Hyppää sisältöön

Presidenttiehdokkaat suhtautuvat varovaisesti tuoreen kyselyn tulokseen

Haastaja Pekka Haavisto (vihr.) ei ole onnistunut horjuttamaan ennakkosuosikki Sauli Niinistön (kok.) asemia presidentinvaalin toisella kierroksella. Haavisto kuitenkin uskoo, että tilanne vielä tasoittuu. Niinistö puolestaan muistuttaa, että vaikka tilanne on pysynyt melko vakaana, tulos ratkeaa vasta sunnuntaina.

Taloustutkimuksen YLE Uutisille kuluneen viikon aikana tekemässä kyselyssä Niinistö kerää runsaan 60 ja Haavisto vajaan 40 prosentin kannatuksen. Tutkimusjohtaja Jari Pajusen mukaan ihmeitä pitäisi tapahtua, jotta voimasuhteet kääntyisivät Haaviston eduksi.

-Toki ero kahden ehdokkaan välillä on selvempi kuin aikaisemmissa vaaleissa, mutta voihan tässä vielä kaikenlaista tapahtua. Kyllä jotain aika isoa, mullistavaa pitäisi tapahtua, että voimasuhteet kääntyisivät, Pajunen arvioi.

Taloustutkimuksen kyselyssä Haaviston kannatus on ollut viime päivinä hiipumaan päin. Haastaja ei heitä kuitenkaan vielä pyyhettä kehään.

-Ylöspäin mennään ja vielä on niitä, jotka eivät ole valinneet ehdokastaan. Luulen, että vaalipäivää kohti mennään tasaisempaan tulokseen, Haavisto toteaa.

-Täällä on sellainen sydänten Suomi liikkeellä maakunnissa. Ihmiset ottavat hyvin paljon kantaa näihin vaaleihin. Nuoret ovat nyt liikkeellä ja tämä on erittäin jännä tilanne. Uudenlaisia äänestäjiä tulee koko ajan vastaan, Haavisto kertoo.

Kärkipaikalla sitkeästi kestänyt Niinistö varoo liian aikaista voiton riemua.

-Nuo ovat kyllä nyt sitten aika vakaita ja samansuuntaisia olleet tässä jo toista viikkoa. Mutta ennen kuin on äänestetty, ei ole vielä mitään ratkaistu, Niinistö toppuuttelee.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella joka kolmas äänestäjä päätti ehdokkaansa vasta viimeisellä viikolla ja heistä joka kolmas teki ratkaisunsa vaalipäivänä, joten loppusuoran kampanjoinnilla on vielä vaikutusta.

Ehdokasvalinnassa tärkein peruste on ehdokkaan arvomaailma; Niinistön äänestäjät painottivat myös ehdokkaan osaamista ja edustavuutta, Haavistolle ääniä toi onnistuminen vaalitenteissä.

Suosittelemme sinulle