että laajat kansanjoukot ovet yhä puolueen tukena.

Paikalla oli väkeä paitsi Budapestista ja muualta Unkarista, myös naapurimaiden unkarilaisvähemmistön edustajia.

Tammikuun 2. päivä oppositiopuolueet saivat Budapestissa liikkeelle 70 000 ihmistä osoittamaan mieltä hallituksen kiistanalaista perustuslakiehdotusta vastaan.

Hiljattain tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 84 prosenttia unkarilaisista on sitä mieltä, että maan asiat ovat menossa huonoon suuntaan.

EU:n komissio vaatii Unkaria muuttamaan uutta perustuslakiaan, koska sitä pidetään EU-sääntöjen vastaisena ja demokratian vastaisena. Pääministeri Urban on lupaillut, että Unkari voi tehdä tarvittavia muutoksia. Hän tapaa tiistaina komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson, jolloin poliittinen sopimus saataneen aikaan.

Suosittelemme sinulle