Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö on maamme 12. presidentti

Kaikki äänet on laskettu ja vaalien tulos on mitä virallisin: Suomi on äänestänyt seuraavaksi presidentiksi kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön. 62,6 prosenttia äänestäneistä valitsi Niinistön, vaikkakin äänestysvilkkaus itsessään jäi poikkeuksellisen alhaiseksi.

Sauli Niinistö

Vaalien ratkaisukierroksen haastaja, vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto sai 37,4 prosenttia äänistä. Haavisto jäi jälkeen jo ennakkoäänissä ja jäi toiseksi myös varsinaisena vaalipäivänä annetuissa äänissä.

Ääntenlaskenta valmistui hieman ennen puolta yhtätoista sunnuntai-iltana.

Niinistön suosio näkyi jo varhaisissa mielipidekyselyissä, joita hän johti järjestään melko ylivoimaisesti. Loppurutistuksessa, presidentinvaalien toisella äänestyskierroksella Niinistö vei voiton 14 vaalialueella 15:stä.

Haaviston olisi valinnut presidentiksi yksin Ahvenanmaa. Manner-Suomessa ainoa Haaviston nimiin mennyt kunta oli Kolari Lapin vaalipiirissä.

Suurimman ääniosuuden Niinistö kaappasi Soinissa. Siellä hän keräsi äänistä 86 prosenttia, kun Haavisto jäi 14 prosenttiin.

Tiukin taisto käytiin Helsingin vaalipiirissä, missä Niinistön ääniosuus oli 50,3 prosenttia. Vaasan vaalipiirissä Niinistön kannatus oli jopa 72,3 prosenttia.

Kaikkiaan äänestysprosentti jäi matalaksi, 68,9:ään. Ensimmäistä kertaa historiassa ennakkoäänestys oli vaalipäivää vilkkaampaa. Ennakkoon annettiin yli 1,5 miljoonaa ääntä ja vaalipäivänä yli 1,3 miljoonaa.

Sauli Niinistö astuu presidentiksi maaliskuun alussa. Hän on järjestyksessä Suomen 12. presidentti.

Suosittelemme sinulle