Hyppää sisältöön

Suursijoittaja George Soros varoittaa kaaoksesta ja sekasorrosta

Suursijoittaja George Soros aikoo varoittaa keskiviikkona alkavan Davosin talousfoorumin osanottajia Kreikan todennäköisestä vararikosta. Sorosin mukaan Eurooppa on vaarassa vajota kaaokseen ja sekasortoon, jos se ei onnistu pelastamaan euroa.

George Soros
George Soros Kuva: Laurent Gillieron / EPA
Jussi Hanhivaara

George Soros sanoo Newsweek-lehden haastattelussa, että Kreikan vararikko vuonna 2012 on todennäköistä. Hän aikoo soimata Davosissa Euroopan johtajia, jotka hänen mielestään osaavat vain rauhoittaa tilannetta, mutta eivät ratkaista ongelmaa.

Sorosin mielestä kehittynyttä maailmaa uhkaa samanlainen romahdus kuin Neuvostoliittoa ilman, että kukaan ymmärtää mitä on tapahtumassa.

Vallalla oleva käsitys markkinoiden tehokkuudesta toimia rationaalisesti ja itseään korjaavasti on Sorosin mielestä osoittautunut harhaanjohtavaksi.

- Meidän on siirryttävä järjen ajasta erehtyväisyyden aikakauteen, jotta ymmärtäisimme ongelmat oikein, Soros muotoilee.

Sorosin mukaan tämänhetkisen tilanteen tragediana ovat puutteellisesta ymmärryksestä johtuvat tahattomat seuraukset. Hän sanoo lukuisten ihmisten finanssimaailmassa tehneen paljon pahaa ilman, että se oli heidän tarkoituksensa.

Maailmaa uhkaa yksi sen modernin historian vaarallisimmista ajanjaksoista - ”pahuuden aika," Soros sanoo.

Eurooppaa uhkaa 1930-luvun kaltainen lama ja sekasorto, ja Yhdysvaltoihin hän ennustaa katumellakoita. Reaktiot niihin voivat olla itse mellakoiden aiheuttamia vahinkoja pahempia, sillä niiden varjolla ihmisten perusoikeuksia aletaan rajoittaa.

Soros toivoo kuitenkin olevansa väärässä.

- Kriiseissä mahdottomasta tulee kuitenkin mahdollista, Soros sanoo, ja arvelee, että EU:lla on kaikesta huolimatta mahdollisuus nousta uuteen loistoon.

Suosittelemme sinulle