Hyppää sisältöön

Latvian johtajat kehottavat malttiin kielikysymyksessä

Latvian johtajat peräänkuuluttavat keskustelua maan etnisen jakautumisen purkamiseksi lauantaisen kansanäänestyksen jälkeen. Latvialaiset torjuivat selvin numeroin venäjän asettamisen maan toiseksi viralliseksi kieleksi.

Kuva: ANDREJS STROKINS / EPA

75 prosenttia äänesti esitystä vastaan, ja 25 prosenttia sen puolesta. Tulos heijastelee Latvian etnistä jakautumista, sillä vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan noin 27 prosenttia väestöstä on venäläisiä.

Presidentti Andris Berzinsin mukaan tulos on selvä.

- Latvian kansalaiset ovat ilmaisseet vankkumattoman tukensa yhdelle perustavaa laatua olevalle arvolle - kansalliselle kielelle, hän sanoi. - Tämä oli vakava haaste meille kaikille, ja osoittaa vakavan keskustelun olevan tarpeen.

Kansanäänestyksen alulle pannut, venäjää viralliseksi kieleksi ajava aktivisti Vladimirs Lindermans sanoi kampanjan onnistuneen tavoitteissaan.

- Nyt näemme, ovatko ihmiset avoimia vuoropuhelulle venäläisyhteisön kanssa. Olemme todistaneet, että venäjä ei ole vieras kieli täällä.

Ulkoministeri Edgars Rinkevics tuli vastaan esitystä tukeneita.

- Äänenne osoittavat, että meidän on tehtävä paljon sen eteen, että suuri osa kansasta tuntisi Latvian valtion ja sen perusarvot omikseen. Monet tuntevat itsensä vieraantuneiksi, ja heille tämä oli protestiäänestys, ministeri sanoi.

Suosittelemme sinulle