Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

STM: Pinnoitetuista vesijohdoista ei huolta

Vesijohtojen pinnoittaminen on alan yrittäjän mukaan turvallista oikein tehtynä. Eilen julkaistun raportin mukaan putkien pinnoittaminen voi olla vaarallista terveydelle, koska pinnoitteesta voi liueta haitallisia kemikaaleja juomaveteen. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tutkimusta aiheesta tarvitaan, mutta syytä huoleen ei ole.

Veden puhtautta testataan laboratoriossa.
Vesi-instituutin raportissa suositellaan tutkimaan liukeneeko pinnoitetuista vesijohdoista terveydelle haitallisia kemikaaleja juomaveteen. Kuva: YLE
Heidi Sullström
Avaa Yle-sovelluksessa

Vesi-instituutti julkaisi eilen raportin, jossa nostettiin esille käyttövesiputkien pinnoittamisen ongelmia. Raportin mukaan Saksassa ja Ruotsissa pinnoitetta on kehotettu välttämään toistaiseksi, koska siitä voi liueta terveydelle haitallisia kemikaaleja, muun muassa hormonitoimintaan vaikuttavaa bisfenoli A:ta. Suomessa myös valvonta ja ohjeistus ovat ongelmina, koska niitä ei raportin mukaan ole kansallisesti määritelty.

Pinnoituksia tekevän Pipeliner System Oy:n toimitusjohtajan Hannu Alajääskön mukaan Suomessa pinnoitukset tehdään tarkasti.

- Me teemme aina tutkimukset myös pinnoituksen jälkeen. Otetaan vesinäytteitä kuumalle ja kylmiälle vedelle ja ne analysoidaan ja ne takaa sen, että mitään terveydellistä riskiä ei ole, Alajääskö sanoo.

Tutkittua tietoa vähän

Pinnoituksia on tehty Euroopassa jo 1980-luvulta lähtien. Tutkimustietoa aiheesta on kuitenkin vähän, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Jarkko Rapala.

- Sitä ei tiedetä, liukeneeko pinnoitteista jotakin terveydelle haitallista ainetta juomaveteen, kuinka paljon sitä liukenee tai kuinka kauan sitä liukenee sen jälkeen, kun putkistot on pinnoitettu.

Vesi-instituutin raportissa suositellaan asian tutkimista. Tähän asti sellaista ei ole tehty yritysten omia testejä lukuun ottamatta.

STM:n Rapalan mukaan asia kuuluisi niin ympäristöministeriölle kuin sosiaali- ja terveysministeriöllekin. Tälle vuodelle sosiaali- ja terveysministeriön tutkimusrahat on jo lähes käytetty, mutta tutkimus voitaisiin periaatteessa aloittaa jo ensi vuonna.

Rapalan mukaan putkien pinnoituksen valinneiden taloyhtiöiden asukkaiden ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

- Bisfenoli A:ta, joka raportissakin nostetaan varsin keskeiseksi mahdolliseksi haitalliseksi tekijäksi, käytetään varsin yleisesti esimerkiksi säilykepurkkien pinnotteissa. Keski-Euroopasta on tutkimustuloksia, että altistuminen bisfenoli A:lle on suhteellisen vähäistä sellaistenkin henkilöiden osalta, jotka syö paljon säilykkeitä.

Suosittelemme