Hyppää sisältöön

Museovirasto irtisanoo kymmeniä - museoita kiinni

Museoviraston yt-neuvottelut ovat päättyneet. Työpaikkoja joudutaan vähentämään 55 henkilötyövuoden verran. Irtisanottavien määrä on enintään 40 henkilöä. Menojen karsimiseksi myös kahdeksan museota joudutaan pitämään kiinni.

Vuonna 1738 rakennettu Kuusiston kartano pidetään kiinni Museoviraston kulujen karsimisen vuoksi. Kuva: YLE

Museovirasto aloitti yt-neuvottelut, sillä valtion tämän vuoden budejtissa viraston määrärahoista leikattiin lähes 3 miljoonaa euroa. Tarvittavat säästöt on saatava aikaan jo tänä vuonna, joten irtisanomiset toteutetaan helmikuun aikana. Museoviraston mukaan irtisanomisten vaihtoehtona olisivat olleet jatkuvat ja pitkäaikaiset lomautukset, mikä olisivat vaikeuttaneet museoiden normaalia toimintaa. Jos kaikki säästöt olisi tehty henkilöstöstä, leikkaukset olisivat tarkoittaneet 60 työntekijän irtisanomista. Museovirastossa on tällä hetkellä 265 vakituista virkaa.

Museoalan ammattiliiton mukaan tilanne on museoalalle katastrofaalinen. Liiton toiminnanjohtaja Ulla Mättö sanoo, että alan työntekijät ovat tehneet jo vuosia kaikkensa, että leikkauksilta ja irtisanomisilta vältyttäisiin.

Museoita kiinni

Kustannusten karsimiseksi joudutaan pitämään kiinni kahdeksan museota. Museoviraston organisaatioon kuuluvan Suomen kansallismuseon alaisuudessa toimivista museokohteista pitämään suljettuina Kotkaniemi, Kuusiston kartano, Paikkarin torppa, Pukkilan kartano ja Yli-Lauroselan talomuseo. Alikartano on ensi kesän suljettuna korjaustöiden vuoksi ja peruskorjauksen vuoksi suljettuna on edelleen myös Urajärven kartanomuseo. Anjalan kartano on suljettu jo aikaisemmin säästösyistä. Myös Suomenlinna-museon vuokratiloista ja avoinna pidosta luovutaan.

Museoviraston kiinteistöjä muiden hoidettavaksi

Kulujen karsimiseksi Museovirasto pyrkii myös luovuttamaan mahdollisimman paljon kiinteistöjään muille toimijoille. Museoviraston hallinnassa on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjä eri puolilla maata. Virasto on käynnistänyt neuvottejua kaupunkien, kuntien, säätiöiden ja seurojen kanssa niiden mahdollisuudesta ottaa kohteita haltuunsa ja hoitaakseen.

Museoviraston organisaatioon kuuluu muun muassa Suomen kansallismuseo ja sen alaisuuteen 15 muuta museota sekä Hämeen linna ja Olavinlinna.

Suosittelemme sinulle