Hyppää sisältöön

Ehdokkaat vastasivat 29 yleisökysymykseen

Presidentinvaalitenttien yhteydessä kansalaisilta Ylen vaaliohjelmien toimittajille tuli paljon toivomuksia kysymyksistä, joita ehdokkaille pitäisi esittää. Läheskään kaikkia ei saatu mahtumaan ohjelmien käsikirjoituksiin.

Kuva: YLE

Ennen TV1:n viimeistä tenttiä torstaina yhteydenottoja eri puolilta maata tuli erityisen paljon. Toimitus päätti siksi jättää yhteensä 29 ohjelmasta pois jäänyttä kysymystä ehdokkaille jälkeenpäin vastattaviksi.

Molemmat lupasivat vastata lauantaiaamuun mennessä. Sauli Niinistön vastaukset saapuivat perjantai-iltana, ja Pekka Haavisto ehti saada omansa valmiiksi lauantaina iltapäivällä.

Julkaisemme kysymykset ja vastaukset tässä kokonaan ja muuttamattomina. Vain joitakin lyöntivirheitä on korjattu lukemisen helpottamiseksi. Niinistön vastaukset ovat ensin, koska hän vastasi ensin.

1. Pitäisikö ryhmäkannetta koskevia lain pykäliä muuttaa niin, että kanteiden nostaminen tulisi nykyistä helpommaksi?

Niinistö: "Ryhmäkanteen laajentamiseen on kansainvälistä painetta erityisesti EU:n suunnasta. Laajentaminen ei ole yksiselitteistä ja sitä on harkittava huolella. Suomesta ei tule tehdä oikeudenkäyntiyhteiskuntaa, mutta ihmisillä on oltava tehokkaat oikeussuojakeinot."

Haavisto: "Minusta ryhmäkanne on hyvä asia muun muassa kuluttaja-asioissa ja ryhmäkanteen käyttöalaa voisi laajentaa."

2. Metsästäjien keskuudessa kannetaan huolta aselakien kiristämisestä. Mikä on kantanne aseluvista käytyyn keskusteluun?

Niinistö: "Aselupien ehdot voivat olla tiukkoja, mutta niiden on oltava selkeitä, oikeudenmukaisia ja perusteltuja turvallisuuden kannalta. Oikeusturvasta on pidettävä huolta. Harrastaminen ja metsästäminen ovat tärkeitä ja niiden tulee olla mahdollisia."

Haavisto: "Metsästysurheilu ja ammunta ovat hyviä harrastuksia. Samaan aikaan on pidettävä huolta aseiden turvallisesta säilytyksestä. Aselupia myönnettäessä on oltava riittävän tarkka kontrolli, jotta vältytään väärinkäytöksiltä."

3. Olisitteko valmis julkistamaan Tiitisen listan?

Niinistö: "Olisin valmis antamaan sen tutkijoiden käyttöön. Ei nimien julkaisemista varten, mutta silloisen käyttäytymisen selvittämiseksi."

Haavisto: "Avaisin Ruotsin tapaan tutkijoiden käyttöön DDR:n ja muiden itäblokin maiden vakoilua koskevat arkistot. Vakoilutietoja sisältävä aineisto ei ole aina luotettavaa, joten siihen tulee suhtautua kriittisesti."

4. Mitä mieltä olette siitä, että Suomen valtio – ja myös teidän edustamanne hallitus – uhmasi vuosikausia EY-tuomioistuimen ratkaisuja autoverotuksessa? Uhma tuli lopulta kalliiksi ja ruuhkautti hallinto-oikeudet – kenen syy?

Niinistö: "Toiminta oli osin kömpelöäkin ja siinä on omaakin syytäni. Olisi pitänyt olla ennakoivampi ote. Kyseessä oli tavallaan rakenteellinen ongelma, joka onneksi on nyt poistunut."

Haavisto: "Verotuskäytäntö oli tuontiautojen omistajille epäoikeudenmukainen. On hyvä, että asia korjattiin EU:n lainsäädännön mukaiseksi."

5. Mitä mieltä olette poliittisista virkanimityksistä?

Niinistö: "Kuhunkin virkaan on nimitettävä objektiivisin kriteerein arvioituna paras mahdollinen henkilö. Näin olen myös toiminut."

Haavisto: "Ihmiset pitää valita työtehtäviin pätevyyden perusteella, puoluekannasta tai sen puuttumisesta riippumatta."

6. Unohdetaan hetkeksi Dalai-lama. Miten ottaisitte Kiinan-vierailulla esiin johtavan toisinajattelijan ja poliittisen vangin Liu Xiaobon tilanteen?

Niinistö: "Aion ottaa ihmisoikeudet esiin aina kun siihen on syytä, ilman muuta myös Kiinan kanssa. Oleellisinta on löytää tehokkain tapa edistää ihmisoikeuksia. Jämäkkä, mutta ratkaisuhakuinen vuoropuhelu on usein tuloksellisempaa kuin julistuksenomainen saarnaaminen."

Haavisto: "Kiinan vierailulla puuttuisin myös sananvapauteen ja poliittisiin pidätyksiin. Myös Kiinassa kehityksen vakaus edellyttää poliittisten toimintamahdollisuuksien antamista. Padotut poliittiset mielipiteet joskus purkautuvat, kuten arabimaissa kävi."

7. Onko Suomi sodassa Afganistanissa?

Niinistö: "Kansainvälisen oikeuden mittatikulla ei, koska kyse ei ole valtioiden välisestä konfliktista. Mutta rauhanturvaajien arjessa, etenkin Afganistanin epävakaimmissa osissa, tilanne on varsin sodanomainen."

Haavisto: "Ei ole, mutta Afganistanin rauha vaatii neuvotteluja myös opposition kanssa. Näitä neuvotteluja ei ole vielä valitettavasti käynnistetty. Kysymys kuuluu, onko jo liian myöhäistä? Toivottavasti ei."

8. Ovatko Afganistanissa sotatoimissa palvelleet suomalaiset sotaveteraaneja?

Niinistö: "He ovat rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan veteraaneja, jotka ovat palvelleet vaikeissa oloissa. Heidän työnsä on äärimmäisen arvokasta ja heille kuuluu koko kansan arvostus ja yhteiskunnan tuki. En kuitenkaan haluaisi rinnastaa mitään henkilöryhmää sotiemme veteraaneihin, joiden uhraukset ovat olleet täysin poikkeuksellisia."

Haavisto: "Mielestäni rauhanturvatehtävissä vammautuneille tulee antaa sotaveteraanikuntoutukseen rinnastettavat palvelut. Rauhanturvatehtävistä kotiin palaavia ei saa jättää yksin."

9. Miten aseista kieltäytynyt henkilö voi toimia armeijan ylipäällikkönä ja lähettää sotilaita tilanteisiin, joissa heidät voidaan ampua kuoliaaksi ja joissa he joutuvat itse tappamaan? (Huom. Tarja Halonen ei ole kieltäytynyt aseista.)

Niinistö: "Presidentin valitsee kansa, joka äänestäessään arvioi ehdokkaiden sopivuuden tehtävään. Tasavallan presidentin tehtävät ja toimivalta on määritelty perustuslaissa, jota presidentti taustastaan huolimatta joutuu noudattamaan."

Haavisto: "Asevelvollisuuteen kuuluu asepalvelus tai siviilipalvelus. Syntyperäisellä Suomen kansalaisella on oikeus olla presidenttiehdokkaana. Jos presidenttiehdokkuuden kriteereitä halutaan muuttaa, siitä täytyisi päättää perustuslaissa. Tällaisia aloitteita ei ole ollut."

10. Kun suomalaiset sotilaat joutuvat Afganistanissa myös tappamaan taistelutilanteessa, niin millä nimityksellä kutsuisitte niitä henkilöitä, jotka ovat suomalaisten tulituksessa kuolleet? Vihollisia, terroristeja, vastarintataistelijoita vai mitä?

Niinistö: "Missä tahansa operaatiossa suomalaisia kriisinhallintajoukkoja vastaan aseellisesti toimivat ovat lähtökohtaisesti taistelijoita. Suomalaiset rauhanturvaajat vastaavat tulitukseen suojellakseen itseään tai siviilejä, eli toinen osapuoli on avannut tulen ensin. Afganistanin kapinalliset myös kuuluvat järjestäytyneisiin, aseellisiin ryhmiin."

Haavisto: "Suomalaisille kriisinhallintajoukoille on oikeus vastata tuleen vain suojelutarkoituksessa. Henkilö, joka avaa tulen YK:n hyväksymässä rauhanturvaoperaatiossa toimivaa henkilöä kohtaan, tekee rikoksen."

11. Mitä sanoisitte ylipäällikkönä sotilaalle, joko on joutunut tappamaan ja jota asia vaivaa?

Niinistö: "Ylipäällikkönä presidentin on varmistettava, että kriisinhallintatehtävissä palvelleiden psyykkisestä ja fyysisestä terveydestä huolehditaan mahdollisimman hyvin, onhan presidentti osaltaan ollut päättämässä joukkojen osallistumisesta. Puolustusvoimat on ottanut asian vakavasti ja kehittänyt henkisen tuen ohjelmia, joissa sotilaat saavat tukea koulutuksen, palveluksen ja siviiliin astumisen jälkeen. Tapaamani rauhanturvaajat ovat pitäneet työtään esimerkiksi Afganistanissa erittäin tärkeänä paikallisen väestön turvaamiseksi ja elinolosuhteiden parantamiseksi."

Haavisto: "Isänmaan ja sen kansalaisten puolustamiseksi on joskus käytettävä äärimmäisiä keinoja. Henkilökohtaisesti jokaisella meillä on elämässämme asioita, joista olemme ylpeitä ja joita kadumme. Lohdutuksen sanana sanoisin, että elämän kuluessa on pidettävä huolta siitä, että meillä on lopulta enemmän niitä asioita, joista olemme ylpeitä kuin niitä, joita kadumme. Kaiken yläpuolella on armo."

12. Miten remontoisitte Mäntyniemeä? Entä Kultarantaa? Paljonko rahaa sijoittaisitte remontteihin?

Niinistö: "Mäntyniemi ja Kultaranta ovat osa suomalaista kansallisomaisuutta ja presidentti niissä vain käymässä. Virka-asuntojen kunnosta huolehtivat ammattilaiset, jotka myös arvioivat kulloisenkin remonttitarpeen. Itse en ole suunnitellut muutostöitä kumpaankaan virka-asuntoon."

Haavisto: "Arvostan kestävää rakentamista. Rakennussuojelukohteet on pidettävä hyvässä kunnossa. Kunnioittaisin rakennusten alkuperäistä tyyliä."

13. Mitä pitäisi tehdä Suomen jalkapallomaajoukkueen rankingin palauttamiseksi edes samalle tasolle, jolla se oli ennen Palloliiton nykyisen puheenjohtajan (Sauli Niinistö - toim. huom.) toimikautta?

Niinistö: "Tämä on ennen kaikkea Palloliiton huippuammattilaisten vastuulla. Kaikessa kehityksessä tapahtuu aaltoliikettä, mutta mielestäni suunta viime aikoina on ollut hyvä. Uskon myös, että päävalmentaja Mixu Paatelainen on tuonut hyviä ajatuksia toimintaan. Pohja Suomen jalkapallon tulevaisuudelle rakennetaan kuitenkin työllä lasten ja nuorten parissa. Siitä suuri osa tapahtuu vapaaehtoistoimintana eri urheiluseuroissa ja arvostan sitä kovasti. Onneksi meillä on paljon innokkaita harrastajia hienon juniorityön piirissä ja myös uusia nuoria lupauksia maajoukkueenkin ringissä."

Haavisto: "Antaisin nykyiselle puheenjohtajalle vielä toisen mahdollisuuden."

14. Millä keinoin te puolustusvoimien ylipäällikkönä turvaisitte Suomen ydinvoimaloiden puolustuksen rauhan aikana terrori-iskujen varalta? Vai onko nykyinen vartioinnin taso mielestänne riittävä?

Niinistö: "Suomalaisten ydinvoimaloiden turvallisuudesta huolehditaan hyvin. Myös terrori-iskujen mahdollisuus on otettu huomioon turvallisuussuunnitelmissa sekä viranomaisten ja voimalayhtiöiden säännöllisissä yhteisharjoituksissa. Useisiin uhkakuviin tuleekin varautua nimenomaan eri viranomaisten yhteistyönä."

Haavisto: "Olen puhunut kotimaisten valmiusjoukkojen puolesta. Niiden tehtäviin kuuluu myös terrori-iskuihin varautuminen."

15. Moni konkurssin tehnyt yrittäjä on sortunut harmaan talouden harjoittajaksi. Voisiko Suomessa kohdella konkurssiin menneitä armollisemmin?

Niinistö: "Olen kyllä sitä mieltä, että emme aina Suomessa osaa käsitellä epäonnistumista. Monesti konkurssin tehnyttä yrittäjää kohdellaan kuin rikollista, vaikka konkurssi on aivan laillinen keino liiketoiminnan lopettamiseen. Yrittäjän ajautuminen elinikäiseen velkavankeuteen on tuplatappio - paitsi yrittäjälle itselleen myös yhteiskunnalle. Mielestäni henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuutta ja velkajärjestelyn laajentamista olisi syytä selvittää Suomessakin. Näin konkurssin tehnyt yrittäjä voisi vielä jatkossakin nousta yrittäjäksi, työllistää ja luoda Suomeen hyvinvointia. Rikolliset teot on kuitenkin jatkossakin tuomittava. Harmaata taloutta vastaan on taisteltava johdonmukaisesti, sillä se on varastamista yhteiskunnan heikompiosaisilta. Harmaa talous vie rehellisten ihmisten työpaikat ja verotulot, joilla rahoitetaan muun muassa päiväkodit, koulut ja terveyskeskukset."

Haavisto: "Suomessa pelätään epäonnistumista ja kasvojen menettämistä. Amerikassa kaikille annetaan toinen mahdollisuus. Luottotietonsa menettäneitä tai liiketoimintakieltoon joutuneita pitäisi kohdella reilusti, niin että uuteen alkuun jää mahdollisuus."

16. Miten pitäisi suhtautua Venäjällä rehottavaan korruptioon? Jätetäänkö kaupat tekemättä, jos lahjusten maksaminen on ehtona? Mitä jos esimerkiksi saksalainen kilpailija maksaa ja saa kaupat?

Niinistö: "Korruptiota ei pidä hyväksyä. Suomalaisten yritysten on noudatettava lakeja ja eettisiä periaatteita. Moni yritys pärjää Venäjälläkin ilman korruptiota."

Haavisto: "Korruptioon pitää suhtautua jyrkän kielteisesti kaikkialla. Myös Venäjällä taistellaan korruptiota vastaan. Meidän pitää tukea venäläisiä siinä."

17. Sallitteko miespareille lapsen hankkimisen sijaissynnyttäjän avulla? Jos sallitte, kenet merkitään virallisesti lapsen vanhemmiksi?

Niinistö: "Aiheuttaisi suuria vaikeuksia vanhemmuuden määrittelyssä. Tämän vuoksi suhtaudun varauksellisesti."

Haavisto: "Mielestäni biologiset vanhemmat merkitään tässä tapauksessa oikeiksi vanhemmiksi. Kaikilla pareilla tulee olla yhtäläiset oikeudet adoptioon."

18. Aiotteko presidenttinä kysyä venäläisiltä, miksi he ovat auttaneet Irania ydinaseen hankinnassa?

Niinistö: "Aion kysyä, miten Venäjä voisi jatkossa ottaa aktiivisemman roolin Iranin ydinaseohjelman pysäyttämisessä ja rauhanomaisen kehityksen edistämisessä."

Haavisto: "Aion kysyä venäläisiltä, miten Iranin ydinaseohjelma saadaan pysäytettyä ja Iran tekemään yhteistyötä IAEA:n kanssa. Aikaa ei ole hukattavaksi menneiden asioiden pohtimiseen."

19. Mitä mieltä olette Talvivaaran kaivoksen saastepäästöistä? Entä siitä, ettei Talvivaarassa ole noudatettu ympäristölakia eikä täytetty ympäristöluvan määräyksiä?

Niinistö: "Ympäristön vahingoittaminen tai laiminlyönti, oli sitten kyse kaivosteollisuudesta tai mistä vaan, on aina tuomittavaa. Hereillä pitää näissä asioissa olla sekä valvovan viranomaisen että itse yrityksen. Ympäristömääräyksiä on noudatettava, niistä ei voi lipsua minkään tekosyyn varjolla. Kaiken kaikkiaan on löydettävä sellaiset toimintatavat, että kuormittavat vaikutukset ympäristöön voidaan minimoida."

Haavisto: "Talvivaaran päästöt jäävät suomalaiseen kaivoshistoriaan varoittavaksi esimerkiksi. Uskon, että saamme mm. TEKESin Green Mining -ohjelmasta hyvät suuntaviivat ympäristövastuullisen kaivoselinkeinotoiminnan kehittämiseksi."

20. Mitä maksaisi, jos yksinäisen pieneläkeläisen alin eläke nostettaisiin 1 250 euroon? Eikö rahat saataisi takaisin säästyneistä asumistuki- yms. kuluista?

Niinistö: "Pienimpiä eläkkeitä on viime aikoina parannettu tasokorotuksin ja verohuojennuksin. Erityisesti viime vuonna voimaan tullut takuueläke auttaa pienituloisimpia eläkeläisiä. Eläkkeiden tason ohella on huolehdittava, että verovaroja riittää tasokkaisiin hyvinvointipalveluihin haastavasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta."

Haavisto: "Suomessa jokaisella on oikeus riittävään toimeentuloon. Sosiaaliturvajärjestelmämme on tällä hetkellä monimutkainen ja vaatii remonttia."

21. Tulisiko käymään edes kerran kuuden vuoden aikana jollain hengellisillä kesäjuhlilla? (Halonen ei käynyt 12 vuodessa kertaakaan vaan painui Pori Jazziin – Ahtisaari ja Koivisto kävivät.)

Niinistö: "Presidenttinä pyrkisin tapaamaan suomalaisia. Mikäli hengelliset juhlat sopisivat muuten aikatauluuni, en näe estettä osallistumiselle."

Haavisto: "Kyllä. Voisin aloittaa körttijuhlista."

22. Pitäisikö tasavallan presidentin kuulua kirkkoon, kun hänen pitää osallistua juhlajumalanpalveluksiin?

Niinistö: "Presidentin ei ole välttämätöntä kuulua kirkkoon, kyse on henkilökohtaisesta vakaumuksesta. Itse olen evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen."

Haavisto: "Suomessa myös tasavallan presidentin täytyy säilyttää uskonnonvapaus."

23. Miksi uskonnoton ja kirkkoon kuulumaton presidentti osallistuisi vain yhden uskontokunnan juhlatilaisuuksiin, mutta ei toisten?

Niinistö: "Evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella seurakunnalla on Suomessa erityisrooli kansankirkkoina ja ne tekevät tiivistä yhteistyötä valtion kanssa monin tavoin. Minusta on luontevaa, että presidentti osallistuu esimerkiksi itsenäisyyspäivänä järjestettävään ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen omasta uskonnollisesta katsomuksestaan riippumatta."

Haavisto: "Suomessa on paljon traditioita, jotka liittyvät kristilliseen perinteeseen. Presidentin on hyvä tuntea tämä perinne ja kunnioittaa sitä. Halutessaan presidentti voi osallistua myös muiden uskontokuntien tilaisuuksiin."

24. Mikä on kantanne taitettuun indeksiin – pitäisikö se säilyttää nykyisellään, poistaa vai pitäisikö sitä taittaa lisää?

Niinistö: "Nykyjärjestelmässä eläkkeiden indeksikorotukset seuraavat 80 prosenttisesti kuluttajahintojen nousua ja 20 prosenttisesti palkan korotuksia. On tärkeää, että eläkkeiden ostovoimasta pidetään huolta. On huomioitava, että viime aikoina eläkkeet ovat nousseet palkkatasoa enemmän."

Haavisto: "Pienimpien eläkkeiden tasoa on nostettava."

25. Maapallon alailmakehän keskimääräinen lämpötila nousi vuosina 1976-1997, mutta se ei ole noussut lainkaan viimeksi kuluneiden 14 vuoden aikana. Mistä arvelette sen johtuvan?

Niinistö: "Tieteelliset mittaukset osoittavat lämpötilan kasvaneen selvästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Lyhyemmällä aikavälillä voi olla tasaisempaa, mutta trendi on selvä. Jaksottaisen lämpenemisen syiden arvioinnin jätän tiedeyhteisön tehtäväksi."

Haavisto: "Jätän tämän kysymyksen ilmastotutkijoiden pohdittavaksi. Tärkeintä on, että poliittisessa päätöksenteossa varaudumme siihen, että ilmastonmuutoksesta aiheutuvat ympäristön muutokset ja ympäristöpakolaisuus voidaan torjua."

26. Arsenalin saatavat myytiin pilkkahinnalla norjalaiselle perintäyhtiölle 2000-luvun alussa. Monet jäivät tämän takia loppuiäkseen velkavankeuteen ulkomaille. Mitä järkeä tässä oli?

Niinistö: "Tarkoituksena lienee ollut, että tässä yhteydessä edesautetaan velallisia pääsemään suotuisilla maksuohjelmilla veloistaan."

Haavisto: "1990-luvun velkakriisissä maksumiehiksi joutuivat myös monet syyttömät, kuten huonosti informoidut lainojen takaajat. Katsoisin eteenpäin, että 2010-luvun taantumat ja lamat eivät tuo kenellekään kohtuutonta kuormaa."

27. Suomessa tehdään vuosittain 11 000 aborttia. Onko se mielestänne oikein? Mitä tekisitte syntymättömien lasten puolesta?

Niinistö: "Abortti on iso ja vaikea päätös. Kunnioitan jokaisen omaa ratkaisua näissä asioissa. Perheneuvonnalla ja lähipiirin tuella on suuri merkitys. Nuorten parissa tehtävä seksuaalivalistus on erittäin tärkeää."

Haavisto: "Ehkäisyvalistus ja vastuullisuus parisuhteessa ovat oikeita keinoja aborttien vähentämiseen. Abortti ei ole kenellekään helppo päätös."

28. Hyväksyttekö sen, jos venäläiset myyvät suomalaisille luovutetusta Karjalasta maata, jonka voidaan todistaa ennen sotia kuuluneen jollekin toiselle suomalaiselle tai hänen perikunnalleen?

Niinistö: "Henkisesti sitä on vaikea hyväksyä. Sota on kuitenkin pyyhkinyt omistusoikeudet. Mikäli kaupat Venäjän lakien mukaan olisivat päteviä, ne olisi hyväksyttävä."

Haavisto: "Oman isäni perhe menetti Viipurissa asunnon ja Rättijärvellä huvilan. Kannatan Suomen ja Venäjän välisissä maakaupoissa vastavuoroisuutta. Jos joku suomalainen ostaisi sukumme vanhan maa-alueen Rättijärvellä, minulla ei olisi mitään sitä vastaan."

29. Turkistuottajilla menee nyt hyvin, kun vienti vetää. Miten tähän pitäisi suhtautua? Mitä mieltä olette luomuturkiksista?

Niinistö: "Turkistarhauksessa ja kaikessa muussakin eläintenpidossa eläinten hyvinvointi on kaiken A ja O. Turkistuotanto on Suomessa laillinen elinkeino ja on tietenkin hyvä, että elinkeinosta saa itselleen ja perheelleen elannon. Saattaapa yrittäjä työllistää muitakin. Luomuturkikset ovat hyvä asia."

Haavisto: "Kannatan eläinsuojelua ja turkistarhaus pitäisi pitkällä aikavälillä lopettaa koko EU-alueelta. Eläimiä ei voi pitää häkeissä niiden luontoa vastaan. Luomuturkiksissa ei mielestäni ole eettistä ongelmaa."

Suosittelemme sinulle